Gündem‘Gelinlerin hazineleri’ ABD’de görücüye çıktı

‘Gelinlerin hazineleri’ ABD’de görücüye çıktı

25.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, New York’taki Türkevi’nde Olgunlaşma Enstitüleri tarafından düzenlenen “Gelin Hazineleri: Osmanlı ve Anadolu Çeyizlerinde Bir Yolculuk” programına ev sahipliği yaptı.

‘Gelinlerin hazineleri’ ABD’de görücüye çıktı

Programa, Nijerya Devlet Başkanı’nın eşi Oluremi Tinubu, Kosova Cumhurbaşkanı’nın eşi Prindon Sadriu, Mauritius Cumhurbaşkanı’nın eşi Sayukta Roopun, Fiji Cumhurbaşkanı’nın Eşi Filomena Katonivere, Guatemala Cumhurbaşkanı’nın eşi Lucrecia Peinado, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı’nın eşi Mirela Becirovic, Yunanistan Başbakanı’nın Eşi Mareva Grabowski Miçotakis, Arnavutluk Başbakanı’nın eşi Linda Rama ile Esvatini Başbakanı’nın eşi Philile Dlamini, bakanlar, milletvekilleri, genel yayın yönetmenleri ve uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcileri katıldı. 

Haberin Devamı

Programda konuklarına hitap eden Erdoğan, düğün merasimlerinin zengin kültürün kapsamlı bir sunumu gibi olduğunu vurgulayarak “Gelin hamamından kına gecesine, gelin bohçasından çeyiz sandığına birçok ritüeli barındıran Türk düğünleri, geleneksel el sanatlarımızın birçok yönüyle ortaya çıktığı eşsiz törenlerdir” dedi. Emine Erdoğan, kültürlerin insanın kendisini ve çevresini keşfetme sürecinde yol gösterici anlam haritaları olduğunu dile getirerek, “Tarihte örnek medeniyetler kurmuş, dünyaya yön vermiş toplumlar, geçmişiyle, öz kimliğiyle, kültürel hafızasıyla bağını güçlü tutmuş olanlardır. Yeryüzünde kaybolmaya yüz tutmuş her kültür, insanlığın zihninin daha da çoraklaşması, değer yargılarında yolunu kaybetmesi anlamına gelir. Doğup büyüdüğüm Anadolu medeniyeti başta olmak üzere dünyanın kadim kültürlerinin değerler müktesebatını, günümüzün bilgi ve imkanlarıyla harmanlayarak geleceğe taşımayı bir insanlık meselesi olarak ele almalıyız” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Kahve ve şerbet ikramı 

Program kapsamında Türkevi’nin bir katında, Osmanlı ve Anadolu kültürüne ait motiflerle işlenmiş çeyizler, düğün kostümleri, el işi halılar ve Türk kültürünü yansıtan objelerin yer aldığı sergi alanı da oluşturuldu. Emine Erdoğan’ın, tek tek karşıladığı devlet başkanı eşlerine geleneksel Türk kahvesi ve şerbet ikramında bulunulduktan sonra sergi alanı gezildi. 

‘Gelinlerin hazineleri’ ABD’de görücüye çıktı
Programa, Yunanistan Başbakanının Eşi Mareva Grabowski Miçotakis de katıldı.

‘Sıfır Atık’ sözü verdiler

Kosova Cumhurbaşkanı’nın eşi Prindon Sadriu, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı’nın eşi Mirela Becirovic ile Guatemala Cumhurbaşkanı’nın eşi Lucrecia Peinado, Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nı imzaladı, Emine Erdoğan, lider eşlerine teşekkür etti. Emine Erdoğan, ayrıca BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı olarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Görüşmede iklim krizi değerlendirildi.