GündemFelaketin 25. yılı

Felaketin 25. yılı

18.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

17 bin 480 can ile 43 bin 953 kişinin yaralanmasına neden olan Marmara Depremi’nin 25’inci yıldönümünde hayatını kaybedenler felaketi yaşayan kentlerde, saat 03:02’de anıldı. Törenlerde duygusal anlar yaşandı

Felaketin 25. yılı

17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve 17 bin 480 kişinin ölümü ile 43 bin 953 kişinin yaralanmasına neden olan Gölcük merkezli 7.4 büyüklüğündeki Marmara Depremi’nin üzerinden çeyrek asır geçti. 45 saniye içerisinde Marmara Bölgesi’nin tamamında yıkıma yol açan depremde hayatını kaybedenler, depremin 25’inci yıldönümünde depremin vurduğu kentlerde, saat 0302’de anıldı.

Haberin Devamı

Kocaeli’de deprem anıtının da bulunduğu Gölcük ilçesi Kavaklı sahilinde düzenlenen törene İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, AFAD Başkanı Okay Memiş, kent protokolü, Japonya, Pakistan ve Almanya konsolosları ve çok sayıda depremzede katıldı. Törende konuşan Karaloğlu, “Deprem yönetmeliğinde yeni ilaveler yapmak üzere çalışmaları tamamladık. İnşallah yakın zamanda Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ederek kamuoyuyla paylaşılacak, yayınlanacak ve yeni kriterler getireceğiz” dedi.

AFAD Başkanı Memiş ise, “Nüfusumuzla orantılandığında dünyada en fazla arama- kurtarma ekibine sahip ülkesi olacağız çok yakın bir sürede. Ama asıl yapmamız gereken, risk azaltma ile yani sağlam zemine sağlam binaları yapmak zorundayız.”

Haberin Devamı

Yalova’da dönüşüm çağrısı

Öte yandan Gölcük Kavaklı Sahili’nde bulunan Deprem Anıtı önünde önceki gece anma programı düzenlendi. 17 Ağustos depreminin yaşandığı saat 03.02’de saygı duruşunda bulunuldu.

Yalova’da düzenlenen tören Deprem Anıtı’nda stantların gezilmesiyle başladı. Program, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan katılımcıların sahildeki Deprem Anıtı’na kadar sessiz yürüyüşü ile devam etti. Felakette ölenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer blokların bulunduğu anıta karanfil bırakan katılımcılar, deprem günü çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Sinevizyon gösterisinin sunulduğu program, deprem saati olan 03.02’de duaların edilmesiyle son buldu. Yalova Valisi Hülya Kaya, “Yalova’nın da bir deprem gerçeği var. Riskli bölgelerimiz var. Çok eski bina var. Bu eski bina stokunu bir an önce kentsel dönüşümle yenilememiz gerekiyor. Bu işten nasıl karlı çıkarım düşüncesini bir kenara bırakıp sevdiklerimizi deprem olduğunda kaybetmeyeceğimiz riski azaltmış kentler yaratmamız lazım” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nce Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte, Marmara Depremi’nde yaşananların izletildiği sinevizyon gösterisi yapıldı. Bu sırada vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

‘500 binin üzerinde binanın dönüşüme girmesi gerekiyor’

Haberin Devamı

İHH Afet Yönetimi Başkanlığı tarafından İstanbul’da, Türkiye’nin birçok yıldızlın bin 100 arama gönüllüsünün beklediğiyle 4’üncü Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı gerçekleşiyor. Dün başlayan tatbikatın ikinci bölümü basın açıklaması yapıldı. Programda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, “İstanbul’da, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi sağlam olmayan binalarımızda var. Bunu Çevre, Şehircilik ve İklim Durumu Bakanı da açıkladı. 500 binin üzerinde binanın aktif dönüşüme girmesi gerekiyor” dedi.