20.04.2018 - 11:08 | Son Güncellenme:
Geniz akıntısı nedir?
Geniz akıntısı burun ve sinüslerden boğaza doğru olan akıntıdır. Boğazda mukus biriktiği hissine sebep olur. Mevsim değişimleri, soğuk ve kirli havalar ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumlarda ortaya çıkar. Sinüsler mukus salgılayarak solunum yollarında bulunan mikropları dışarı atmaya yardımcı olurlar. Bu doğal bir süreçtir. Fakat salgılanan mukus seviyesi değişkenlik gösterebilir. Mukusun az ya da çok salgılanması bazı sorunlara sebep olabilir. Beslenme düzeni, kirli hava, alerji gibi durumlar mukus seviyesini değiştiren durumlardır. Bunlara bağlı olarak mukusun çok salgılanması geniz akıntısı şikâyetine sebep olur. Fazla salgılanan mukus boğazda birikme hissi yaratarak rahatsızlık verebilir. Bunun yanında mevsimsel değişiklikler ve hava değişimleri de geniz akıntısına sebep olabilmektedir. Geniz akıntısı tedavi edilebilen bir durumdur.
Geniz akıntısı nasıl tedavi edilir?
Geniz akıntısı tedavisinde bir uzmandan yardım almanız önerilir. Bununla birlikte geniz akıntısını önlemek için evde alabileceğiniz tedbirler ve uygulayabileceğiniz yöntemler de mevcuttur.
Geniz akıntısından korunmak için bulunduğunuz ortamın nemli olmasına özen göstermelisiniz. Kuru hava size iyi gelmeyecektir.
Bulunduğunuz mekânları sıkça havalandırmak ve mümkün olduğunca az tozlu ortamlarda bulunmak da alınabilecek önemler arasında.
Eğer geniz akıntısı şikayetiniz varsa doktorunuzun uyguladığı tedaviye ek olarak bazı uygulamalar yaparak rahatlayabilirsiniz.
Buhar banyosu yapmak sinüslerinizi ve boğazınızı yumuşatacaktır.
Papatya çayı içmek ya da papatya suyunun buharını koklamak da sinüslerinizi boşaltmaya yardım eder ve rahat nefes almanızı sağlayabilir.
Bol sıvı tüketmek ve özellikle meyve ve meyve suyu tüketmek geniz akıntısı ile mücadelede size yardımcı olacaktır. Burnunuza tuzlu su çekmek burnunuzu açmaya yardımcı olabilir.
Tüm bunlara ek olarak geniz akıntısı şikayetlerinde hayvan tüyü, toz ve polene karşı hassasiyet olacağından bu faktörlere dikkat etmeniz ve baharatlı yiyecekler tüketmeniz önerilir. Bir uzmandan yardım almak da faydalı olacaktır.