14.05.2018 - 14:27 | Son Güncellenme:
"Değerli eczacılarımız,
Sağlık hizmeti sunumumuz için özel bir öneme ve yere sahip, eczacılarımızın en önemli gününü, 14 Mayıs Eczacılık Gününüzü, sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Eczacılık, insanlığın hastalıklarla verdiği mücadelede, tedavi sürecinin en önemli aktörlerinden biri olarak varlığını ve işlevselliğini korumuş mesleklerden birisidir. Eczacılar, dün olduğu gibi bugün de sağlık sistemimizde ki vazgeçilmezliğini sürdürmektedir.
Bakanlığımızın, geçtiğimiz 10 yılda eczacılarımızı, sağlık hizmetinin sunulmasında en önemli paydaşlarından görerek eczacılarımızın sorunlarının çözülüp çalışma koşullarının iyileştirilmesi, mesleki yeterliliklerinin ve sundukları hizmetlerin kalitesinin artırılması, sağlık sistemimiz ve toplum içinde hak ettikleri saygıyı ve itibarı görmelerinin sağlanması adına sürekli iyileştirmeler yaptığını belirtmek isterim.
Bu bağlamda geçtiğimiz yıl kabul edilen kanun ile eczacılığı yalnızca ticarethane açma ve mesul müdürlük olarak değil, ilacın üretiminden dağıtımına kadar tüm aşamalardan sorumlu olan ‘sağlık hizmet sunucusu' olarak yeniden tanımladık.
Bakanlığımız kanun kapsamında yayımlayacağı yönetmelikle eczaneleri ve eczacılarımızı rahatlatacak düzenlemeleri hayata geçirecektir.
Eczacılarımızın bu onurlu mesleği icra ederken, ülkemizde ki sağlık hizmetlerindeki nicel ve nitel artışa paralel iş yükleri de artmaktadır. Bu kapsamda eczacılarımızı güçlendirecek uygulamaları içeren yönetmelik, bir yıla yakın süredir meslek örgütleri ile istişare edilerek, alınan geri bildirimlerle, çok titiz bir çalışmayla hazırlanmaktadır. Yönetmelik, eczacılarımızın yaşadığı sorunların çözümüne katkı sağlayacak, sağlık alanında evrensel standartların yakalanmasına yardımcı olacaktır.
Yine bakanlığımızın programlarında yer alan ve halk sağlığı açısından çok önemsediğimiz “akılcı ilaç kullanımı” bilinçlendirme çalışmalarında en önemli paydaşımız eczacılarımızdır.
Bir anlamda hastalara tıbbi danışmanlık yapan eczacılarımızın, bu büyük sorumluluğun farkında ve bilincinde olduğuna inanıyorum.
14 Mayıs'ı eczacılığın anlam ve öneminin hatırlanmasına, mesleğe ömür, emek ve gönül vermiş, çok değerli hizmet ve gayretleriyle seviye ve değer kazandırmış, katkı sağlamış eczacılarımızın anılmasına bir vesile saymaktayız.
Bu duygu ve düşüncelerle, vatandaşımızın sağlık sorunlarına büyük bir duyarlılıkla yardımcı olmak için çalışan eczacılarımızın 'Eczacılık Günü'nü kutluyor saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum."
Eczacılığın Kökeni
Tıp ve eczacılığın kökenleri hakkında elde hiç bir kesin bilgi bulunmamaktadır. Tarihten önceki dönemlerde yaşamış olan topluluklardan kalan bazı kalıntılar ve bilhassa zamanımızda yaşayan bazı ilkel toplulukların yaşayış ve davranışlarından yararlanarak bazı sonuçlara varmakta isek de, bunların ne ölçüde doğru olduğunu saptamak olanağına sahip değiliz.. Belkide ilk insanlar bizim tahminlerimizden çok başka bir yaşayış şekline sahiptiler. Bununla beraber hastalığın en az insanlık kadar eski olduğunu kabul etmekte hiç bir sakınca bulunmamaktadır. Bazı hayvan kemik fosillerinden görülen belirtilere göre, hastalıklar ve hastalık amilleri insandan önce dünyada bulunuyordu. Bu nedenle çok eski çağlarda da, insanların hastalıklar ile savaşta bazı yöntemlerinin bulunduğunu kabul etmek gerekir. Bu dönemlerde de bazı şahısların diğerlerini iyi etmek için gayret sarfettikleri düşünülebilir. Bu ilk iyileştiricilerin “Büyücü” (Afsuncu) ler olduğu sanılmaktadır.Bunlar, hasta kişiyi iyileştirmek için yanlız “Büyü” (sihir) den yararlanıyorlardı, ve hiç bir maddi (İlaç) kullanmıyorlardı. Bu nedenle bu ilkel dönemlerde, eczacı veya ezcacılıktan söz edilemez.
İlaçlar ile ilgili en eski bilgiler milattan 3000 yıl kadar önce yazıldığı saptanmış olan Sümer tabletlerinde bulunur. Daha sonraları, Mısır Papirüslerinde, Çin, Hint, Arap ve Acem yazmalarında bu konuda geniş bilgi vardır.