18.04.2018 - 11:09 | Son Güncellenme:
Fırında karnabahar tarifi
Karnabahar, turpgiller ailesinden beyaz çiçekli bir sebzedir. Haşlamasıyla veya fırında yapılanıyla olsun, 7’den 70’e herkesin en beğendiği lezzetlerdendir. Üstelik sağlık açısından da faydaları saymakla bitmeyen bu sebze, mutlaka tüketilmesi gerekilen sebzelerden bir tanesidir. C ve K vitamini açısından oldukça zengin olan karnabahar, bol miktarda sodyum ve potasyum da içermektedir. Karnabahar kolesterolü düşürmede, kanser riskini azaltmada, kilo vermede, saç ve cilt sağlığında, kalp sağlığını korumada, bağışıklık sistemi kurmada ve kemik sağlığının korunmasında bir numaralı etkiye sahiptir. Ayrıca gebelik dönemlerinde anne karnındaki ceninin sağlıklı bir şekilde gelişimine da katkısı vardır. Karnabahar, içerdiği zengin mineraller (çinko, fosfor, magnezyum, manganez ve selenyum gibi) sayesinde her evin şifa kaynağıdır.
Malzemeler
• 2 adet yumurta
• 1 adet küçük karnabahar
•Yarım çay bardağı sıvıyağ
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 yemek kaşığı un
• İstenilen miktarda kaşar peyniri rendesi
• Tuz
• Pul biber
Hazırlanışı
İlk olarak karnabaharın çiçekleri, küçük küçük kopartılarak tuzlu suda haşlanır. Onlar haşlanırken, bu sırada, derince bir tencerede kaşar peyniri rendesi hariç tüm malzemeler karıştırılır. Kaşar peyniri rendesi de ayrı bir kapta bekletilir. Haşlanan karnabaharlar hazırlanmış sosa batırılarak yağlanmış borcama dizilir. Artan harç, sebzelerin üzerinde gezdirilir. Borcama dizilmiş sebzelerin üzerine, 1 ila 2 parça tereyağı koyulur ve 200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir. Pişirme işleminden sonra borcam fırından çıkarılmadan üzerine kaşar peyniri rendesi eklenir. 5 ila 6 dakika kadar fırında bekletilir. Üzeri kızarmış olan karnabaharlar, servise hazır hâle getirilir.