07.11.2022 - 11:11 | Son Güncellenme:
ÇUKURCA (Hakkari) (DHA)
TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın kuzeyinde PKK'ya yönelik operasyonları sürerken, teröristlerin kullanabileceği geçiş bölgesi Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki dağlara askeri helikopterlerle yüzlerce bildiri atıldı.
Teslim olan PKK'lıların ailelerine kavuşma anlarının yer aldığı Kürtçe ve Türkçe basılan 2 ayrı bildiride, pişmanlık yasasına dikkat çekildi. 'Gerçeklerin farkında ol' başlıklı bildiride ayrıca şu ifadeler yer aldı:
Liderlerin seni bırakıp kendi canlarını düşünerek kaçtı. Annen sana sarılsın! Gözyaşları artık son bulsun! Ailelerine kavuşan arkadaşların gibi sen de ailene kavuş. Gençliğini seni kullananlara heba etme. Ölüm korkusuyla yaşamak yerine, ailene kavuş, huzur içinde yaşa.
BAKAN SOYLU: ÇAĞRI YAPTIRIYORUZ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 6 Ekim'de katıldığı canlı yayında "Türkiye ikna çalışmalarına başladı. İknayla geleni direkt adalete teslim ediyoruz. Bu 120 teröristin nerede olduğunu bildiğimiz için 'Madem biliyorsunuz, neden almıyorsunuz?' diyorlar... Doğu ve Güneydoğu'da çok ufak bir lokalde yüzlerce mağaranın olduğu bir coğrafya tasarruf edin, biz oralara onların isimlerine yönelik yukarıdan aşağıya helikopterlerle bildiriler atıyoruz. Annelerinin ve babalarının çağrılarını atıyoruz. Kardeşlerinin çağrılarını atıyoruz. 'Ne olur teslim olun, 120'nin altında kaldınız' aynen bu ifadeler. 'Teslim olun, adalete güvenin Türkiye'ye güvenin.' Teslim olanların mektuplarını atıyoruz. Bazen annelerini getiriyor megafonlarla çağrı yaptırıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
ARAZİ TEMİZLENİYOR
Öte yandan öözüm Süreci’nin sona ermesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, terör ve teröristle mücadelede 24 Temmuz 2015’ten itibaren yeni bir konsepti yaşama geçirdi. Terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlardan biri 2015 yılında Hakkari’de düzenlendi. Operasyon ile sözde Cilo Eyaleti’nin kilidini oluşturan Doski Vadisi ve güneyindeki bölgeyi kontrol eden İkiyakalar ve Oramar Tepe bölgesinden silindi. Şehit Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan’ın adı verilen ve 27 Eylül-5 Kasım 2015 tarihlerinde yapılan operasyon, 40 gün sürdü. PKK; operasyonun yapıldığı ana bölgeleri oluşturan İkiyakalar, Doski Vadisi ve Oramar Tepe üslenme yerlerini Kuzey Irak’tan Hakkari’ye geçişler ile Türkiye’deki eylemlerden sonra güvenli kaçış yolu olarak kullanıyordu. Yüksekova ve Şemdinli ilçelerine yönelik eylemlerde kullanılan bu üslenme, örgütün özerkliği hedefleyen uygulamalarına zemin oluşturma açısından önemliydi. Üslenme bölgesi, eleman temin noktası, sözde yargılama alanı olarak da kullanılıyordu. Operasyon ile PKK açısından büyük öneme sahip olan İkiyakalar, Doski Vadisi ve Oramar Tepe terörist unsurlardan arındırıldı.
PENÇESERİSİ
Türkiye içinden temizlenen terör örgütü, sınırın Irak hattında bulunan kamplarındaki üslenmesini yoğunlaştırdı. Komando birliklerinin yanı sıra savaş uçakları ve SİHA’lar ile 2019 ile 2021 yılları arasında Irak’ın kuzeyinde Pençe 1, Pençe 2, Pençe 3, Pençe Kartal 1, Pençe Kartal 2 ve Pençe Kaplan operasyonları düzenlendi. 17 Nisan’da başlatılan Pençe Kilit Operasyonu, Pençe serisi operasyonların son halkasını oluşturdu. Bu harekat ile örgüt Zap bölgesinde büyük bir darbe aldı. Operasyon ile Irak’ın kuzeyindeki sınır hattının terör örgütüne kilitlenmesi hedeflendi. 24 Temmuz 2015’tan itibaren düzenlenen operasyonlar ile Irak’ın kuzeyinde 36 bin 509 terörist etkisiz hâle getirildi.
550 SIĞINAK VE MAĞARA İMHA EDİLDİ
Zap bölgesinde son günlerde operasyonlar yoğunlaştırıldı. Teröristler ile çatışmalar yaşanırken, en önemli sorunlardan birini el yapımı patlayıcılar oluşturuyor. 3. Piyade Tümeni karargâhında yapılan toplantıda, kış şartlarına girilmesi nedeniyle harekatla ilgili lojistik ve taktik konular ele alındı. Komandolar, Pençe Kilit Operasyonu çerçevesinde yaklaşık 550 sığınak ve mağarayı temizledi. Bin 800’ün üzerinde mayın, el yapımı patlayıcı imha edildi. 430’un üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.
MAĞARA GİRİŞİ KAMERALI
Operasyon bölgesinde içinde altı daha fazla odanın bulunduğu mağaralar tespit edilmişti. Aynı zamanda birer cephanelik de olan mağaralarda, yaşam alanları da bulunuyor.