15.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Kültür Sanat Servisi
Türkiye’nin yakın dönem edebiyat tarihine ışık tutan Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Belgeliği, Söğütlüçeşme’deki Kadıköy Belediyesi Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde açıldı. Belgelikte Nâzım Hikmet’in el yazısı mektupları, Cemal Süreya’nın ceketi, Sennur Sezer’in kitapları, Ece Ayhan’ın daktilosu, Azım Bezirci’nin kimliğinin aralarında olduğu, birbirinden değerli basılı belgeler var. Yerli ve yabancı edebiyatın önemli isimlerine dair belge ve hatıratlar, edebiyat tarihine de ışık tutuyor.
Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla Söğütlüçeşme’deki Kemal Tahir Halk Kütüphanesi içinde yer alan belgeliğin açılış törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun yanı sıra Türkiye Yazarlar Sendikası(TYS) Başkanı Mustafa Köz, PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Cemal Süreya’nın eşi Zühal Tekkanat, Melih Cevdet Anday’ın eşi Suna Anday, yazar Turgut Çeviker ve edebiyat severler katıldı.
‘Bellekle var olabiliriz’
Açılış töreninde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu şunları söyledi:
“Bizler belleğimizle birlikte var olabiliriz. Belleğimizle olan bağlantılarımızın ortadan kaldırılması gibi bir duygu yaratılmaya çalışıyor ama görüyorum ki insanlar geçmişlerini yazılarıyla, şiirleriyle, müzikleriyle korumaya devam ediyorlar. Bütün bu yapının oluştuğu ve en güçlü olduğu ilçelerden birinde yaşıyoruz.”
Belgelik açılışına katılan Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Başkanı Zeynep Oral da “Burası yalnız Kemal Tahir’in adını taşıdığı için değil, aramızdan göçmüş çok önemli yazarların mektuplarını, belgelerini barındırması açısından da çok değerli. Bunlar bizim belleğimiz” dedi.
El yazıları ve imzalı kitaplar
Kütüphane içindeki iki odadan oluşan bu mekânın resmi adında ‘müze’ kelimesi’ geçmemesine rağmen işlev ve içerik bakımından bir müze niteliği taşıyor. Burada ailelerinin onayıyla, yazar ve şairlerin el yazı notları, yarım bırakılmış yazı taslakları bulunuyor. 18 yazar/şairin gözlük, saat, kravat gibi kişisel eşyaları, kitapları ile daktilo, kalem, defter gibi yazma serüvenlerine dair gereçler de yer alıyor. Nâzım Hikmet, Cemal Süreya, Asım Bezirci, Arif Damar, Mehmet Seyda, Melih Cevdet Anday gibi edebiyatçıların eserlerinin yanı sıra Susanna Tamaro, Doris Lessing, Umberto Eco gibi dünya yazarlarının, 1999 Marmara depremi dolayısıyla Türkiye ile dayanışma amacıyla imzalayıp gönderdikleri kitapları da yer alıyor.