GündemHekim söylemeden aspirin kullanmayın

Hekim söylemeden aspirin kullanmayın

18.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kovid-19 salgınında, hastalığa yakalanan birçok kişinin hekim tavsiye olmadan aspirin kullanmasına yönelik konunun uzmanlarından çok önemli uyarılar geldi.

Hekim söylemeden aspirin kullanmayın

 

MERT İNAN İstanbul - Pandeminin ilk döneminde özellikle yatan hastalarda olası pıhtılaşma riskine karşı önerilen ve zaman içinde hastalığı ayaktan atlatanların da gelişigüzel kullandığı aspirin tüketiminin kanama riskine yol açabileceğini kaydeden İç Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Kovid-19 geçiren hastaların doktor tavsiyesi olmadan aspirin kullanmaması gerektiği görüşünde:

Haberin Devamı

‘Çok önemli risk’

“Kovid-19 sadece solunum yolu enfeksiyon değil, aynı zamanda sistemik inflamatuvar bir hastalık. Bu hastalığın en önemli komplikasyonlarından biri tromboz, yani pıhtı oluşumuna ciddi anlamda zemin hazırlıyor olması. Bu durum pıhtı eritici diye tanımlanabilecek ilaçları olan ilgiyi çok arttırdı. Bu ilaçların başında da aspirin geliyor. Bir çok hasta ve bir çok aşı yapılan kişi hiç bir endikasyonu olmadığı halde aspirin kullanmaya başladı. Oysa bütün rehberler ve yapılan klinik çalışmalar çok net bir şekilde göstermiştir ki, Kovid-19 tedavisinde ve korunmasında aspirinin hiçbir rolü yoktur. Kaldı ki çok önemli iki makale, Kovid-19’dan bağımsız olmak üzere, kalp hastalığı olmayan ve koruyucu amaçla aspirin kullanımının yarattığı kanama riskine vurgu yapıyor.”

Haberin Devamı

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal da, Kovid-19 tedavisinde doktor kontrolü olmadan gelişi güzel ilaç kullanılmaması gerektiğinin altını çizerek, “Semptom durumuna göre hastalara aspirin yerine heparin reçete edebiliyoruz. Ancak herkes kan sulandırıcı alacak diye bir kural yok. Kovid-19 geçiren, herkes hekim tavsiyesi olmadan gelişigüzel kan sulandırıcı alabiliyor. Pıhtı riskini belirleyecek olan hekimlerdir ve kan sulandırıcının reçete edilip edilmemesine karar verecek olan da uzmanlardır. Asprinin Kovid-19 tedavisindeki etkinliği tam olarak kanıtlanmış değil” ifadelerini kullandı. KLİMİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da, "Yapılan çalışmalar Kovid-19’un damar yapısında bozukluğuna neden olabileceğini gösterdi. Ancak yine yapılan çalışmalarda bu tür bozukluklarda aspirinin yararının olmadığı anlaşıldı" dedi.

‘Süreli reçete ediyoruz’

Doç. Dr. Duran Tok (Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı) : “Kovid-19 hastalarına pıhtıyı engelleme adına 100 mg tablet formundaki aspirini reçete edebiliyoruz. Aspirin tedavisi tamamen tıbbi tetkikler sonucuna göre birkaç haftalık süreci kapsıyor. Özellikle aşısız olup Kovid-19 geçirenlerde pıhtı riski her zaman olabilir. Uzun süre hastanede yatan hastalarda da zaten pıhtı riski olduğundan kan sulandırıcı doğru ve gereklidir.”