22.06.2015 - 17:01 | Son Güncellenme:
Hem kamu kuruluşlarının hem de özelkuruluşların son dönemlerdeyoğun olarak kullanmışolduğu web ve mobil uygulamalar sayesinde, sizler de akla gelen neredeyse tümişlemlerinizi internet aracılığı ile yapabilirsiniz. Birazdan okumakta olduğunuz bu haberimizde de bahsedeceğimiz, sabıkakaydı sorgulama, GBT sorgulama ve Yargıtay dosya sorgulama gibi işlemlerinizi internet kanalı ile yapabilirsiniz. O zaman lafı daha fazla uzatmadan, bu sorgulama türlerininnasılyapılabileceğine bir gözatalım.
GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
YARGITAY DOSYA SORGULAMAİÇİN TIKLAYINIZ!
Sabıka Kaydı Sorgulama
Adalet Bakanlığı’nın sunmuş olduğu bu hizmeti yani sabıkakaydısorgulamasıuygulamasını kullanabilmek için, başlangıç olarak, e-devlet kapısı sisteminin resmi web adresi olan, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
Bir sonraki aşamada, e-devlet kapısı sistemine ise bildiğiniz gibi, T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz.
Daha sonraki aşamada, burada e-devlet kapısı sistemine bu şekilde giriş yapmanızın ardından, açılan yeni sayfada yer alan ve E-Hizmetler yazan başlığın altında Adalet Bakanlığı şeklinde yer alan bölüme giriş yapınız.
Yukarıdaanlatmışolduklarımızın dışında, bir diğer şekilde, yine e-devlet kapısı sisteminde yer alan ve Kamu Kurumları yazan bölüm üzerinden de, sabıka kaydı sorgulaması yapmak ve sabıka kaydı belgesi almak için işlem yapmaya devam edebilirsiniz.
Fakat diğer yandan eğer, E-Hizmetler bölümü üzerinden Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yapmayı tercih ettiyseniz, burada Adalet Bakanlığı’nın sayfasında, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Hizmetleri şeklinde hazır bulunan bölüme geliniz.
Son olarak ise, burada açılan sayfada Adli Sicil Kaydı Sorgulama yazan seçeneği işaretleyerek, sabıka kaydı belgenizi sorgulatabilir ve burada yazdır seçeneğini kullanarak somut şekilde sabıka kaydı belgenizi de elde edebilirsiniz.
GBT Sorgulama
GBT sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için, başlangıç olarak, e-devlet şifreniz ve T.C kimlik numaranız ile e-devlet kapısı sistemine giriş yapınız.
Hemen sonrasında, GBT sorgulama işlemi için, adli sicil kaydı sorgulama ekranında yer alan bilgileri göreceksiniz. Bu bilgileri okuyunuz.
Daha sonra, bu okuduğunuz bilgileri onaylayınız ve devam et yazan butona tıklayınız.
Ardından, açılan yeni pencerede; kurum türü, belgenin neden verileceği, belgenin nereye verileceği gibi bilgilerin sorulduğu bölümleri doldurunuz.
Bir sonraki aşamada, yine bu sayfada yer alan ve sorgula yazan bölüme tıklayınız.
Böylece, Adalet Bakanlığı çatısı altında resmi olarak bulunan ve GBT bilgilerinizi içeren sonuç ekranına ulaşabilirsiniz.
Son olarak ise, eğer isterseniz, bu sayfa üzerinden yazdırma işlemi ile somut bir belge de alabilirsiniz.
Yargıtay Dosya Sorgulama
Yargıtay dosya sorgulama işlemleri, yukarıdabahsetmişolduğumuzdiğer sorgulama işlemlerindenfarklı olarak, iki değişikyöntemkullanılarakyapılabilmektedir. Bu iki değişikyöntem de, internet kanalı ile yapılmaktadır ve su şekildedir;
Yargıtay Kurumu üzerinden yapılan Yargıtay dosya sorgulaması;
Başlangıç olarak, http://www.yargitay.gov.tr sayfasına giriş yapınız ve burada, Yargıtay dosya sorgulama işlemi için hazırlanmış olan Yargıtay dosya ekranı üzerinden; "il adı" "mahkeme türü" "mahkeme esas numarası" "mahkeme karar numarası" ve "savcılık esas numarası" bilgilerini doldurunuz.
E-devlet kapısı sistemi üzerinden yapılan Yargıtay dosya sorgulaması;
İlk olarak, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız. Ardından, T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız. Burada, Yargıtay dosya sorgulaması için, "E-Hizmetler" yazan bölüm üzerinden, "Yargıtay" bölümüne geliniz. Daha sonra son olarak, Yargıtay bölümünün alt başlıkları arasından, "Dava Dosya Sorgulama" yazan başlığı işaretleyiniz.