05.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mert İnan - Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 27 Haziran-3 Temmuz haftalık Kovid-19 vaka sayısı 57 bin 113’e yükseldi. Geçen haftaki vaka sayısı 26 bin 635 olarak açıklanmıştı. Uzmanlar, vaka artışındaki en büyük etkenlerin başında toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske uygulamasının kalkması gösterirken, son Kovid-19 aşısının üzerinden 6-8 ay geçen kişilerin de mutlaka hatırlatma dozunu yaptırmalarını önerdiler. Milliyet’e bilgi veren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, vaka sayılarında gözle görülür artış olduğunu belirterek, şunları dedi:
“En ufak şikâyeti olan kişilerin maske takması ve kalabalık ortamlara girmemesi, yüz yüze olabileceği ortamlardan uzak durması çok önemli. Bireysel olarak hafif boğaz ağrısı, kırgınlık, hafif baş ağrısı ile eşlik eden hafif ateş durumunda şikâyetlere geçene kadar izole olunması, virüsün yayılımı için önemli bir tedbir. Bu tür şikâyetleri olan kişiler test yaptırıp, tabloları netleşene kadar maske takıp izole olmalarını istiyoruz. Maske takmak zorunlu değil ancak mevcut vaka artış eğrisi göz önüne alındığında kalabalık ve uzun süreli toplu seyahatlerde maskenin takılması koruyucu olacaktır.”
AVM’lere dikkat
TTB Genel Sekreteri, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Vedat Bulut da kapalı ve kalabalık ortamlarda maskeyle korunmaya devam edilmesi gerektiğini belirtirken şu önerilerde bulundu: “BA4 ve BA5’in bulaştırıcılık hızı çok yüksek. Birçok kişi hastalığı belli, belirsiz geçiriyor olsa da kronik hastalar ile yaşlılara virüs taşıma riski unutulmamalı. Toplu taşıma ve AVM’lere dikkat edilmeli. Dikkat edilmediği takdirde yaz sonunda çok ciddi vaka tablosu ile karşılaşabiliriz. Ülkemizde herkesin erişebileceği Kovid-19 aşıları olmasına karşın aşılanma oranımız, doğrusu üçüncü ve dördüncü doz aşı olanların sayısı düşük seviyede. Özelikle obezite, kanser, kronik akciğer, diyabet hastalarına önlem almalarını tavsiye ediyoruz.”
6-8 ay geçtiyse...
İki doz aşılanmışların sayısının yüzde 85’in üzerinde olmasının önemli olduğunu ancak son aşısının üzerinden 6-8 ay geçen kişilerin mutlaka hatırlatma dozlarını olmasını da öneren Prof. Dr. Kara, “Pandemi bitti diye düşünmememiz gerekir. Birçok kişi hastalığı hafif atlatıyor ancak kronik hastalar ile yaşlılara bulaş riski unutulmamalı. Ayrıca aşısız genç ve sağlıklı kişilerin de hastalığı ağır geçirmeyeceğine dair bir güvencemiz yok. Öngörümüz Avrupa ve Türkiye’de Omicron’un alt varyantı BA4 ve BA5’in baskın olduğu yönünde. Dünya genelinde vaka artış devam ederse yeni varyantların ortaya çıkma riski de söz konusu” dedi.
BA: 2.75 yayılıyor
Omicron’un alt varyantı BA.2.75 dünyada hızla yayılıyor. İlk olarak geçen ay Hindistan’da tespit edilen bu varyant, şimdiden en az 9 ülkeye yayılmış durumda. Varyantın başak proteininde 9 mutasyon bulunuyor. Sadece birkaç haftada dünyanın farklı noktalarında 80’den fazla dizilimi tespit edildi. BA.2.75 henüz dünyada baskın mutant olmaktan çok uzak. Ancak sahip olduğu mutasyon sayısı ve yayılma hızı bilim adamları tarafından izleniyor. Aşıların yeni varyanta ne kadar etkili olacağı henüz bilinmiyor. Belirti ve hastalık seyrinin diğer varyantlardan farklı olduğuna dair bir gözlem henüz yapılmadı.
Vaka sayısı 57 bine yükseldi
Sağlık Bakanlığı, haftalık Kovid-19 verilerini açıkladı. Buna göre, 27 Haziran-3 Temmuz’da 57 bin 113 kişinin testi pozitif çıktı, 25 kişi hayatını kaybetti. 30 bin 478 kişi ise iyileşti. Vaka sayısı önceki hafta 26 bin 635 olarak açıklanmıştı. - ANKARA Milliyet