24.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
ARİF BALKAN
Aralarından toplumun önde gelen sanatçı, yazar, akademisyen, müzisyen ve girişimcilerinin de bulunduğu aktivistler, iklim değişikliğinin getireceği yıkıcı sonuçları önlemek için ortak bir manifestoya imza attılar. Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Ara Güler, Rakel Dink, Sezen Aksu, Tarkan ve Harun Tekin gibi toplumun önemli kesimlerini temsil eden birçok aydın ve sanatçı, dün İstanbul Politikalar Merkezi’nde okunan manifestonun ilk imzacıları arasında.
Her şey bitecek
Prof. Dr. Fuat Keyman’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantı, akademisyen, gazeteci Ömer Madra, edebiyatçı Adalet Ağaoğlu, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Yeşiller ve Sol Partisi kurucu üyesi Ufuk Uras ve aralarında Greenpeace, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, Şeffaflık Derneği gibi birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de bulunduğu geniş katılımcı kitlesine ev sahipliği yaptı. “Gezegen elden gidiyor buna razı gelmeyiz” sloganıyla hazırlanan manifestoda, “İklim değişiyor. Çözümlerimiz ve vaktimiz varken harekete geçmemeyi vicdan kabul etmez. Bizler, sıradan insanlar olarak, doğaya bakış açımızı ve önü alınmaz bencilliğimizi değiştirme zamanının geldiğini düşünüyoruz. Hepimizin yakın geleceğini tehdit eden iklim değişikliğine karşı bir an önce davranmak, acil bir ihtiyaç olarak karşımızda. Biz başaramazsak, her şey bitecek. Oyun bitecek. Vicdanı olan tüm yurttaşları, elde hala çözüm imkanı varken, gezegeni kurtarma seferberliğinde kendi payına düşeni yapmaya, bu büyük sorumluluğu paylaşmaya çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı. Çevre ve ekolojiden insan haklarına, inanç temsilcilerinden demokrasi kuruluşlarına, sanat kurumlarından sağlık örgütlerine, kadın hakları kuruluşlarından çocuk hakları temsilcilerine, gençlik hareketlerinden meslek örgütlerine sivil toplumun geniş bir yelpazesinin destek verdiği manifestoda, eriyen buzullar, fırtınalar, normalin üzerinde seyreden sıcaklar, aşırı yağışlar gibi felaketlerle etkisini iyiden iyiye hissettiriren iklim değişikliğine çok geç olmadan müdahale edilmesi gerektiği belirtildi.
Bu bizim son şansımız
İklim değişikliği tehdidine karşı, toplumun çeşitli kesimlerinden sanatçı, edebiyatçı, akademisyen ve müzisyeni bir araya getiren “İklim Değişikliği Tehdidine Karşı İstanbul Manifestosu” projesinin mimarı akademisyen, gazeteci Ömer Madra toplantının sunuş konuşmasında şöyle dedi:
“Böyle kollektif bir toplantının ilk kez gerçekleşiyor olmasından ötürü çok mutluyum. İlkbaharın başlangıcı, doğanın yenilenmesini, Nevruz’u kutluyorum. Otuz yıllık kanlı savaşın sona ermesi umudun konuşulduğu bu günlerde sizlere iyi ve kötü haberlerim var. Kötü haberlerim; ne yazık ki mahva doğru sürükleniyoruz. İnsanlar sonlarını hazırlıyor ve daha fazla enerji hırsı gezegenimizi mahvediyor. Hapı yutmaktayız. Binlerce yıllık gezegen tarihinin en büyük sıcaklık artışı düzeylerindeyiz.
Havzalarda kuraklık var
Okyanuslarda asitlenme olayı tarihin en yüksek seviyelerinde. Artık bilinmeyen sulardayız. Dicle ve Fırat havzası büyük bir kuraklığın pençesinde. Ancak tüm bunlarla beraber iyi haberlerim de var. Gezegenimiz adına konuştuğumuz tüm bu olumsuzlukların çocuklarımız başta olmak üzere aslında herkes farkında. Dönülmez akşamın ufkundayız. Bu bizim son şansımız. Bu oluşumla ve imzalarınızla karar alıcıları, doğal yenilenebilir enerji kaynakları kullanamaya yönlendirebilirsiniz.”
Madra’nın sunumunun ardından bir video gösterimi de gerçekleşti. Gösterimde, Adalet Ağaoğlu, Ara Güler, Ömer Madra, Sevil Turan, Harun Tekin ve Pelin Batu, vatandaşları iklim değişikliğini önleme konusunda daha sorumlu davranmaya davet ederek konuyla ilgili çözümün bir parçası olmaya çağırdı.
‘Yağmacı kültür’
- ADALET AĞAOĞLU (YAZAR): İnsan yaşlandıkça yarını daha çok düşünüyor. Çağımız fabrikasyon çağı. Yarının kuşaklarını şimdiden düşünmek gerekiyor. İklim değişikliği tehdidine karşı el birliğiyle hepimizin üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi lazım. Herkes el birliğiyle gelecek nesillere kurak olmayan ve temiz bir dünya bırakmak için çabalamalı.
- ŞAFAK PAVEY (CHP MİLLETVEKİLİ): Ömer Madra öncülüğünde oluşturulan manifestoya yürekten destek veriyorum. Bu yağmacı kültürü dönüştüremezsek geleceğe hiçbir şey bırakamayız. Sadece bırakacağımız mirası değil, günümüzü de kaybedeceğiz.
- UFUK URAS (YEŞİLLER VE SOL PARTİSİ KURUCU ÜYESİ): İklim değişikliği konusunda insanlığın yol alabilmesinin en önemli koşulu, yaşam felsefesimizi değiştirmekten geçiyor. İklim değişikliği günümüzün mottosu. Ancak ‘değişiklik’ kelimesi insanlarda pozitif çağrışımlar uyandırıyor. Bu algıyı yıkmak ve daha etkili çözüm olanakları aramak gerekiyor. En etkili manifesto geniş kitlelere ulaşanlardır.
- PROF. DR. MİKDAT KADIOĞLU (METEOROLOJİ VE AFET YÖNETİMİ UZMANI): İnsan haklarından bahsettiğimiz şu dönemde kapsayıcı şekilde konuşmak gerekirse güneş hakkımız, rüzgar hakkımız da var. Bu açıdan bakıldığında mücadele alanımız tüm bunları da içermeli. Bir deyim vardır ya; ‘virüs bulaşmış’ deriz hasta olan birine. Ben de aynısını dünya için söylüyorum, dünyaya fena halde insan bulaşmış.