GündemGazete haberiyle başladı

Gazete haberiyle başladı

21.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Taraf gazetesinde yayımlanan bir haberle başlayan soruşturma 2 yıl sonunda 3 iddianame ve 250’si tutuklu 365 sanıklı bir davaya dönüştü

Gazete haberiyle başladı

Balyoz Harekat Planı soruşturması ilk tutuklamaların yapıldığı günden itibaren Türkiye gündeminden düşmedi. Bir mahkemenin yaptığı tutuklamaları, bir başka mahkemenin tahliyesi, ardından savcıların itirazı ve yine bir başka hakim veya mahkeme tarafından çıkarılan tutuklama kararları izledi. 33 kişinin tutuklanmasıyla başlayan soruşturma, 2 yıl sonunda 3 iddianame ve 250’si tutuklu 365 sanıklı bir davaya dönüştü. Hakim ve mahkemelerin kararları, bilirkişi raporları kamuoyunda uzun süre tartışıldı. 107. duruşma sonunda karar aşamasına gelindi.

20 Ocak 2010- Taraf’ın haberi: “Balyoz Harekat Planı” kamuoyunda ilk kez Taraf gazetesinin haberiyle duyuldu. Haberin ardından savcılar soruşturma başlattı. Haberi hazırlayan Mehmet Baransu, belgeleri bir valiz içerisinde savcılığa teslim etti. Soruşturma kapsamında, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar, önce tutuklanıp ardından yaptıkları itirazların kabul edilmesi üzerine serbest kaldı.

6 Temmuz 2010- iddianame gönderildi: Soruşturma tamamlanarak 196 sanık hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

19 Temmuz 2010- Yakalama emri çıktı: Mahkeme, iddianame üzerindeki incelemelerini tamamlayarak, 102 sanık için yakalama emri çıkarttı.

16 Aralık 2010- Dava başladı: Sanıkların yargılanmalarına Silivri’de başlandı.

11 Şubat 2011-158 kişi tutuklandı: Davanın 13. duruşmasında Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına’nın da aralarında bulunduğu 164 sanıktan duruşmada olanların tutuklanmasına, bulunmayanların ise hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verildi. Bu sanıklardan önce 158’i tutuklanarak cezaevine konuldu. Yargılama devam ederken de yurt dışında görevli olan subaylar mahkemeye gelerek teslim oldu.

28 Haziran 2011- Org. balanlı’ya suçlama: Hem Gölcük’teki yeni deliller hem de Eskişehir’deki aramada elde edilen delillere ilişkin “Balyoz Planı” soruşturması kapsamında Orgeneral Bilgin Balanlı ve Tümgeneral İsmail Taş’ın da aralarında bulunduğu 15’i tutuklu 28 sanık hakkında “darbeye teşebbüs” suçundan 15 ile 20’şer yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açıldı.

23 Ekim 2011- 3. iddianame hazır: Korgeneral Abdullah Can Erenoğlu ile eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman’ın da aralarında bulunduğu 64’ü tutuklu 143 sanık hakkında 20’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle 3. iddianame hazırlandı ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

26 Aralık 2011- DAVALAR BİRLEŞTİ: Bu iddianameyle açılan davanın yargılamasına başlayan mahkeme, iddianamenin okunmasının tamamlanmasının ardından üçüncü celsede davayı “Balyoz Planı” ana davasıyla birleştirdi. Bu şekilde, “Balyoz Planı” davasındaki sanık sayısı, 250’si tutuklu, 365’e çıktı.

2 Mart 2012- Başbuğ Tanık: Mahkeme, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, eski genelkurmay başkanları emekli orgeneraller Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ’u tanık olarak dinledi. Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın tanık olarak çağrılması taleplerini kabul etmedi.

6 Nisan 2012- Savunmalar Başladı: Davada, esas hakkındaki savunmaların alınmasına geçildi.
16 Ağustos 2012- ilk söz saygun’un: Esasa ilişkin savunmasını yapması için sağlık durumu nedeniyle ilk olarak emekli Orgeneral Ergin Saygun’a söz verildi.

4 aşamada darbe

Haberin Devamı

İddianamede, “Balyoz” yapılanmasının, askeri bir müdahale için öncelikle ülkeyi günden güne kaos ve kargaşa ortamına çekerek ortamı şekillendirmeyi planladığı, bu amaçla “Oraj”, “Suga”, “Çarşaf” ve “Sakal” eylem planlarının hazırlandığı ve üç aşama sonunda darbenin gerçekleştirilmesinin ve 4. aşamada da devrilen hükümetin yerine “Milli Mutabakat Hükümeti”nin kurulmasının amaçlandığı anlatıldı. İddianameye göre, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Meclis’te çoğunluğu sağlayan ve hükümeti kuran partinin kimliği, kadroları ve yönetim tarzından rahatsızlık duyan dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan “Balyoz Harekat Planı” adı altında bir darbe planı hazırladı. Daha sonra 1. Ordu sorumluluk sahası içinde bulunan dönemin Harp Akademileri Komutanı İbrahim Fırtına ve Donanma Komutanı Özden Örnek ile temas kuruldu ve anlaşma sağlandı. Ardından yine aynı saha içerisinde bulunan İstanbul ve Bursa jandarma bölge komutanları ile de anlaşma yapıldı.
Dönemin Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ise bu planın dışında kaldı.
AK Parti’nin hükümeti kurmasından sonra ise çalışmaların yönü değiştirildi ve önce “Olasılığı en yüksek tehlikeli senaryo” oluşturuldu, akabinde bu senaryonun yürürlüğe konulması için çalışmalar başlatıldı.

Haberin Devamı

24 MUVAZZAF GENERAL TUTUKLU YARGILANDI

Balyoz davası kapsamında tutuklu olan muvazzaf generaller (24):

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Tümgeneral Gürbüz Kaya Harita Genel Komutanvekili
Tümgeneral Nurettin Işık 3. Kolordu Komutan Yardımcısı
Tuğgeneral Hakan Akkoç 28. Motorize Piyade Tugayı Komutan Yardımcısı

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Koramiral Can Erenoğlu Kuzey Deniz Saha Komutan Yardımcısı
Tümamiral Soner Polat Genelkurmay Lojistik Başkan Yardımcısı
Tümamiral Ali Semih Çetin Donanma Komutan Yardımcısı
Tümamiral Erdem Caner Bener Genelkurmay Personel Başkan Yardımcısı
Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul Genelkurmay MEBS Başkan Yardımcısı
Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu Deniz Eğitim ve Öğretim Komutan Yardımcısı
Tuğamiral Levent Görgeç, Deniz Harp Akademisi Komutan Yardımcısı
Tuğamiral Osman Kayalar Deniz Harp Okulu Komutan Yardımcısı
Tuğamiral Şafak Yürekli Aksaz Deniz Üs Komutanı
Tuğamiral Fahri Can Yıldırım Genelkurmay Personel Planlama Daire Başkan Yard.
Tuğamiral Ali Sadi Ünsal Donanma Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Orgeneral Bilgin Balanlı, YAŞ üyesi
Korgeneral Rıdvan Ulugüler, Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı
Korgeneral Turgut Atman, Hava Kuvvetleri Değerlendirme Başkanı
Tümgeneral İsmail Taş, Hava Eğitim Komutan Yardımcısı
Tümgeneral Yalçın Ergül, Hava Lojistik Komutan Yardımcısı
Tümgeneral Bülent Kocababuç, 1. Hava Kuvveti Komutanı 2. Yardımcısı
Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk Genelkurmay Bilimsel Karar Merkez Destek Başkanı
Tuğgeneral Mehmet Eldem
Tuğgeneral Kubilay Baloğlu

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI
Tümgeneral Halil Helvacıoğlu Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme Başkan Yard.