24.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
COŞKUN ERGÜL Ankara - İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildikten yaklaşık bir ay sonra geldiği TBMM Genel Kurulu’nda oyçokluğu ile kabul edildi.
Genel Kurul Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. CHP, İYİ Parti, DEM ve Saadet Partisinin grup önerileri kabul edilmezken; AK Parti’nin, “Meclis gündeminin ve çalışma saatlerinin düzenlenmesine” ilişkin grup önerisi kabul edildi. Öneri doğrultusunda, İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklif, gündemin ön sırasına alındı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, İstanbul Milletvekili olarak imzasını taşıyan, Kuzey Atlantik Antlaşmasına İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair 3 maddelik kanun teklifi görüşüldü.
287 evet, 55 hayır
Teklife; AK Parti, MHP ve CHP ‘evet’ oyu verdi, İYİ Parti’nin oy tercihi ise komisyondaki gibi yine ‘hayır’ oldu. DEM milletvekillerinin çoğu protesto ederek oylamadan önce salondan çıktı, Genel Kurul salonunda bulunanlar ise ‘hayır’ oyu kullandı. Saadet-Gelecek Partisi Grubu, İsveç’in NATO üyeliği teklifinde kullanacakları oy için grup kararı almadı. Komisyonda teklife ‘hayır’ diyen Saadet-Gelecek Grubu, bu kez ayrıldı; Saadet Partisi oylamada yine ‘hayır’ oyu kullanırken, Gelecek Partisi’nin oyu ‘evet’ oldu. Oylamada, Yeniden Refah Partisi, DSP, HÜDAPAR, TİP ve Demokrat Parti ‘hayır’; DEVA Partisi ‘evet’ oyu kullandı. Oylamaya 346 milletvekili katıldı; 287 ‘evet’ oyu kullanılırken, 55 milletvekili ‘hayır’ dedi, 4 milletvekili de çekimser kaldı. Teklif, TBMM Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığına gönderilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından ise Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
İsveç’in NATO üyeliğinin tamamlanması için son adım Macaristan’ın onayı olacak. Macaristan’da parlamentonun şubat ayında açılması ve oylamanın yapılması bekleniyor.
Türkiye’ye teşekkür
İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag - TBMM’nin İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylaması İskandinavya ülkeleri Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda başta olmak üzere dünyada büyük yankı uyandırdı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson “NATO’ya tam üyeliğe bir adım daha yaklaştık” mesajını yayımladı. ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake, “Türkiye Parlamentosunun İsveç’in NATO’ya katılımına onay vermesini takdir ediyorum. Türkiye halkı ve hükümetine teşekkür ederim” dedi. İsveç’teki bazı gazeteler, TBMM’deki oturumu internet sitelerinden Meclis kanalına bağlanarak canlı yayınladılar. Aftonbladet, “Artık başvuru, Türkiye’nin onayının son adımı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gidecek” ifadelerine yer verirken Expressen, “Erdoğan liderliğindeki iktidardaki parti, tasarıyı Meclis’e sundu. Ve sorun nihayet çözüldü” dedi.