29.05.2019 - 14:28 | Son Güncellenme:
ÖSYM tarafından uygulanacak olan e-YDS/6 sınavı için heyecan dorukta. Sınava alınacak aday sayısı, e-YDS sınav binalarının aday kapasitesi ile sınırlı olacağından bu sınavda kontenjan, Ankara’da 3050, İstanbul’da 432, İzmir’de 112 olacaktır. Sınav ücretini ilk ödeyen adaylar kontenjana dâhil edilmiş olacaktır. Kontenjan dolduğu takdirde adayların sınav ücretini yatırması sistem tarafından engellenecek, ödeme kabul edilmeyecek ve e-YDS için sınav ücreti ödeme süresi sonlandırılacaktır. e-YDS, elektronik ortamda yapılacağından, adayların sınavda uygulanacak ara yüzleri sınav öncesinde tanıması ve sisteme aşinalık kazanması amacı ile deneme e-sınavı hazırlanmıştır. Bu sınavlara katılacak adayların sınavdan önce deneme sınavından yararlanmaları önemlidir.
E-YDS/6 İNGİLİZCE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
e-YDS başvuru işlemleri, ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr adresinden alınacak.
BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ
E-YDS/6 İNGİLİZCE SINAVI NE ZAMAN?
e-YDS 2019/6 İngilizce alanında, 22 Haziran 2019 tarihinde Ankara, İstanbul ve İzmir’deki e-sınav uygulama binalarında yapılacak olup sınav cevaplama süresi 180 dakikadır. Adaylar, saat 13.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.
SINAVIN UYGULANMASI
Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların, sınav saatinden en az 1 saat önce sınava girecekleri binanın önünde hazır bulunmaları gerekmektedir. Adaylar sınav binalarına kimlik kontrolü ve üst aramaları yapılarak alınır. Adaylar, saat 13.30’dan sonra sınav binalarına alınmazlar. Sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra sınav salonlarına alınmazlar. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır.
Adaylar, sınav salonuna Sınava Giriş Belgeleri ve nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportları kontrol edilerek alınır (Pembe/Mavi Kart, KKTC Kimlik Kartı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Geçici Kimlik Belgesi” de geçerlidir.) ve sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturur. Yerine oturan aday, Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunu sırasının üzerine koyar. Salondaki görevliler ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yaparlar. Adaylar sınav salonunda yerlerine oturduktan sonra web kamerayla kendi fotoğraflarınıçekip sisteme kaydeder ve T.C. Kimlik/Y.U. Numaralarını sisteme girerler. T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve fotoğraf sistemde aday tarafından onaylanıp sisteme giriş yapıldıktan sonra bu bilgiler üzerinde herhangi bir değişiklikyapılamaz.
Adayların, fotoğraflarını çekerken önlerine gelen ekranda yüzlerini belirtilen alanın içerisine gelecek şekilde ayarlamaları ve fotoğrafın cepheden çekilmesine dikkat etmeleri gerekir (Fotoğrafınızı sistemde onaylamadan önce istediğiniz takdirde “Fotoğrafı Değiştir” butonundan yenileyebilirsiniz.). Adayların ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemindeki fotoğrafı ile sınav salonunda web kamerayla çekeceği fotoğrafları sınavdan sonra eşleştirilir. Fotoğrafları eşleşmeyen adayların sınavı geçersiz sayılır. Adaylar sisteme giriş yaptıktan sonra ekranda gelecek kullanım kılavuzunu sınav başlamadan önce dikkatlice incelemelidirler. Adaylar, bu kılavuza ekrandaki “Kullanım Kılavuzu” butonuna tıklayarak ulaşabilirler. Sınav salonuna zamanında gelmeyen adaylar kesinlikle sınava alınmazlar. Sınavda uygulanacak test, adayların bilgisayar ekranına gelir. Aynı oturumda uygulanacak testte sorular birbirinin tamamen aynıdır ancak, soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevabın yeri değişebilir.
Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklıdır. Elektronik soru kitapçıkları aday sisteme giriş yaptığında sistem tarafından adayın T.C. Kimlik Numarası ile rasgele eşleştirilir. Sınav başladıktan sonra adayların, sınavın cevaplama süresinin ilk 135 dakikası tamamlanmadan sınav salonunu terk etmeleri yasaktır. Sınav sırasında adayların, kısa bir süre için bile olsa sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmez. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmaz ve sınavın ilk 135 dakikası tamamlanana kadar sınav binasında bekletilir. Yukarıda belirtilen süre tamamlanmadan sınav binasından ayrılan adayın sınavı geçersiz sayılır.