GündemEn ünlü saatli kule Big Ben

En ünlü saatli kule Big Ben

30.04.2018 - 13:44 | Son Güncellenme:

Her şehrin kendine özgü ünlü yapıları var. Çoğu zaman bu şehirlerin bu yapılar sayesinde bilindiklerini bile söyleyebiliriz. İngiltere’nin temsili olan meşhur saatli kule Big Ben’i bu yapılar arasında görebiliriz.

En ünlü saatli kule Big Ben

Big Ben, İngiltere’nin başkenti olan Londra’da bulunuyor. Big Ben Londra’daki ünlü parlamento binasına aittir. Ayrıca parlamento binası da en az saatli kulesi kadar görülmeye değerdir. İnternet veya farklı kaynaklar üzerinden de İngiltere araştırması yapacak olursanız bu saatli kuleye kesinlikle rastlarsınız. Yurtdışı seyahatlerinizde yolunuz Londra’ya düşerse mutlaka ziyaret etmelisiniz. Big Ben’le ilgili ilginç başka bir bilgi ise içerisinde yaklaşık 13 ton ağırlığında bir çan bulunuyor olmasıdır.

Haberin Devamı

Big Ben’in yapım tarihi

İngiltere için büyük önem taşıyan Big Ben, 1834 yılında Westminster Sarayı’nın yanmasından sonra yapılmıştır. Big Ben’in asıl ismi Elizabeth Kulesi olmasına rağmen dünya çapında Big Ben olarak nitelendiriliyor. Wenstminster Sarayı yandıktan sonra kötü durumun onarılması için parlamento binası yapıldı. Parlamento binası yapılırken buraya saat ve kule yapılması gerektiğine de karar verildi. Parlamento binasının ilk yapım aşamalarında çanın 13 ton olması zaman zaman çalışma kazalarına sebep olsa da parlamento binası ve Big Ben tamamlandı ve o devasa çan ilk kez çalmaya başladı. Fakat çanın ağırlığından dolayı kulede zarar oluşması nedeniyle yerine hafif ama aynı sesi veren bir çekiç koyuldu. Böylelikle daha risksiz ve güvenli oldu.

Haberin Devamı

Big Ben, yaklaşık 96 cm’dir ve epey büyüktür. Big Ben’i ziyarete gittiğinizde çan kulesine 334 basamak çıkarak giderken, 399 basamak sonrasında da kulenin en tepesine çıkarak Ayrton Işığı’na kavuşuyorsunuz. Epey yorucu görünse de macera severler ve meraklılar için bu notu buraya iliştirmiş olalım.

Big Ben’i ziyaret etmek için, İngiltere’deki yetkililerle görüşmeniz gerekiyor. Yani İngiltere milletvekillerine yazarak Big ben’i ziyaret edebilirsiniz. Saatli kule halka açık olmasına rağmen İngiltere halkı yine de milletvekillerine yazarak ziyaret ediyorlar. İngiltere dışından geliyorsanız Big Ben’i görme şansınız daha az. Big Ben’i yine de görebilmek için parlamento binasını ziyaret edebilirsiniz. Big Ben’in basamaklarını çıkamasanız da büyük saatli kuleyi ziyaret etmiş olursunuz.