GündemFaturalarını alıp Moda'ya geldiler

Faturalarını alıp Moda'ya geldiler

09.11.2008 - 02:08 | Son Güncellenme:

Tarihi Moda İskelesi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Beltur'a devredilmesinin ardından iskeledeki restoranda başlatılan içki yasağı, önceki akşam 16. kez protesto edildi. Eylemcilerin hedefinde bu hafta doğalgaz zammı vardı.

Faturalarını alıp Modaya geldiler

Tüketici dernekleri geldi
Moda İskelesi önünde her hafta ayrı bir sloganla toplanan protestocu grubun önceki geceki sloganı "Faturanı al da gel" oldu. Yaklaşık yüz kişi, ellerinde "Ampul zammına son, zam tiryakisi ampulü söndürelim, Moda iskelesini yobazlara bırakmayacağız" yazılı dövizler taşıdı. Bu hafta düzenlenen gösteriye başta Tükoder, Tüdef olmak üzere çeşitli tüketici dernekleri de destek verdi.
Doğalgaz zammının protesto edildiği eylemde basın açıklamasını Tükoder Genel Başkanı Ali Er okudu. Doğalgaz zammının yasaya aykırı olduğunu savunan Er şöyle konuştu:
"Doğalgaz Kanunu'nun 11. maddesi, 'Dağıtım şirketleri en ucuz kaynaktan gaz temin ettiklerini, verimli ve güvenli işletmecilik yaptıklarını ispatlamak zorundadır. Perakende satış tarifeleri enflasyon ve diğer hususlar göz önüne alınarak makul ölçüde kârlılık, doğalgaz alış fiyatları ve benzeri durumları dikkate alınarak belirlenir' demektedir.
Enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğü, işçi ve memur maaşlarının son beş yılda yüzde 2 ile 5 aralarında zamlandığı, doların bir ay öncesine kadar 1.15 YTL iken yıl içinde daha önce yapılan zamlarla birlikte yüzde 82'ye varan doğalgaz zammı Anayasa'nın sosyal hukuk devleti ilkesine de aykırıdır."

‘Krizler bahane ediliyor’
Kriz döneminin bahane edilerek tüketicilerin alım gücünün daha da düşürüldüğünü belirten Er, "Yığınsal işten çıkarmalar gündemdedir. Bu zulüm durdurulmalıdır. Tüketicilerin yoğun zam sağanağından kurtulmasının yolu, kalan son gücüyle zamlara hayır demektir" dedi.