GündemHaldun Taner Öykü Ödülü 30 yaşında

Haldun Taner Öykü Ödülü 30 yaşında

28.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Milliyet gazetesinin 30 yıldır düzenlediği Türk edebiyatının en saygın ödüllerinden ‘Haldun Taner Öykü Ödülü’ için başvuru süresi 8 Nisan’a kadar uzatıldı. Bu yıl 30’uncu kez bir hikâye yazarına verilecek Haldun Taner Öykü Ödülü’nün serüvenini hatırlamak için küçük bir arşiv taraması yaptık...

Haldun Taner Öykü Ödülü 30 yaşında

1986’da yaşama veda eden, tiyatro yazınının ve öykücülüğün ustalarından Haldun Taner anısına 1987 yılından bu yana verilen öykü ödülü, bu yıl 30’uncu kez bir hikâye yazarına takdim edilecek. Bugüne dek Murathan Mungan, Nedim Gürsel, Mario Levi, Ayşe Kulin, Erhan Bener, Necati Tosuner, Hande Gündüz ve Sibel K. Türker’in aralarında bulunduğu, edebiyatta isimlerini duyurmuş olanlar kadar edebiyat dünyasına yeni adım atmış yazarlara da verilen ödüller, sonrasında doğacak birçok ödül için de öncü oldu. Biz de edebiyatın prestijli ödüllerinden olan Milliyet gazetesinin düzenlediği, başvuruları 8 Nisan’da sona erecek Haldun Taner Öykü Ödülü’nün 30 yıllık serüvenini hatırlamak için küçük bir arşiv taraması yaptık...

Haberin Devamı

Taner’in doğum gününde

İlk düzenlendiği 1987’de, Haldun Taner’in doğum günü olan 17 Mart’ta verilen ödül üç isim arasında paylaştırılır. Ödülü o yıl Tomris Uyar “Son Sanrı”, Murathan Mungan “Hedda Gabler Adlı Bir Kadın” ve Nedim Gürsel “Saklambaç” adlı kitaplarıyla alır. Jüri başkanlığını Oktay Akbal’ın yürüttüğü yarışma daha ilk yılında öykü yazarları tarafından ilgi görür ve 381 yazar başvuruda bulunur. Sade bir törenle kazananlara takdim edilen Haldun Taner Öykü Ödülü, o yıl itibarıyla geleneksel olarak her yıl verilmeye ve öykü yazarlarını ödüllendirmeye başlar. Ödüllerin ikincisi de yine Haldun Taner’in doğum günü olan 17 Mart’ta takdim edilir. Bu kez Nazlı Eray, “Yoldan Geçen Öyküler”iyle ödüle değer görülür. Jüri başkanlığını yine Oktay Akbal’ın üstlendiği ödülünü Haldun Taner’in eşi Demet Taner’den alan Eray, 700 öykü yazarı arasında birinciliğe ulaşır. Törendeki konuşmasında Eray, “Aldığım en güzel ödül budur” der. 1989 senesine gelindiğinde ise bu kez Kürşat Başar “Dışarıda Kötülük Var” kitabıyla Haldun Taner Öykü Ödülü’nü alır. Jüri koltuğunda Türkçe edebiyatın önemli isimleri Oktay Akbal, Orhan Duru, Prof. Dr. Selçuk Erez, Selim İleri, Prof. Dr. Emre Kongar, Ahmet Oktay, Şara Sayın, Cemal Süreya, Demet Taner ve Tahsin Yücel oturur. Başar’ın kazanma gerekçesi ise “Öykücülüğümüze değişik bir bakış açısı getirdiği ve kendi sanatı içinde yeni bir aşamaya ulaştığı” sözleriyle özetlenir.

Haberin Devamı

Haldun Taner Öykü Ödülü 30 yaşında

İlk kez azınlıktan birine verildi

1990’ların ilk Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanan isim ise Mario Levi’dir. Yine Taner’in doğum günü olan 17 Mart’ta verilen ödülü “Bir Şehre Gidememek” öyküsüyle alan Levi, “İlk kez böyle önemli bir ödülü azınlıktan bir kişi kazanıyor. Bu aslında bir tabunun yıkılması” diyerek duygularını özetler. Ödüller beşinci senesi olan 1991’de iki isim arasında paylaştırılır: Adnan Özyalçıner (Cambazlar Savaşı Yitirdi) ve Nurten Aydın (Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı). 16 Mart tarihli Milliyet gazetesinde ikili ortak bir röportaj verir ve haber şu sözlerle duyurulur:

Haberin Devamı

Haldun Taner Öykü Ödülü 30 yaşında
“Haldun Taner Öykü Ödülü; öykücü, yazar, edebiyat emekçisi Özyalçıner’le öykücülüğe henüz adımını atmış genç bir yazar, Nurten Ay arasında paylaştırıldı.”

Yıllar içinde ödül alanlar

İlk verildiği yıldan itibaren edebiyat dünyası tarafından kabul gören Haldun Taner Öykü Ödülü için Milliyet gazetesi çatısı altında toplanan jüri üyeleri bir önceki yılın en iyi öykü yazarını seçmek için her yıl bir araya geliyor. Ödül, beşinci yılından sonra -arada ödüle layık eser bulunamadığı yıllar dışında- sırasıyla şu isimlere sunulur:

- 1992 - Didem Uslu (Tutkulu Bir İstanbul Üçlemesi) ve Yavuzer Çetinkaya (Savaş ve Barış)

- 1993 - Erhan Bener (Alabalık)

- 1994 - Zeyyat Selimoğlu (Derin Dondurucu İçin Öykü)

- 1995 - Ayşe Kulin (Foto Sabah Resimleri)

- 1996 - Necati Tosuner (Armağan)

- 1998 - Mehmet Zaman Saçlıoğlu (Topaç)

- 2000 - Ayşe Kilimci (Yıldızları Dinle)

- 2001 - Özen Yula (Mazi Taşıyan Trenler)

- 2002 - Yiğit Okur (O Zaman Kim Söyleyecek Şarkıları)

- 2004 - Faruk Duman (Kader Atlası)

- 2005 - Yavuz Ekinci (Sırtımdaki Ölüler)

- 2006 - Sibel K. Türker (Ağula-Kaç Hayat Gizliyoruz Kendimize, Kaç Hayatı Susuyoruz)

- 2007 - Hasan Özkılıç (Gönlümün Şirazesi Bozuldu)

Haberin Devamı

- 2008 - Murat Özyaşar (Ayna

- 2009 - Yekta Kopan (Bir De Baktım Yoksun)

- 2010 - Behçet Çelik (Diken Ucu)

- 2011 - Kerem Işık - (Toplum Böceği)

- 2012 - Neslihan Önderoğlu (İçeri Girmez Miydiniz?)

- 2013 - Berna Durmaz (Bir Fasit Daire)

- 2014 - Hande Gündüz (Uzun Irmak Boyunca)

- 2016 - Ömür İklim Demir (Muhtelif Evhamlar Kitabı)