20.04.2018 - 15:38 | Son Güncellenme:
Kabızlık Nedenleri
Hamile bir kadının, yeterince sıvı almaması ve lif içeren gıdaları tüketmemesi sonucu kabızlık şikayeti artmaktadır. Kabızlık hamileliğin 5-6. ayında başlar ve doğumdan sonraki üç hafta boyunca devam edebilmektedir.
Kabızlık Nasıl İyileşir?
Hamilelik boyunca doktorunuzla birlikte oluşturacağınız diyete uyarak kabızlık sorununa çözüm bulabilirsiniz. Kabızlığa iyi gelen meyveler elma, armut, kayısı, incir, üzüm, kepekli tahıllar, fıstık, badem, ıspanak ve erik olarak sıralanabilir. Bol bol su tüketilmelidir. Stresten uzak durulması gerekir. Alkol ve gazlı içecekler kullanılmamalıdır. Doğal zeytinyağı tüketilmeli ve yemekler de zeytinyağlı pişirilmelidir. Düzenli egzersiz ve yürüyüşler kabızlığı önler, hareketsizlik kabızlığa davetiye çıkarmaktır. Hamilelik boyunca alınan demir içeren vitamin ilaçları da kabızlığa neden olmaktadır. Müshil ilacı güçlü bir kabızlık ilacı olsa da hamilelikte müshil kullanılması tavsiye edilmez çünkü aşırı sıvı kaybı yaşanacağından bebeğin sağlığı tehlikeye girecektir.
Hamilelik boyunca kabızlığa iyi gelen bir diğer gıda ise kefirdir. Kefir bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını ve faydalı bakterilerin çoğalması için vücudumuzun bağışıklık sistemini koruyan faydalı bir içecektir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı da korunmuş oluruz. Ihlamur da kabızlığa iyi gelen bir bitkidir. Günlük bir fincan ıhlamur içmeniz bağırsaklarınızı yumuşatıp düzenli tuvalet yapmanızı sağlayacaktır.
Kabızlık için su tüketilmeli
Hamile bir kadının günlük 3 litre su tüketmesi gerekir, hamileliğinizin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için suyu sürekli yanınızda bulundurun ve için. Anne karnındaki bebeğin de sıvıya ihtiyacı olduğundan, bebeğin sağlığı için de su tüketimi çok önemlidir.
Kabızlığa iyi gelen bir meyve: Mürdüm Eriği
Kabızlık sorunu yaşayan annelere Mürdüm Eriği de tavsiye edilmektedir. Bağırsakları hızlı çalıştıran ve lif yönünden zengin bir meyve olan Mürdüm Eriğinin kan yapıcı özelliği de vardır.