GündemHayata engel yok

Hayata engel yok

20.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Serebral Palsi hastası Tuğba Erbilen azmin örneği oldu. Üniversiteyi ikincilikle bitiren Erbilen, önemli bir şirkette görev üstlenirken, eğitim görmenin önemine dikkati çekti

Hayata engel yok

Serebral Palsi (SP) hastası çocukların ömür boyu özel eğitim görmesi gerekirken, erken tanı ve tedaviyle iyi gelişme sağlanabiliyor. Erken doğum sırasında 45 dakika nefessiz kaldığı için Serabral Palsili olarak doğan 33 yaşındaki Tuğba Erbilen de özel eğitimler sayesinde bir başarı hikayesine imza atıyor. SP teşhisi 1.5 yaşında konulan ve ailesi tarafından Spastik Çocuklar Vakfı’na yönlendirilen Erbilen, 4.5 yaşından itibaren imkansızı başararak yürümeye başladı. Hüseyin Yıldız Anadolu Lisesi’ni ikincilikle bitiren Erbilen, İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden de ikincilikle mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nde master yaptı.

Haberin Devamı

Annelik isteği

11 yıldır Borusan Holding’te çalışan ve her fırsatta SP hastalarına gönüllü olarak yardım eli uzatan Erbilen, 6 ay önce dünya evine girerken başarı öyküsünü Milliyet’e anlattı: “İlkokul ve ortaokul yıllarında dışarıda çocuklar oynar, ben de bir köşeden onları izlemek zorunda kalırdım. Tek yaptığım tetris oynamaktı. Çok üzülüyordum. Okuldaki müsamerelere katılamıyor, dans etmeyi çok istesem de yapamıyordum. Ama yaşadıklarım travma yaratsa da asla vazgeçmedim. Bu nedenle psikoloji okudum. Ailemin de desteğiyle özel eğitimlere ara vermeden hem yürümeyi, hem de sosyal hayatta yer almayı başardım. Artık hiç kimsenin yardımı olmadan hayatımı idame ettirebiliyorum. Mezun olmadan önce 3. sınıftan itibaren Borusan Otomotiv’de stajyer olarak iş hayatına atıldım. 7 yıldır insan kaynakları veri bölümünde çalışıyorum. İş yerimden bir arkadaşımın eşinin kuzeniyle evlendim. Eşimin herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyor. Çok mutluyuz. Birkaç yıl sonra anne olmak istiyorum. ‘Yürüyemez, konuşamaz, çalışamaz, evlenemez’ diyenlere inat her zorluğun üstesinden geldim.”

Haberin Devamı

Hayata engel yok

Tuğba Erbilen, TedxReset 2019 etkinliğinde, özel eğitim sayesinde tüm engelleri aştığını anlattı ve “Halen haftada 2 gün fizik, tedaviye gidiyorum” dedi. 6 ay önce Yılmaz Gültekin ile evlenen Erbilen, engelli çocuklara gönüllü psikolojik danışmanlık yapmak istiyor.

ÖZ BAKIM BECERİSİ

Türkiye Spastif Çocuklar Vakfı’nda gönüllü olarak çalışmalara katılan Tuğba Erbilen, SP’li çocuklara öz bakım becerisi kazandırılması gerektiği görüşünde. Erbilen, “SP’li olmama karşın üniversitede yalnız yaşadım. Bu sayede öz bakım becerisi kazanarak günlük yaşantımı idame ettirmeye başladım. SP’Li arkadaşlarım sürekli çalışarak bu sorunun üstesinden gelebilirler” dedi.

SP NEDİR?

Serebral Palsi (SP), dünyada 17 milyon kişide görülüyor. Uzmanlar hastalığı ‘beyin felci’ olarak tanımlıyor. Türkiye’de her gün 16’dan fazla bebek SP’li olarak doğuyor, yılda 6 binden fazla çocuk SP tanısı alıyor. Bu soruna, hareket bozukluğu ile birlikte görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi farklı durumlar eşlik edebiliyor. SP’li her 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi bulunuyor.