GündemHaniye'nin son çağrısıydı! Ayasofya Meydanı'nda Filistin'e destek mitingi

Haniye'nin son çağrısıydı! Ayasofya Meydanı'nda Filistin'e destek mitingi

03.08.2024 - 18:22 | Son Güncellenme:

Suikaste uğrayan Haniye’nin son çağrısı kapsamında Ayasofya Meydanı’nda, Filistin’le dayanışma için miting gerçekleştirildi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramadan önce Filistinlilere destek için yaptığı çağrı İstanbul'da karşılık buldu.

Haberin Devamı

İsrail'e tepki göstermek ve Gazze'ye destek vermek için Filistin'e Destek Platformu öncülüğünde Ayasofya Meydanı'nda bir araya gelen kalabalık, tarihi yarımadanın farklı noktalarından alana ulaştı.

Alana doğru yürüyüşte Eminönü, Gülhane Parkı, Küçükayasofya civarındaki cadde ve ara sokaklarda vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.

Haniyenin son çağrısıydı Ayasofya Meydanında Filistine destek mitingi

Vatandaşların bir araya geldiği mitingde kalabalık, Ayasofya Meydanı'ndan çevredeki cadde ve sokaklara taştı.

Vatandaşlar Türk ve Filistin bayrakları ile Kelime-i Tevhid flaması ve kefiye taşıdı, Filistin'in özgürlüğü için sloganlar attı.

Katılımcılar, "Nehirden denize özgür Filistin", "Katil ABD Filistin'den defol", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Kanımız canımız feda olsun Aksa'ya", "Hamas'a selam, direnişe devam" sloganları ile İsrail'e tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Haniyenin son çağrısıydı Ayasofya Meydanında Filistine destek mitingi

Türkçe, Arapça ve İngilizce yazılı dövizlerde ise "Gazze'de soykırım var", "İsrail soykırımı durdur", "Katliam bitsin, çocuklar ölmesin" ifadeleri yer aldı.

Haniyenin son çağrısıydı Ayasofya Meydanında Filistine destek mitingi

Hedef Ayasofya Meydanı

Eyleme katılan Özgür Kudüs Platformu ve Peygamber Sevdalıları Vakfı gönüllüleri, Beyazıt Meydanı'ndan Ayasofya Meydanı'na kadar yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşte, suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin posterleri açıldı.

Haniyenin son çağrısıydı Ayasofya Meydanında Filistine destek mitingi

Yürüyüş nedeniyle tramvay seferleri Sultanahmet bölgesinde durdurulurken, bazı yabancı zincir restoranların önünde güvenlik önlemleri alındı. Kalabalık, bu restoranların önünde ıslık çalarak protestoda bulundu.

Yürüyüş yapan topluluk, Ayasofya Meydanı'ndaki diğer grupla buluştu.

Haniyenin son çağrısıydı Ayasofya Meydanında Filistine destek mitingi

Bilal Erdoğan: İsrail bu zulmün hesabını verecek

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan CNN Türk'e konuştu. Bilal Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Batı ve İsrail seçimin sonuçlarını tanımadı. İsrail ve Batı, Haniye'yi hedef aldı. Haniye barış için çaba sarf etti. İsrail, önemli bir kahramanı kendisine yakışır şekilde yani kalleşçe katletti. Haniye, milyonları meydana çağırdı. Biz de onu vasiyetine riayet ediyoruz. Bu cumartesi bu davaya yeniden dört kolla sarılmamıza vesile olsun. Bu siyasi görüşten bağımsız olarak bir toplum davası. Burada bir soykırım var. İslam dünyasının meydanları ve Batı meydanları ses veriyor.

Haberin Devamı

Geçen 300 günün her bir günüde İsrail Batı'da destek kaybetti. İsrail Batı kamuoyunu kaybetti. Yönettiği Mason faaliyetleriyle etkisini sürdürüyor. İsrail bu zulmün, bu soykırımın hesabını er-geç verecek.

Selçuk Bayraktar: Filistin'i desteklemekten vazgeçmeyeceğiz

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: Filistinli kardeşlerimizle aynı safta olduğumuzu göstermek ve Şehit İsmail Heniyye’nin vasiyetini yerine getirmek üzere Ayasofya Meydanı'nda buluştuk.

Adil bir dünya için Filistin'i desteklemekten vazgeçmeyeceğiz.

Haniyenin son çağrısıydı Ayasofya Meydanında Filistine destek mitingi

Haberin Devamı

Manifestoyu ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Ceylan okudu

Eylemde, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan, grup adına manifestoyu okudu.

Ceylan, Filistinli kardeşlerinin yüzyıllardır üzerinde yaşadıkları toprakların 1918'de İngilizler tarafından işgal edildiğini, o tarihten itibaren Filistin'in nüfus yapısının planlı şekilde değiştirildiğini söyledi.

Siyonizm ideolojisinin, Osmanlı cihan devletine yaptıramadığını İngiliz işgali üzerinden gerçekleştirdiğini ifade eden Ceylan, hukuk, kural, ahlak ve sınır tanımaksızın Filistinlilere karşı soykırımlar uygulandığını kaydetti.

Siyonist terör örgütlerinin 1948'de İsrail'i kurduğunu dile getiren Ceylan, soykırımın daha planlı ve sistematik bir şekilde ilerlemeye başladığını belirterek, "Şu hususun altını özellikle çizmek isteriz, Filistin'de ve Gazze'de soykırım, 7 Ekim'de Hamas'ın operasyonuyla başlamamıştır. Bilakis Filistin, 1918'den bugüne, kimi zaman yavaş, kimi zaman hızlı soykırıma maruz bırakılmıştır. Batı Şeria ve Gazze olarak ikiye bölünmüş toprak parçalarında milyonlarca Filistinli, en temel insani haklardan on yıllardır mahrum bırakılmıştır." dedi.

Haberin Devamı

ANKARA

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramadan önce Filistinlilere destek için yaptığı çağrı doğrultusunda başkentte binlerce kişi, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği önünde toplandı.

Ankara Filistin Dayanışma Platformu üyesi sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla binlerce vatandaş, Tuğba Altınok Camisi önünde bir araya geldi.

Türk ve Filistin bayraklarıyla buradan yürüyüşe başlayan grup, tekbirler getirdi, İsrail aleyhine sloganlar atarak ABD'nin Ankara Büyükelçiliği önüne yürüdü.

"Hepimiz Heniyyeyiz, Hepimiz Gazzeyiz, Ölmedik dipdiriyiz" yazılı döviz taşıyan gruptakiler, İsrail ve ABD aleyhine slogan attı.

Oğlu telefonla bağlandı

İsmail Heniyye'nin oğlu Abdusselam Heniyye, telefonla bağlanarak gruptakileri Filistin ve Gazze'deki tüm şehitler adına selamladı.

Babasının İsrail'e karşı sarf ettiği "asla pes etmeyecekleri, kabul etmeyecekleri ve tanımayacakları" sözünü hatırlatan Heniyye, şöyle dedi:

"Gazze'de 50 binden fazla şehit ve 100 binden fazla yaralı mevcut şu anda.Yine binlerce şehit Batı Şeria'da ve Mescid-i Aksa'nın Yahudileştirme çalışmaları anbean sürüyor ve yine Gazze kuşatması ve oradakilerin açlığa maruz bırakılması devam ediyor. İşgalci zannediyor ki Gazze'yi ve Filistin'i dize getirecek fakat bu işgalciler bilmiyor ki Filistin ve Gazze kazanacak, işgalciler yenilecek."

"(Cenaze namazı) Filistin davasının, İslam dünyasının ortak bir davası olduğunu göstermektedir"

Abdusselam Heniyye, babasının vefatından sonra milyonlarca kişinin cenaze namazı kıldığını ve şehadetinin Tahran'dan Doha'ya uzandığını belirterek, "Bütün bu olan bitenler, Filistin davasının, İslam dünyasının ortak bir davası olduğunu göstermektedir." diye konuştu.

Babası İsmail Heniyye'nin vefatının ardından Türkiye'de kılınan gıyabi cenaze namazlarına işaret eden Abdusselam Heniyye, "Bu, Filistin davasının aynı zamanda asil Türk milletinin, Türkiye halkının da bir davası olduğunun delilidir. İnşallah Gazze'nin kurtuluşunun ve zaferinin kutlamalarını hep birlikte yapacağız kardeşlerim." dedi.

Platform adına konuşan İHH Ankara Şube Başkanı Hacı Bayram Şahin de İsrail'in soykırımına ABD'nin de ortak olduğunu ifade etti.

İsmail Heniyye'nin sadece Gazze'nin lideri olmadığını söyleyen Şahin, "İslam ümmetinin liderlerindendir. Ona yapılan bu hareketi birebir bize yapılmış kabul ediyoruz." dedi.

Protestoya katılan AK Parti İstanbul Milletvekili ve besteci Yücel Arzen, "Hadi Vur Kalbim" parçasını seslendirdi.

Protestoya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, AK Parti Ankara milletvekilleri Zeynep Yıldız, Orhan Yeğin, Ahmet Fethan Baykoç ile AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan ve birçok siyasi parti temsilcisi de katıldı.