11.04.2008 - 15:47 | Son Güncellenme:
Vahide YANIK- Teslime TOSUN- Soner KOCAER/ANTALYA (DHA)
AKDENİZ Üniversitesi'nde pazar günü karşık görüşlü öğrencilerin çatışmasında tabancayla ateş açan alnı kılıç dövmeli 34 yaşındaki Ömer Ulusoy'un olaydan 100 saat sonra dün gece Antalya'da gözaltına alınmasının ardından, ‘teslim olduğu’ iddiası kafaları karıştırdı. Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, gece yaptığı açıklamada Ulusoy'un bir evde yakalandığını söylerken, bugün yaptığı basın toplantısında ise “Park civarında yakalandı” dedi. Antalya Emniyet Müdürlüğü de yaptığı yazılı açıklamada “Üçgen Mahallesi civarında yakalandı” ifadesine yer verdi. Sorgusu devam eden Ömer Ulusoy ise gözaltına alındıktan hemen sonra pixman olup olmadığını soran gözetecilere “Ne pişman olacağım? Vatan sağolsun” dedi.
APazar günkü olaydan sonra polisin özel ekipler kurup her yerde aradığı sakallı ve alnında kılıç dövmesi bulunan Ömer Ulusoy, dün gece 23.15 sıralarında gözaltına alındı. Ulusoy, önce Şarampol Polis Merkezi'nde, sonra da Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde sorguya alındı. Üzerinde mavi renkli eşofmanı olan Ulusoy'un alnındaki kılıç dövmesini sildirmediği, sakalını kesip bıyık bıraktığı görüldü ve üzerinden 60 YTL para çıktı.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne dün gece sağlık kontrolüne götürülen Ulusoy hastaneye girerken, gazetecilere “Vatan sağolsun” diye bağırdı. Ulusoy, gazetecilerin ‘Pişman mısın?’ sorusuna “Ne pişman olacağım?” yanıtını verdi.
ÖNCE TESLİM OLDUĞU SÖYLENDİ
Bu arada, gece saat 23.30 sıralarında gezete büroları ile bazı gazetecileri arayan ve kendilerini MHP'nin eski yöneticileri olarak tanıtan kişiler, Ömer Ulusoy'un polise teslim olduğunu söyledi. İhbarcılar, konu ile ilgili ayrıntı vermekten kaçındı. Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan da Çallı Semti'ndeki Terörle Mücadele Şubesi'nden çıkarken, ‘Ulusoy'un teslim olmadığını, vatandaşın ihbarı ve polis ekiplerinin takibi sonucu yakalandığını’ söyledi.
Antalya Valisi Yüksel de gece yaptığı açıklamada, “6 Nisan'daki olaylardan sonra çok sayıda ekiple, bulunabileceği iller ve çevre iller de dahil olmak üzere çok geniş çapta operasyon başlatıldı, yüzlerce yere baskın düzenlendi. Çok etkin çalışma yapıldı ve sonuç alındı. Şarampol Mahallesi'ndeki bir evde saat 23.15 sularında yakalandı. Sakallarını kestiği, üzerine eşofman giyerek kılık değiştirdiği gözlendi. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
VALİ ISRARLI SORULARI YANITSIZ BIRAKTI
Bu sabah bazı gazete ve internet sitelerinde, Ulusoy'un yakalanmadığı, MHP ya da ülkücüler tarafından teslim edildiği haberi üzerine Vali Yüksel, Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan ve Terörle Mücadeleden Sorumlu Müdür Yardımcısı Hüseyin Yenice ile birlikte Uncalı'daki Emniyet Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi. Vali Yüksel, Ömer Ulusoy'un gözaltına alınmasıyla ilgili bilgi verdi, ancak yakalandığı mı teslim mi olduğu konusundaki ısrarlı soruların çoğunu yanıtsız bıraktı.
Vali Yüksel basın toplantısında, zanlı Ömer Ulusoy'un, dün gece saat 23.15 sularında Antalya Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Şarampol bölgesinde Beş Şehitler Parkı civarında yakalandığını söyledi. Ulusoy'un üzerinde bir silah ele geçirildiğini belirten Yüksel, Ulusoy'un sakallarını kestiğini ve üzerine eşofmanıyla yakalandığını anlattı. Bu kişinin daha önce işlediği suçlarla ilgili çeşitli işlemler gördüğünü belirten Vali Yüksel, “Şimdi yapılacak olan sorgulamada bu şahsın üniversiteye nasıl girdiği, üniversiteye neden gittiği veya kimler tarafından yönlendirdiği, varsa ilişkileri çok detaylı şekilde sorgulanacaktır” dedi.
Ömer Ulusoy'un yakalanamadığı 4 gün boyunca kimlerle ilişkide olduğu yönündeki soruya Vali Yüksel, “Benim görevim yakalamak. Bundan sonra nasıl, kimlerle ilişki kurduğu, nerelerde kaldığı, ne yapmak istediği hususu yargıyla alakalı. Cumhuriyet savcılarımız detaylı çalışma yapıyor” yanıtını verdi.
POLİS ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI
Operasyonun şekli hakkında bilgi verilmesinin istenmesi üzerine Vali Yüksel, “Bu konuda size hiç bir bilgi veremem. Söyleyeceğim yegane şey, Antalya polisinin üzerine düşen görevini yerine getirdiğidir ve de suçluyu yakalayıp adliyeye sevk ettiğidir. Antalya polisinin bu konuyu başarıyla yönettiğini ve sonuçlandırdığını ifade etmek isterim” dedi.
Vali Yüksel'e gece yaptığı açıklamayı hatırlatan gazeteciler, Ömer Ulusoy'un tkimin evinde yakalandığı soruldu. Yüksel, “Bu konuların hiçbirine cevap veremem. Yargı safhası başlamıştır. Bu konulara yapılacak bazı sorgulamalardan sonra cevap verileceğini hepiniz takdir edersiniz” dedi.
Vali Yüksel, operasyonlar ilgili başka ayrıntıların sorulması üzerine, “Polisin teknikleri konusunu tartışmanın çok doğru olduğuna inanmıyorum. Esas olan burada yakalanıp adalete tevdi edilmesi meselesidir. Ben burada iki şeyi söylüyorum; Bir polisin çalışması, iki Antalya halkının olayların başlagıncından beri polise yaptığı destektir. Benim için suçluların yakalanması önemlidir” diye konuştu.
Zanlıyı yakalayan polis timine 10 maaş ikramiye verileceğinin açıklandığı hatırlatılınca da Vali Yüksel, “Böyle bir şey hakkında benim bilgim yok. Polisin nasıl ikramiye alacağı keyfiyeti mevzuatlarda bellidir. Ama benim bu aşamada onlara yapacağım tek şey, onları alınlarından öpmektir” dedi.
Vali Yüksel, zanlı Ömer Ulusoy'un gözaltına alınması sırasında polise karşı koyup koymadığına ilişkin soruyu da, “Hiçbir mukavemet konusunda bilgi veremem. Bu bilgilerin dışında size hiç başka teknik bilgi veremem” diye konuştu.
GÖREVLERİM ARASINDA YOK
MHP'nin eski yöneticileri olduğunu söyleyen kişilerin gazetecileri arayarak Ömer Ulusoy'un teslim edildiğini söylemelerinin ardından emniyetin yakalandığı açıklaması yaptığı hatırlatılınca da Vali Yüksel, şöyle dedi:
“Antalya'da bulunan bütün siyasi parti yetkililerine, başta il başkanları olmak üzere, gösterdikleri dikkatten, duyarlılık, sükunet ve yaptıkları katkılardan dolayı çok teşükker ederim. Onun dışında siyasi partilerin ne dediği, nasıl davrandığı konusunda taraf olmam ve cevap vermem benim görevlerim cümlesinde bulunmamaktadır.”
EMNİYET BİLGİ NOTU
Basın toplantısının ardından Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından gazetecilere dağıtılan bilgi notunda, 34 yaşındaki Ömer Ulusoy’un, polisin 3 günlük ısrarlı, ev, işyeri, cadde ve sokak aramaları sonucu Şarampol Semti'nde Üçgen Mahallesi civarında yakalandığı belirtildi.
Ulusoy’un üzerinde 9 milimetre çapında 14’lü tabir edilen Browning marka bir tabanca ve bu tabancaya ait boş şarjör ele geçirildiği bildirilen bilgi notunda, “Şahısla yapılan ön mülakat neticesi tabancaya ait mermileri bir çöp konteynerine attığını bildirmesi üzerine, gösterdiği yerdeki çöp konteynerinde yapılan aramada da 9 milimetre çapında MKE yapımı 4 mermi ele geçirilmiştir” denildi.
POLİSLERE İKRAMİYE YOK
Akdeniz Üniversitesi kampusunda tabancayla ateş eden provokatör Ömer Ulusoy gözaltında sorgulanırken, polislere ikramiye verilmeyeceği ortaya çıktı.
Ömer Ulusoy'un teslim mi olduğu yoksa yakalandığını spekülasyonu yapılırken, Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, polislere 10 maaş ikramiye verileceği haberleriyle ilgili açıklama yaptı. Arslar, “İkramiye olayı vali beyin teklifi Ankara'nın oluru ile verilir. Ben de bu ikramiyeyi cebimden verecek kadar zengin biri değilim” dedi.