Gündemİhlaller sürüyor

İhlaller sürüyor

13.03.2008 - 02:20 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri, 2007 raporunda Türkiye’ye 51 sayfa ayırdı. Buna göre, “İşkence artık iz bırakmayacak yöntemlerle sürdürülüyor”, “güvenlik güçleri yargılanmıyor”, “azınlıklar haklarını tam olarak kullanamıyor”

İhlaller sürüyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın önceki gün yayımladığı yıllık İnsan Hakları Raporu’nun Türkiye ile ilgili bölümünde, 2007 yılı boyunca yaşanan insan hakları ihlallerine yer verildi. Raporun Türkiye’ye ayrılan 51 sayfalık bölümünde hükümetin insan haklarına genellikle saygı gösterdiği, ancak, bu alanda hâlâ ciddi problemler yaşandığına dikkat çekildi. Raporda, Türkiye’yle ilgili şu tespitler özetle şöyle:

Haberin Devamı

SAVCIYA SORUŞTURMA

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na yapılamayan atamalarla ilgili “yargı baskı altında” yorumunu yapan Kazan Cumhuriyet Savcısı Kemal Şahin hakkında soruşturma açıldı.
İdari suçların yargılamaları, bürokratik ayak sürüme ve gerekli belgelerin bir türlü tamamlanamaması nedeniyle yıllarca sürüyor. Birlikte çalışan savcılar ve hâkimler birbirlerinin terfi ve tayinler kararlarını desteklemek zorunda kalıyor.

SENDİKALAŞMA ENGELİ VAR

Sendikal haklarda yaşanan gerilemenin, işçilerin toplu sözleşme ve pazarlık haklarının ellerinden alınmasının önüne geçilemedi. Mevcut iş ve sendika yasaları pek çok işçinin sendikalaşmasını engelliyor.

İŞKENCE YİNE DEVAM EDİYOR

Yeni yasal düzenlemelere karşın, işkence Emniyet binalarının dışında devam ediyor. Gözaltı sürelerinin azalması nedeniyle, eski metotlarla işkence yapılmıyor. İşkence, kötü muamele, “tokatlama, soğukta bekletme, soyma, aç ve susuz bırakma, yakınlarını tehdit etme, başına su damlatma ve sahte silahla korkutma” gibi yöntemlerle “iz bırakmayacak” şekilde sürdürülüyor.

Haberin Devamı

ÖSYM ŞARKISI BİLE YASAKLANDI

 Raporda, Türklüğe hakaret gibi konularda açılan davalar ve internet üzerindeki hukuki yasakların, düşünce özgürlüğüne zarar verdiği belirtildi, Raporda, ayrıca geçen yıl Türk mahkemelerinde görülen bazı davalara da yer verildi. Bu davalardan bazıları şöyle:
“Deli grubunun “ÖSYM” isimli şarkısı, Youtube’a getirilen yasaklar, DTP milletvekilleri ve belediyeleri hakkında açılan soruşturmalar, Kars Belediyesi’nin “w” harfini yasaklaması, Nokta dergisine yapılan polis baskını, Penguen ve Leman dergilerine açılan davalar, Adnan Hocacıların  Edip Yüksel’in sitesini ve ekşisözlük’ü kapattırması, eşcinselleri temsil eden Kaos GL derneğine yapılan baskılar.”

TÖRE CİNAYETLERİ

Güldünya Tören başta olmak üzere, töre cinayetlerinin davaları hâlâ sonuçlandırılamadı. Rakamların da ortaya koyduğu gibi kadına   yönelik şiddet ve tecavüz giderek yaygınlaşıyor. 2001-2006 yılları arasında 1806 töre cinayeti işlendi, 5375 kadın intihar etti.

Haberin Devamı

GÖREVLİLER YARGILANMIYOR

Şemdinli’deki kitabevi bombalamasının ardından, olaya adı karışan güvenlik güçlerinin yargılanamaması, adalet sürecindeki en önemli sorunlardan biri.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 2007’de işkence yaptığı iddiasıyla yargılanan 14 güvenlik görevlisinden 11’i beraat etti, 3’ünün davası düştü. Kötü muameleye adı karışan 63 kişiden sadece 11’i ceza aldı.

AZINLIKLARA ENGEL ÇIKIYOR

 Azınlık Hakları Grubu isimli sivil toplum kuruluşunun verilerine göre, ülkede yaklaşık 11 milyon azınlık nüfusu bulunuyor. Rum ve Ermeni Ortodokslar, Yahudiler, Kürtler, Aleviler, Yezidiler, Asuriler, Kürtler, Caferiler, Çerkezler, Lazlar ve Romanların meydana getirdiği bu gruplar dil, din ve kültürel haklarını tam olarak kullanamıyor.
Hıristiyanlar ve Yahudiler kısmen dini özgürlüklerinde daha rahat, ancak, azınlıkların neredeyse tamamının devlet görevine gelmeleri engelleniyor.

ÇOCUK EMEĞİ SÖMÜRÜSÜ

Devlet, çocukların durumunu iyileştirmeye çabalıyor, ancak, yasadışı çocuk işçi çalıştırmanın ve çocuk yaştaki kız çocuklarını zorla evlendirmenin önüne geçemiyor.
Sokaklarda dilenen çocuk sayısında azalma var, ancak, insan ve çocuk kaçakçılığı hâlâ sürüyor. Polis ve jandarma birimlerindeki yolsuzluk, rüşvet gibi uygulamalar da kaçakçıların yakalanmasını engelliyor.

Yazarlar