Gündem Google dijital telife olumlu bakıyor! 'Meclis'te tarihi bir adım attık'

Google dijital telife olumlu bakıyor! 'Meclis'te tarihi bir adım attık'

26.06.2024 - 14:42 | Son Güncellenme:

Milyonlarca içerik internete telif ödenmeden Google tarafından kullanılıyor. Türkiye de bu emek hırsızlığının önüne geçmek için Dijital Telif Yasası'nı çıkarmaya çalışıyor. İşte bu yüzden dün Meclis'te Dijital Mecralar Komisyonu toplandı, Google yetkilileri dinlendi. Peki o görüşmede ne çıktı?

Dünyanın en büyük arama motorlarından Google, “dijital telif” gündemiyle toplanan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na üst düzey geniş bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Müzakerelere açık oldukları mesajını veren Google Türkiye temsilcileri, “Tüm paydaşlarımızla görüşmeye hazırız. Meclis’in bağlayıcı yasal düzenlemeler yapma yetkisini Google olarak tanıyor ve saygı duyuyoruz” dedi.

Peki dün görüşmede neler yaşandı? TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, CNN TÜRK muhabiri Duygu Ayaz Bayram'a açıklamalarda bulundu;

Daha olumlu bir atmosfer oldu. Bir iletişim sağlandı. Bu çok önemliydi, değerliydi. İlk defa Google geldi, TBMM’ye. Tarihte bir ilkti, dedi ki ‘biz bu konuyu konuşabiliriz.’ Bu konuyla ilgili fikirlerini dile getirdi. Tarihi bir adım. Bizim için küçük ama Türkiye için çok büyük, basın yayın sektörü için çok büyük bir adım oldu. Ben çok olumlu bir atmosferde geçtiğini söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Google dijital telife olumlu bakıyor Mecliste tarihi bir adım attık

Ne görüşüldü tabi ki bunlar da çok önemli. Bu toplantının varlığı, tarafların yan yana gelmesi çok önemliydi. Doğru bir adım atıldığını çok önemli bir adım atıldığını söyleyebilirim. Biz dinledik, Google tarafının diyaloğa açık olduğunu bu konularda tüm seçenekleri değerlendireceklerini, bizim hükümet olarak atmamız gereken birtakım adımlar var. Bunların başında 1952 tarihli fikir ve sanat eserleri kanununu yeniden güncellemek.

Bu konuda bizim bir çalışmamız yok. Grup Başkanımız Abdullah Güler ile bir temas halindeyiz. O bu konuda hazırlık yapılması gerektiğinin farkında.

YASA ÇALIŞMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Dün Bakan Ersoy biz hazırız dedi. Çalışmalarımızı başlatacağız dedi. Telif hakları genel müdürlüğümüzle beraber çalışıyoruz. Sonuçta birinci adım haberin telif konusu yapılması daha sonra bunun parlamentoya gelmesi. Burada şunu dile getirmem lazım. Bu meselenin tarafı olan basın yayın sektörü, başta gazeteciler televizyonlar olmak üzere burada bir emek hırsızlığı var. İçerikleri başkaları tarafından kullanılıyor hiçbir ücret ödemiyor. Emek hırsızlığını engellemek istiyoruz.

Google'ın Avrupa ülkelerine yaptığı anlaşmalar var. Telif ücretleri ödeniyor. Türkiye’de de ücretleri ödemesi noktasında yaklaşımımız var.

Google dijital telife olumlu bakıyor Mecliste tarihi bir adım attık

Burada ortak bir akıl ile tüm tarafları bir araya getirdik, konuşuyoruz. İnşallah yeni yasama döneminde ekim ile beraber biz ödevimize çalışmış olacağız.

Haberin Devamı

Herkesin mutlu olacağı ve kazan kazan stratejisi ile bir hazırlık içerisindeyiz.

NASIL BİR YAPTIRIM OLABİLECEK?

Biz meseleye baştan olumsuz yaklaşmıyoruz, yaptırım meselesi değil. Google tarafı doğru bir biçimde bu meselede asla olumsuz tutum içinde olmayacaklarını, Türkiye’deki yasal mevzuatın günümüz şartlarına uygun hale getirilmesini dile getirdiler.

Google biz kesinlikle karşıyız, noktasında itirazımız var demedi. Bu Türkiye’de yeni bir uygulama olacak. Biraz zor ama başlangıcı pozitif başlayan bir sürecin, yolun başındayız.

TİKTOK İLE İLGİLİ ATILACAK ADIM OLACAK MI?

Bizim komisyonumuz TBMM’de en çok toplantı yapan komisyonlardan bir tanesi. Milletvekilleri TİKTOK’taki eleştirilerini dile getirdiler. Asla benimsemediklerini ifade ettiler. Biz komisyonumuz, hükümetimiz sansüre karşı, yasaklamalara karşı. TİKTOK’un kendisine çeki düzen vermek suretiyle bu içeriklerin yayınlanmadan önlenmesi konusunda topluluk kuralları diyoruz buna, bir sözleşme, topluluk kurallarının yeniden belirlenmesi gerekiyor.