27.07.2021 - 13:55 | Son Güncellenme:
ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan göçmenleri illegal yollarla Türkiye’nin farklı illerine gönderen insan kaçakçıları, yasa dışı göçmen trafiğini İMO adlı mesajlaşma uygulaması üzerinden yönetiyor. Göçmenlerin büyükşehirlere naklini organize eden kişiler göçmen başına bu işten 150-200 lira kazandıklarını söylüyor.
Afganistan’daki savaş ve Taliban korkusundan Türkiye’ye göç eden Afganlar, Bitlis’in Tatvan ilçesinde Rahva Düzlüğü denilen yerde bulunan bir alt geçitte beklemeye devam ediyor.
‘Ayrı fotoğraf çekin’
Ankara, İstanbul, Konya gibi illere gitmek için insan kaçakçılarından talimat bekleyen göçmenlerin yanında aralarında Türkçe konuşan ve yaşları 25 ile 30 arasında değişen iki erkek ile karşılaştık. Sürekli hareket halinde olan ve göçmenlere talimat veren bu kişilerin insan kaçakçısı olduğunu öğreniyoruz. Göçmenlerin yanlarına ilk yaklaştığımızda, gelişimizden rahatsız oldukları hemen anlaşıldı. Aralarında adının Emrah olduğunu öğrendiğimiz kişi, “Bakın o insanları iki gruba ayırdım. Birbirine karıştırmayın, fotoğraf çekecekseniz de, ayrı ayrı çekin ve sakın beni çekmeyin” diye uyardı.
Foto muhabirimiz Ali İhsan göçmenlerin fotoğraflarını çekerken, ben de adının Emrah olduğunu öğrendiğim şahsa yaklaşıp göçmenlerle ilgili sorular yönelttim. O sırada telefonla konuştuğu için sürekli eliyle bana ‘bekle’ işaret etti yaparken, diğer yandan da telefonda konuştuğu kişiye, “Sen nerede kaldın, gel göster seninkiler kim? Yarım saate göndereceğiz” diyordu.
80-90 kişi gönderiyor
Konuşması bittikten sonra yanına yaklaştığımızda da başta konuşmak istemeyen Emrah ısrarlı sorularımız sonrası, insan kaçakçısı olmadığını, toplayıcı olduğunu söyledi:
“Görüyorsunuz hepsiyle ayrı ayrı uğraşıyoruz. Burada gördüklerinin hepsi benimkiler (Göndereceği göçmenler). Günde 80 ya da 90 tane gönderiyorum. Burada gitmek istediği illere otobüslerle gönderiyoruz. TIR ile insan mı gönderilir. (Gülüyor) Kişi başı 150 TL alıyorum. Siz de ne çok soruyorsunuz. Allah’ıma bu soruları başka biri soramazdı. Ama başkasına sormayın. Polis yakaladığında, polis bile o soruları sormuyor. Yeter daha ne öğrenmek istiyorsunuz...”
Emrah ile konuşmamız bittikten yaklaşık 5 dakika sonra göçmenlerin gizlendiği yere başka biri daha geldi. Emrah bu kişiye, “Ya sen nerede kaldın” diye sordu. Daha sonra ise aralarında Kürtçe konuştular. Bu konuşmanın ardından Emrah adlı kişi yaklaşık 50-60 göçmeni alıp saklandıkları yerden götürdü. Yeni gelen kişi ise göçmenlerle beklemeye devam etti. Yanına yaklaştığımda daha sakin birine benziyordu. Ama ısrarla ‘Abla ben konuşmam, abla ben konuşmam’ dese de zamanla sohbet etme imkanı bulduk. Sonrasında da srarlara dayanıp anlatmaya başladı. Her ne kadar kendilerine insan kaçakçısı denilmesinden hoşlanmasalar da, bu iş 4 ay önce başladığını söyledi:
İMO ile haberleşiyorlar
“Bu insanlarla her bölgede farklı kişiler ilgileniyor. Bu insanlar Van’dan buraya geldikten sonra en fazla 4-5 gün burada bekliyorlar. Sonra onları gitmek istedikleri illere gönderiyoruz. Buraya gelen göçmenlerle İMO denilen bir program var onun üzerinden iletişime geçiyoruz. Ne zaman gelecekleri nasıl gelecekleri hepsini orada konuşuyoruz.
Bu işi yapanların hepsi de bu programı kullanıyor. Kimin hangi göçmeni göndereceği belli. Benim günde 50-60 kişi gönderdiğim oluyor. Kişi başına 150 TL ile 200 TL arasında aldığım para değişiyor. Parası iyi olmasa bu iş çekilecek iş değil. Bizim kendi telefon bayimiz var. Aynı zamanda orada da çalışıyorum.” Alandaki diğer üçüncü kişi ise yanına her yaklaşmaya çalıştığımızda bizden uzaklaşıp, “Ben konuşmayacağım, beni çekmeyin” dedi.
‘Ben tanımam bunları sakın beni çekmeyin’
Tatvan’da eski otogar denilen yerde bulunan göçmenlerin yanında birinin olduğu dikkat çekti. Göçmenlerden 1-2 metre kadar uzakta olduğunu gördüğümüzde onun da göçmen olduğunu sanıp yanına yaklaşıyoruz. Ancak Tatvanlı olduğunu öğreniyoruz. Göçmenlerin fotoğraflarını çekerken,
“Ben tanımam bunları, sakın beni çekmeyin” dese de, fotoğraf çektikten sonra konuştuğumuz göçmenlerden biri kendisini işaret ederek, “Abi bize ‘bekleyin’ dedi. Birileri daha gelecekmiş geldikten sonra gideceğiz” dedi. Bölge halkı ise göçmelerin başında bekleyen bu insanları simsar olarak tanımlıyor.
Ülkelerindeki iç savaştan ve Taliban’dan kaçan Afgan göçmenlerin tek umudu, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşıp yaşamlarını güvenceye almak...
İMO nedir?
İMO, genel olarak akıllı telefonlar için geliştirilen, bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. İMO hem mobil, hem de masaüstü sistemi Windows için mevcuttur.
YARIN: TATVANLI ÖĞRETMEN GÖÇMENLERE HER GÜN 200 KİŞİLİK YEMEK VERİYOR