22.06.2015 - 10:33 | Son Güncellenme:
Şöyle yüzeysel bir şekilde açıklamak istersek eğer HGS yani Hızlı Geçiş Sistemi; özel ya da ticari araçların, otoyol ve boğaz köprüleri üzerinden, hızlı ve aralıksız şekilde yani aksamayan bir trafik ortamı sağlayarak geçmelerine imkan tanıyan bir nevi trafik kontrol sistemidir. HGS uygulamasını kullanarak bu şekilde otoyol ve boğaz köprülerinden geçiş yapmak hızlı olacağı gibi, ayni zamanda da fiyat olarak daha uygundur. Çünkü eğer HGS uygulaması aracılığı ile boğaz köprüleri ve otoyollardan geçmeyi tercih ederseniz, normal geçiş ücreti üzerinden %20 indirim avantajı ile geçiş işleminizi tamamlayabilirsiniz. Diğer yandan, HGS kartlarının alım işlemleri ise, PTT şubeleri ya da bazı anlaşmalı bankalar aracılığı ile yapılabilmektedir. Üstelik karayolları giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilmiş olan PTT merkezleri aracılığı ile de, HGS geçiş kartınızı temin edebilmeniz mümkündür. Bu saymış olduğumuz olumlu yanlarının dışında, HGS kart dolum işlemlerinizi sadece PTT şubeleri aracılığı ile ya da anlaşmalı bankalara başvurarak yapabilirsiniz. Çünkü otoyol ve boğaz köprüleri geçiş noktalarında, her hangi bir HGS kart dolum noktasının bulunmamasıdır.
HGS BAKİYE SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!
HGS GEÇİŞ İHLALİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!
HGS BAKİYE YÜKLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
Bahsi gecen bu HGS kartınız ıaldıktan ve kullandıktan sonra kalan geçiş hakkı yani kalan bakiye miktarınızı ise çok daha kolay bir şekilde öğrenebilmeniz mümkündür. Internet üzerinden online olarak yapılan ve "HGS Bakiye Sorgulama" adi ile faaliyet gösteren bir uygulama yardımı ile, HGS bakiye sorgulamanızı pratik bir şekilde yapabilmeniz imkan dahilindedir.
HGS bakiye sorgulama nedir ve nasıl yapılır?
Kısaca, geçiş yapmak amacı ile HGS kartınızı her kullanmanızın sonrasında, HGS kartınız içinde geriye kalan geçiş hakkı sayısını öğrenmenize yarayan uygulamanın adına, "HGS Bakiye Sorgulama" sistemi denilmektedir. HGS bakiye sorgulaması işlemlerinizi tercihinize göre iki değişik yol ile yapabilirsiniz. Yani bu durumda HGS bakiye sorgulama işlemlerinizi;
Dilerseniz, her hangi bir PTT şubesine başvuru yaparak ya da,
Dilerseniz de, internet aracılığı ile PTT müşteri hizmetleri sayfasına giriş yaparak gerçekleştirmeniz mümkündür.
İkinci yöntem yani internet üzerinden yapılan HGS bakiye sorgulaması işlemleri adım adım olarak şu şekildedir;
HGS bakiye sorgulaması yapabilmek için öncelikli olarak, www.hgsmusteri.ptt.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
Hemen sonrasında, açılacak olan yeni sayfanın sağ üst tarafında; ‘Müşteri Hizmetleri Giriş’ adı ile hazırlanmış olan bölüme gelinmelidir.
Daha sonraki aşamada ise, yeni bir sayfa açılmış olacaktır.
Bu açılan yeni sayfada; ‘Üye Olun’ ‘Şifremi Unuttum’ ve ‘Aktivasyon İletisini Kaybettim’ şeklinde yer alan i bölümler içinden, ‘Üye Olun’ yazan bölüme gelinmelidir.
Hemen ardındaki aşamada, T.C kimlik numarası ya da Vergi numarası ile HGS bakiye sorgulaması yapacak kişinin kendisinin belirlemiş olduğu şifre, burada yer alan ilgili kısımlara yazılmalıdır.
Bu şekilde, sisteme giriş için şifre aldıktan sonra, onay işlemleri için tekrar bu şifre sistemdeki ilgili alana yazılmalıdır.
Daha sonra, sayfada yer alan güvenlik kodu da ilgili alana yazılmalıdır.
Son olarak da, sayfada yer alan ve ‘Üye Ol’ yazan alan işaretlenmelidir.
HGS geçiş ihlali sorgulama
HGS geçiş ihlali sorgulaması işlemleri de, tıpkı HGS bakiye sorgulama işlemlerinde olduğu gibi, PTT şubelerinden ya da PTT müşteri hizmetleri web adresinden yapılabilmektedir. Buna göre;
HGS geçiş ihlali sorgulama işlemlerinin yapılabilmesi için ilk olarak, www.hgsmusteri.ptt.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
Daha sonra, sisteme üye olmaya gerek olmadan, açılmış olan sayfanın üst tarafında yer alan ve ‘geçiş ihlali sorgula’ yazan bölüme gelinmelidir.
Daha sonra adımda, açılan sayfada, ‘araç plaka numarasını giriniz’ şeklinde yazılı olan bölüm doldurulmalıdır.
Son adım olarak ise, yine bu sayfada yer alan güvenlik kodu yazılmalıdır ve ardından ‘sorgula’ yazan alanı tıklanmalıdır.