22.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
İsmail Şahin -Türkiye’nin önde gelen koleksiyo-nerlerinden sanayici Mehmet Diktaş, Arnavutluk’un İşkodra şehrinde, “Evvel Zaman İçinde Arnavutluk” başlığı altında tarihi kartpostallar sergisi açtı. Tiran Büyükelçiliği himayesinde İşkodra Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından açılan sergide, Türk koleksiyoner Diktaş’ın özel koleksiyonunda yer alan 1900’lü yıllara ait 224 kartpostal ve 4 pul yer alıyor.
Serginin açılışına katılan Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, “Geçmişle bugün arasında görsel ve belgesel bir tarihe vefa köprüsü kurabilmek istedik” dedi. Daha sonra söz alan İşkodra YEE Müdürü Zafer Kıyıcı da bu serginin ziyaretçileri tarihte bir yolculuğa çıkarmayı amaçladığını belirterek, “Mehmet Diktaş koleksiyonundan 1900’lü yıllara ait yüzlerce kartpostal arasından yapılan özel bir seçki ile 224 kartpostal ve 4 pula yer veriyoruz. Yaşama dair birçok bilgi içeren kartpostallar, silinmeye yüz tutan birçok anıyı canlandırıyor” açıklamasında bulundu.
İşkodra Valisi Maylinda Angoni ise bu sergi sayesinde 1900’lü yıllarda İşkodra’nın bir kültür ve ticaret merkezi olduğunu ve burada aktif ve kültürel bir hayatın olduğunu görme fırsatı bulduklarını vurguladı.
Koleksiyoner Mehmet Diktaş’ın kartpostal sergisinin açılış törenine Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük ve İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zafer Kıyıcı da katıldı.
Koleksiyoner Diktaş da ailesinin Balkanlar’dan Türkiye’ye göç ettiğini anımsatarak, “Ayrıldığımız topraklar, gönlümüzde kalmıştır. O yüzden gönül coğrafyamız olarak hasretle ve muhabbetle anarız. Bu kartpostallar aynı zamanda kardeşliğin, dostluğun, savaşsız bir yaşamın temeli ve bekçisi olur inşallah. Fotoğraflar genelde Türk nüfusunun yoğun olduğu bölgelerden. İşkodra ve Berat’tan çok fotoğraf var. Köprülüler ve şair Mehmet Akif Ersoy’un da doğum yerleri Berat” ifadelerini kullandı.
Arnavutluk tarihine ışık tutan İşkodra Sanat Galerisi’ndeki sergi 31 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.