19.08.2016 - 09:43 | Son Güncellenme:
Herkes günlük hayatını devam ettirirken ve geleceği ile ilgili planlar yaparken bir takım sigortalara ihtiyaç duyar. Bunlar içerisinde en önemlisi ve en hayati önem taşıyanı elbette sağlık sigortalarıdır. Çünkü herkes yaşamları ile ilgili zaman zaman kaygılar duyabilir ve bu kaygıların giderilmesi için bir takım güvencelere sahip olmak isteyebilir. Bu nedenle her vatandaşın sağlık sigortasına sahip olma hakkı vardır. Sağlık sigortası genellikle çalışan kişilere o çalıştıkları iş yerinin anlaşmalı olduğu ya da o meslek dalının alakalı olduğu sigorta güvenceleri ile yapılmaktadır. Elbette bunlar arasında en yaygın olanları SSK ve Bağ-kur’dur. Ancak iki sigorta şekli yöntem bakımından birbirinden oldukça farklıdır. Dolayısıyla her iki sağlık güvencesini de o sigorta grubunun hitap ettiği kitleden olan kişiler yaptırabilmektedirler.
GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Eğer bir kişi bir kurumda işe başlarsa o kurumun işvereni tarafından çalışan kişiye primleri düzenli olarak işveren tarafından ödenecek biçimde sigorta yapılmaktadır. Bu sigorta grubunun adı SSK’dır. Ancak buna karşılık bir kişi kendi şirketini açar ve orada çalışırsa yine kendi adına bu sefer Bağ-kur üzerinden prim yaptırarak kendini sağlık güvencesi altına almış olmaktadır. Elbette bu sağlık güvencesi için ödenmesi gereken prim miktarları hem sigorta grubunun çeşidine hem de çalışan kişinin maaşına göre değişiklik göstermektedir.
Bu sağlık güvenceleri çalışan her vatandaş için zorunludur. Bu sayede vatandaşlar primleri yatırıldığı müddetçe sigortalı olarak görünürler ve pek çok sağlık hizmetinden ve sosyal hizmetten yararlanırlar. Ancak eğer kişi bu meslek gruplarından bir tanesine bile bağlı değilse, yine kişinin sağlığı GSS yani Genel Sağlık Sigortası ile güvence altına alınmaktadır. GSS yaptırmak zorunludur ancak GSS için ödenmesi gereken primlerin miktarı diğer sağlık güvencelerine göre daha düşüktür. Yine de primlerin kişinin gelirine göre değiştiğini söylemek gerekir.
Bazı durumlarda kişi ilgili kuruma giderek ya da internet üzerinden GSS borç sorgulama yapmadığı için sonraki dönemlerde üstüne faiz eklenmiş şekilde çeşitli borçlar ödemek durumunda kalabilmektedir. Böyle bir şey ile karşılaşmamak için GSS borç sorgulama hizmetini düzenli olarak kontrol etmek gerekmektedir. GSS borç sorgulama yapabilmek için e-devlet sistemine giriş yapmak gerekmektedir. E-devlet sistemine internet üzerinden giriş yapmak içi her vatandaşın kendine özel bir şifreye sahip olması gerekmektedir.
Bu şifreye herhangi bir PTT şubesine giderek, yaklaşık 2 TL gibi bir ücret ile sahip olmak mümkündür. Şifre alındıktan sonra e-devlet resmi sitesine giriş yapılmalıdır. Buraya giriş yaparken hem T.C. kimlik numarası hem de yeni alınmış olan şifre kullanılacaktır. Sonrasında e-hizmetler bölümünden GSS borç sorgulama bölümüne tıklanarak konu hakkında kişisel tüm bilgilere ulaşmak mümkündür.