Gündem‘Hafif hasarlı raporlu binalar da yıkıldı’

‘Hafif hasarlı raporlu binalar da yıkıldı’

22.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Malatya Mehmet Buyruk Caddesi’nde bulunan Hakimbey Apartmanı, 3 yıl önce 24 Ocak 2020 depreminde “ağır hasar” raporu aldı.

‘Hafif hasarlı raporlu binalar da yıkıldı’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - İddiaya göre sonra bu rapor “hafif hasar” olarak değiştirildi. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli ilk depremde apartman yerle bir oldu. Yaklaşık 350 kişi göçük altında kalırken 89 kişi de hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş merkezli iki depremde 42 bin 310 kişi hayatını kaybetti. Depremden etkilenen 11 il arasında Malatya da vardı. Kentte yıkılan binalarda çok sayıda insan enkaz altında kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, hasar tespit çalışmaları ile ilgili konuştu. Elazığ-Sivrice merkezli Malatya’yı da etkileyen depremde üç yıl önce çok fazla bina hasar gördü. O dönemde önce ağır hasarlı raporu verilse de sonra hafif hasara çevrilen binalar olduğun öne süren Ağbaba “Bu binalardan bazıları son depremde yerle bir oldu yıkıldı. Yüzlerce insan öldü” dedi. Ağbaba şunları söyledi: “Malatya Mehmet Buyruk Caddesi’nde bulunan Hakimbey Apartmanı... 3 yıl önce 24 Ocak 2020 depreminde ağır hasar raporu aldı, sonra bu rapor hafif hasar olarak değiştirilmiştir. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli ilk depremde apartman yerle bir oldu. Yaklaşık 350 kişi göçük altında kalırken 89 kişi de hayatını kaybetti. İkinci örnek, Çöşnük Mahallesi’nde bulunan Bayrak Sitesi. Bu site için de aynı şey geçerli. Üç yıl önceki Sivrice depreminde ağır hasar alan site, daha sonra hafif hasarlıya dönüştürüldü. Bu bina da 6 Şubat’taki depremde yıkıldı.” Ağbaba 6 Şubat’ta olan depremden sonra ilk incelemede ağır hasarlı yazılan bazı binaların,15 gün içinde e-devlet kayıtlarında hafif hasarlı olarak değiştirildiğini de öne sürdü.