03.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
PAŞA ALYURT - Ankara
Ankette “Geçmişte annenizden sözel şiddet gördünüz mü” sorusuna verilen cevaplara göre, liseye devam eden öğrencilerin yüzde 55’i sözel şiddet gördüklerini ifade etti. Verilere göre, sözel şiddet oranı kızlarda yüzde 58, erkeklerde ise 52 oldu.
Suça karışan gençlerin yüzde 64’ü annelerinden sözel şiddet gördüğünü dile getirdi. Babanın sözel şiddetinin hem liseye devam edenlerde hem de suça sürüklenen çocuklarda annenin sözel şiddetine göre daha düşük olduğu görüldü. Babanın sözel şiddet oranı liseye gidenlerde yüzde 47, suça sürüklelenlerde ise yüzde 62 oldu.
Anneler daha sert
“Geçmişte annenizden fiziksel şiddet gördünüz mü?” sorusuna araştırmaya katılan liselilerin yüzde 36 ‘evet’ dedi. Babalarda bu oran yüzde 26 oldu. Suça karışanların yüzde 53’ü annelerinden, yüzde 51’de babalarından geçmişte şiddet gördüklerini söyledikleri araştırmayla ortaya çıkarıldı.
Aile içi şiddet
Araştırmada, “aile içinde anlaşmazlıklar nasıl çözülüyor?” sorusuna liselilerin yüzde 47’si konuşarak çözdüklerini söylediler. Suça karışan gençlerde ise bu oran daha düşük çıktı. Verilere göre suça karışan gençlerin yüzde 27’si anne ve babalarının konuşarak sorunlarını çözüme kavuşturduklarını söyledikleri öğrenildi. “Geçmişte anne-babanız arasında fiziksel şiddete tanıklık ettiniz mi?” sorusuna liselilerin yüzde 21, suça karışanlarında yüzde 56’sı ‘evet’ dedi.
‘Adalet duyguları rencide ediliyor’
Türkiye’de ailelerde farkında olunmayan şiddet kültürü olduğunu söyleyen HEGEM Vakfı Başkanı Adem Solak, şunları söyledi:
“Çocuklar maddi ya da psikolojik özellikte birçok şiddet türü içinde adalet duyguları rencide edilmiş halde topluma katılıyor. Bu durum kadına şiddeti, sağlıkta şiddeti, sporda, siyasette ve diğer sosyal alanlarda yaşanan şiddeti doğuruyor. Toplumdaki genel şiddet kültürünü anlamadan, şiddetin hiçbir türünü doğru anlayamayız. Toplumumuzda giderek aşırı artan uyuşturucuya yöneliş ve intihar eğilimleri de bir tür şiddettir; (kendine şiddet) ve bunları da genel şiddet kültüründen ayrı düşünemeyiz. Yine basına son zamanlarda sıkça rastlanan hayvan katliamı ve hayvanlara eziyet olayları da insanlardaki genel şiddet eğilimlerinin hayvanlara saldırı biçiminde bir dışa yansımasıdır.”