30.05.2019 - 15:12 | Son Güncellenme:
SIKICIK ÇORBASI NASIL YAPILIR?
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
Yarım çay bardağı tarhana
Yarım çay bardağı un
1 tatlı kaşığı salça
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kurunane
Çorba suyu için;
4 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
1 kase sarımsaklı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
(Bir cezvede toz biberi ve yağı kızdıralım üzerine gezdirelim. Dileyen sıvı yağ da kullanabilir)
Pulbiber
Kuru nane
Bulguru sıcak su ile ıslatarak, 10 dakika dinlendirin.
Soğan salça baharat ve tuzunu ilave ederek yoğurun.
Küçük küçük yuvarlayın.
Bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı koyun. Üzerine salça ve tuzunu ilave edin.
Yeteri kadar sıcak suyunu döküp kaynatın.
Kaynayan çorba suyuna bulgur köftelerini atın.
Yaklaşık 20 dk kısık ateşte pişirin.
PİDELİ KÖFTE NASIL YAPILIR?
KÖFTESİ İÇİN;
Yarım kilo dana kıyma
1 büyük soğan (romdodan geçirin veya rendeleyin ve suyunu süzün posasını kullanın)
1 çay bardağından biraz eksik galeta unu
1 çay kaşığı karbonat
Karabiber, kimyon, toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
Biraz zeytinyağı
1 çay bardağı kadar su
SALÇALI SOS İÇİN;
4 yemek kaşığı salça (bu köfte ölçüsüyle 4 porsiyon çıkıyor ve bol köfteli oluyor)
İnceltmek için su
Biraz tuz
ÜZERİ İÇİN;
Tereyağ
AYRICA;
3 tane boş pide
Biber
Domates
Tüm malzemeyi güzelce yoğurun ve minik toplar yapıp incecik hale getirin.
Üzerini streçleyip buzdolabında dinlendirin.
Boş pideleri küp küp doğrayın ve tavada biraz ısıtıp kıtırlaştırın ve servis tabağına alın.
Ayrı bir yerde salçalı sosunu yapın.
Köfteleri kızartın.
Pidelerin üzerine salçalı sostan gezdirin her yerine gelsin.
Üzerine köfteleri dizin. En son tereyağını kızdırıp gezdirin.
FASÜLYE PİYAZI NASIL YAPILIR?
2 su bardağı kuru fasülye (Haşlanmış)
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 tutam taze soğan
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı pulbiber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Kara lahana
Tuz
Sağanları yarım ay şeklinde doğrayın. Tuz atıp iyice ovun.
Yeşillikleri ince ince kıyın. Yeşil soğanın sadece yeşil kısmını doğrayın. Kara lahanayı soyma aparatı ile ince ince doğrayın. Sarımsağı ilave edin.
Haşlanmış fasulyeyi ilave edin.
Pulbiber, tuz, zeytinyağı ve limon suyunu ilave ederek karıştırın.
KAYMAKLI KADAYIF NASIL YAPILIR?
Kullandığım bardak ölçüsü 200 ml
500 gr kadayıf taze kafayıf bulamadığım için paket kadayıf kullandım
Şerbeti için:
750 gr şeker/ 4 bardaktan bir parmak eksik
Üzerini bir parmak kalınlığında geçecek kadar soğuk su
1 yemek kaşığından biraz az limon suyu
Kaymağı için:
6 çay bardağı süt
1 buçuk çay bardağı irmik
1 paket krema / Schlagsahne
Üzerine:
125 gr eritilmiş tereyağı
Tencereye şekeri alın. Üzerini bir parmak kalınlığında geçecek kadar su ilave ederek, kaynatın.
Kaynayınca ocağın ısısı orta ateşe düşürülüp limon suyu ilave edin ve 15 dakika daha kaynatın. Şerbati soğumaya bırakın.
Kadayıflar keskin bir bıçak yardımıyla ince ince kıyın ve tiftikleyin.
Kaymağı için süt ve irmiği uygun bir tencereye alın..
Karıştırılarak koyulaşana kadar pişirin. Ocaktan alarak, içerisine 1 paket krema ekleyin, güzelce çırpın.
Fırın tepsisi tereyağı ile yağlayın. Kadayıfı tepsinin her yerine dağıtın. Üzerine pişirilen kaymağı boşaltın.
Üzeri tekrar eşit şekilde geriye kalan kadayıfla kapatılır. Kadayıfların üzerine el ile bastırılarak sıkılaştırılır.
Yağ eritilir. Kadayıfların üzerine yayılır.
Isıtılmış 200 derece alt/üst ayar fansız fırında 25-30 dakika kızarana kadar pişirilir.
Soğuk şerbet sıcak kadayıfın üzerine dikkatlice boşaltılır. 5 dakika sonra dilimlenerek sıcak servis edilir.