21.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Aydın Hasan
Vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün doğduğu yer olan İslamköy’de on binlerce insanın katıldığı cenaze töreni ile toprağa verildi.
Darbelerle kesintiye uğramış olan Türk demokrasi tarihinin simge isimlerinden Demirel’i son yolculuğuna, siyasetin farklı kesimlerinde yer alan isimler ile Türkiye’nin farklı yerlerinden gelenler ve Ispartalı hemşehrileri uğurladı. Demirel, doğduğu yere 2 km. mesafedeki anıt mezar yeri olan Çalca Tepe’ye defnedildi.
Ninesinin camisinde
Meclis’te ve Kocatepe Camii’nde yapılan törenlerden sonra cenazesi memleketine gönderilen Demirel için son tören ise dün doğduğu yer olan Isparta İslamköy’de yapıldı. Doğduğu evin çok yakınında bulunan ve ninesinin adını taşıyan Şehriban Hatun Camii’nden Demirel’in gasilhane içindeki bekletilen naaşı, öğlen namazı öncesinde musalla taşına konuldu.
Öğlen namazını müteakip cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı öncesinde musalla taşı önünde izdiham nedeniyle sıkıntılı anlar yaşandı. Görevliler halkı arkaya doğru gitmesi için defalarca anons yaparak uyardı. İzdiham ve Demirel’in naaşının bulunduğu musalla taşının önünde yaşanan sıkışıklık nedeniyle cenaze namazı gecikmeli olarak kıldırıldı. Namazı kıldıracak imam da musalla taşı önüne gelmekte kalabalık nedeniyle bir süre sıkıntı yaşadı. İzdiham içinde kılınan namazın ardından imamın, “nasıl bilirdiniz” sorusu üzerine binlerce insan, “iyi bilirdik” dedi.
On binlerce insanın helallik istenmesi sırasında da yüksek sesle, “helal olsun” diye bağırmaları dikkati çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, kıldırdığı cenaze namazının ardından dua da okudu. Demirel’in kardeşi Şevket Demirel, hastalığı nedeniyle cenaze namazını tekerlekli sandalyede kıldı.
Çalca Tepe’de defnedildi
Demirel’in naaşı, namazın ardından askeri cenaze aracı ile anıt mezar yeri olarak belirlenen Çalca Tepe’ye çıkarıldı. Binlerce kişi de 2 kilometre yürüyerek alcatepe’ye çıktı. Çalca Tepe’deki daha sonra anıt mezar inşaa edilecek yerin düzenlemesinin yapıldığı görüldü.
Protokol ile aile üyeleri ve basın için özel çadırlar kuruldu. Protokol, Demirel’in defnini oturdukları yerden izleyebildi. Demirel’in naaşının getirilmesi sırasında tabutun üstüne yine gül yaprakları serpilirken, araç üzerinden gül suyu sıkıldı.
Cumhuriyet’ten bir yıl sonra doğmuştu
Demirel, ataları Anadolu’dan Balkanlara göç etmiş, ancak Osmanlı’nın Avrupa coğrafyasındaki bozgunundan sonra yeniden Anadolu’ya geri dönmüş bir kültürün içinde dünyaya gelen biriydi. 1924 doğumluydu.
Yani 1923’te ilan edilen cumhuriyetin erken çocuklarından biri olarak dünyaya gelen biriydi. Isparta’nın Atabey ilçesinin İslamköyü’nde doğdu. İlçenin aldığı Atabey kavramı, kökeni Selçuklu dönemine kadar uzanan bir devlet kültürünü simgeliyordu. Çocukluğunda; yoksulluğu, susuz yazların ovayı nasıl kavurduğunu, okumak için ne fedakarlıklar gerektiğini, yolun, elektriğin, suyun ne olduğunu kavrayan Demirel, önce bürokraside sonra siyasete Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığı’na kadar yükseldi.
Doktoru Aylin Cesur saf tuttu
Cenaze namazı sırasında Demirel’in özel doktoru Aylin Cesur, akrabası ile bazı kadınların da ön sırada saf tutması dikkati çekti. Aylin Cesur’un tören boyunca gözlerinin sık sık dolduğu ve bitkin durumda olduğu görüldü.
Demirel’in eşi Nazmiye Demirel’in naaşının da daha sonra Anıt Mezar’ın inşasının tamamlanmasının ardından buraya nakledilebileceği belirtildi.
Törene; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, eski TBMM başkanları Hüsamettin Cindoruk, Köksal Toptan, eski ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, eski bakanlar Hüsamettin Özkan, Fikret Ünlü, Mehmet Ağar, Nevzat Ercan, Ufuk Söylemez, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün yanı sıra siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Türk bayrağı ile perdeleme
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na bağlı tören mangası defin işlemi sırasında da görev yaptı. Kuran okunmasının ardından tekbir getirildi. Saygı atışının ardından bayrak ile mezar yeri üzerinde perdeleme yapıldı. Demirel’in kefene sarılı naaşı bayrak ile perdeleme yapılarak mezar yerine indirildi.
Siyasiler mezara toprak attı
Naaş mezara konulduktan sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici mezara toprak attı. Devlet Bahçeli, mezarın içersine bir miktar da su döktü. Mezarın kapatılmasının ardından Şevket Demirel de üzerine gül ve gül yaprağı bıraktı.
Demirören de cenazedeydi
Törene iş dünyasından katılan isimler arasında Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, işadamları Nazif Zorlu, Nihat Özdemir ve eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen gibi isimler vardı.