Gündem İki zirvede gündem terörle mücadele

İki zirvede gündem terörle mücadele

21.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya lideri Putin ve ABD Başkanı Biden ile yapacağı ikili görüşmelerin en kritik gündem başlığı “terörle mücadele” olacak. PKK/YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde planladığı sözde seçimin her iki görüşmede de ele alınması, Erdoğan’ın Türkiye’nin kararlı duruşunu net şekilde aktarması bekleniyor.

İki zirvede gündem terörle mücadele

Ayşegül Kahvecioğlu - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir hafta arayla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek. 

Haberin Devamı

TEPAV Dış Politika Program Direktörü Gülru Gezer, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede Erdoğan-Putin görüşmesinde Ukrayna Savaşı’nda Türkiye’nin oynayabileceği potansiyel arabulucu rolün önemli gündem başlıklarından biri olacağına işaret ederken, “Zelenski Türkiye’ye geldiğinde de konuşulmuştu. Türkiye her iki ülkeyle ilişkilerini belli ölçüde yürütmeye devam ediyor bu nedenle Türkiye bu bölgede barış için ne yapabilir bu konu yeniden masaya yatırılacaktır” dedi. Gezer, Azerbaycan-Ermenistan barış süreci ve ikili meseleler bağlamında enerji konusunun ön planda olacağı Erdoğan-Putin görüşmesinde Türkiye’nin “enerji hub”ı olması projesi ve Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki son durumun ele alınmasının da beklendiğini söyledi. 

Haberin Devamı

SURİYE ANA BAŞLIK 

Erdoğan-Putin görüşmesinin en önemli gündem başlıklarından birinin de Suriye konusu olacağına işaret eden Gezer, şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Türkiye ile Suriye arasında arabulucu olacağına ilişkin bir iddia ortaya atıldı. Suriye’deki sözde seçim konusu önemli. Rusya’nın buna destek vermediği anlaşılıyor. Sayın Cumhurbaşkanı, Esad’la görüşme için daha önce yeşil ışık yakmıştı. Putin devreye girip baskı uygularsa Esad’ın masaya oturabileceğini düşünüyorum. Seçim meselesi gibi Suriye’de son dönemde yaşanan bazı gelişmeler, her şeyden evvel Esad’ın çıkarlarına aykırı. İki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi, Rusya’nın da elini kolaylaştıracaktır. Suriye, ABD ile Rusya arasında bir rekabet alanı. O nedenle Rusya’nın Suriye ile Türkiye arasındaki normalleşmeyi sağlaması ABD’nin buradan daha hızlı bir şekilde çıkması anlamına gelebilir. O açıdan da Rusya bunu destekleyecektir.” 

SÖZDE SEÇİMLERE TEPKİ

Gezer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden ile yapacağı görüşmeye ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu: “İki ülke arasında derin güven bunalımına sebep olan en temel mesele ABD’nin teröre süregelen desteği. Bu konu ana gündem olarak görüşülecek. Suriye bağlamında PYD/YPG’nin sözde seçimleri Biden görüşmesinin de ana meselelerden biri olacaktır. Çünkü ABD ‘Şu anda seçimler için elverişli bir ortam yok’ diyerek daha sonrası için kapıyı tam kapatmamıştı. Bu konudaki ısrarımızı Sayın Cumhurbaşkanı çok net şekilde Sayın Biden’a iletecektir. Ayrıca Irak ile terörle mücadelede yaptığımız işbirliği bağlamında ABD’nin buna destek vermesini isteyecektir. Bölgesel meseleler bağlamında Gazze konusu tabi ki ön plana çıkacaktır.”