GündemEğitim dijitalleşiyor

Eğitim dijitalleşiyor

03.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de hâlâ ders saatleri ve sınavlar konuşulurken dünya hızla teknolojiyi eğitime entegre ediyor. Teknolojinin içine doğan yeni nesil ise çoktan bunu keşfetti. Artık dijital eğitim uygulamaları en önemli ders kaynakları İnternette matematikten tarihe, yabancı dilden kişisel gelişim kurslarına her alanda eğitim bulmak mümkün. Hatta Harvard, Oxford gibi üniversitelerden eğitim alabilir, Google sertifikasına sahip olabilirsiniz

Eğitim dijitalleşiyor

Teknoloji, hayatın her alanında olduğu gibi eğitimi de etkiliyor. İlkokuldan üniversiteye her kademede eğitim kurumları, dijitalleşme yolunda hızlı adımlar atıyor. Yakın tarihe kadar akıllı tahtalar, tabletler, uzaktan eğitim, hayatımızda yokken bugün bu sistemler, eğitimin vazgeçilmezi.

Haberin Devamı

Okullardaki dijital eğitim sistemlerinin yanı sıra 7’den 70’e herkesin zaman ve mekândan bağımsız kullanabileceği uygulamalar da bulunuyor. Bunlar, yabancı dil öğreniminden kişisel gelişim kurslarına, en zor matematik problemlerinin çözümünden alanında uzman eğitimcilerin ders anlatımlarına kadar geniş yelpazede içerik sunuyor. Milyonlarca insanın tek tıkla ulaşabildiği popüler eğitim uygulamalarından bazıları şöyle:

- Khan Academy: Kâr amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşu olan Khan Academy, herkese, her yerde, ücretsiz eğitim imkânı sağlamaya çalışıyor. 190 ülkede, 36 dilde hizmet veren platformda 10 binden fazla ders videosu ve 150 binden fazla interaktif alıştırma bulunuyor. Türkçe derslerin de yer aldığı sistemle ilkokuldan liseye okul derslerinin yanı sıra girişimcilikten bilgisayar programlamaya birçok alanda ders alınabiliyor.

Haberin Devamı

- Udemy: Online öğrenim platformu Udemy’de uzman eğitmenler tarafından verilen 100 binden fazla video kursu yer alıyor. Kullanıcılar programlama dillerinden tasarım, çizim, yazarlık, yoga gibi kişisel gelişim kurslarına kadar farklı konularda kurs alabiliyor. 24 milyondan fazla öğrencisi olan platform Türkçe dahil 50’den fazla dilde hizmet veriyor.

Matematik artık kolay

- TED: 1984’te Teknoloji, Eğlence ve Tasarımın birleştiği bir konferans olarak başlayan TED, bugün 100’den fazla dilde bilimden işletmeye küresel konulara kadar hemen hemen tüm konuları kapsıyor. CEO’lardan bilim adamlarına, yaratıcılardan hayırseverlere çeşitli katılımcıların yer aldığı konferansların videolarına ise www.ted.com/talks adresi üzerinden ulaşılabiliyor. 3 binden fazla videonun bulunduğu sitede Türkçe seçeneği de var.

- Photomath: Uygulama, telefon kamerasını kullanarak matematik problemlerini anında okuyup, çözebiliyor. Aritmetikten yüksek matematiğe kadar kapsamlı matematik içeriğiyle soruları çözen uygulama ayrıca bir öğretmen gibi aşamalarıyla sorunun çözümünü de öğretiyor. Aynı problem için farklı açıklama yöntemleri arasından seçim yapma imkânının da olduğu uygulama, 100 milyondan fazla indirildi.

Haberin Devamı

Yabancı dil öğretiyor

- Busuu: Yabancı dil öğrenmek isteyenler için geliştirilen Busuu uygulamasında İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce, Çince, Japonca, Lehçe, Türkçe, Rusça ve Arapça olmak üzere 12 dilde eğitim almak mümkün. Ücretli olan bu uygulamada kelime bilgisi, gramer, diyalog, sınavın yanı sıra konuşmalar bölümü de var. Bu bölümde yazarak ya da konuşarak kullanıcıların tamamladıkları alıştırmalar, öğrenilen dili konuşan kişiler tarafından düzeltiliyor. Dersleri geçen kullanıcılar seviye atlıyor ve sonrasında başarılı olanlar Mc Graw Hill Education sertifikasıyla ödüllendiriliyor.

- Cambly: Bir başka online İngilizce öğrenme uygulaması ise Cambly. Uygulamayla ana dili İngilizce olan eğitmenlerle görüntülü İngilizce konuşma imkânı sunuluyor. Sistem üzerinden kullanıcılar, öğretmen seçip konuşma, yazma, okuma veya dinleme pratiği yapabiliyor. Ücretli olan uygulama, İngilizce dil seviyesini yükseltmek, IELTS ve TOEFL gibi sınavlara çalışmak isteyenlere yönelik.

Haberin Devamı

Sertifika da veriliyor

- Google: İşlerini geliştirmek, kariyerlerine hızlı bir başlangıç yapmak isteyenler için Google, online kurslar veriyor. Ücretsiz sunulan öğrenim içerikleri arasında veri ve teknoloji, dijital pazarlama, kariyer geliştirme gibi eğitimler var. Eğitimleri tamamlayıp 40 soruluk sınavı geçenlere sertifika da veriliyor.

- Branly: Zorlu soruları çözmek isteyen öğrencilerle bu soruların cevaplarını yanıtlayan kişileri bir araya getiren bir paylaşım platformu olan Branly, Türkiye’de eodev.com olarak hizmet veriyor. Platform sayesinde kullanıcılar, çözmekte zorlandıkları soruları soruyor, cevabını bilenler de yanıtlıyor. Soruların yüzde 80’inin 10 dakika içerisinde yanıt aldığı platformda genel sorular, derslerin yanı sıra liselere ve üniversitelere giriş sınavlarına yönelik sorular da cevaplanıyor.

Harvard’dan ders alın

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Oxford, Cambridge, Stanford, Harvard’da okumak birçok insanın hayali olsa da bu üniversitelerde eğitim almak için zorlu bir kabul sürecinden geçmek gerekiyor. Ancak günümüzde internet sayesinde bu üniversitelerden eğitim almak mümkün. Hem de tamamen ücretsiz. Üniversitelerde sesli, videolu ve metin olarak sunulan içeriklerin arasında edebiyattan sanata işletmeden felsefeye kadar birçok alanda ders var. Örneğin Oxford’da ‘İş Kurmak’, Princeton Üniversitesi’nde ‘Yapı Mühendisliği-Köprüler’ Harvard’da ‘Mimaride Hayal Gücü’ gibi dersler alabilmek mümkün. Ayrıca Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarih, ekonomi, politika, mühendislik gibi birçok alanda Türkçe çevirili ders içerikleri sunuyor. Üniversitelerin online dersleri kendi internet sitelerinden ve www.edx.org üzerinden alınabiliyor.

Yazarlar