GündemDüşük kalorili hamur işi nasıl yapılır?

Düşük kalorili hamur işi nasıl yapılır?

30.04.2018 - 12:45 | Son Güncellenme:

Hamur işlerini birçok insan severek yemektedir. Tatlı ve tuzlu çeşitleriyle çay, kahve ve diğer meşrubatlar ile tüketilen hamur işi yiyeceklerin genellikle kalorisi yüksek olmaktadır. Bu durum ise uzun vadede fazla kilolara ve çeşitli sağlık problemlerine davetiye çıkarmaktadır. Ancak az kalorili hamur işlerini tüketerek bu durumdan biraz olsun kaçınmak mümkündür. Peki az kalorili hamur işi nasıl yapılır?

Düşük kalorili hamur işi nasıl yapılır

Düşük kalorili hamur işi yapmanın püf noktası

Haberin Devamı

Hamur işi yapımında kaloriyi azaltmanın en iyi yolu az yağ kullanmaktır. Yağın 1 gramı yaklaşık 9 kaloridir. Daha az yağ kullanarak sağlıklı ve lezzetli hamur işi yapılabilir.

Akla ilk gelen “ Peki yağ yerine ne kullanacağız? “ sorusuna en güzel yanıt ise meyvelerdir. Meyveler, karbonhidrat içerir ve yağlardan daha düşük kalori değerlerine sahiptir. Örneğin 3 orta boy muz 50 gram tereyağı yerine geçmektedir. Hiç yağ kullanmak istemeyenler, yağ yerine meyve püresi kullanabilirler.

Düşük kalorili hamur işi tarifleri

Püf noktasını verdikten sonra bazı sağlık ve yapımı kolay hamur işlerine de yer vermek istiyoruz.

Ahududu Kremalı Bliner ( 360 kalori )

Malzemeler :

  • 150 gr un
  • 250 ml süt
  • 3 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 tutam tuz
  • Pudra şekeri
  • Tereyağı

İçi için gerekli malzemeler : 250 gr lor peyniri , 250 gr taze peynir , 1 paket dondurulmuş ahududu , 60 gr şeker , 1 paket vanilya

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Un bir kâseye elendikten sonra yumurta sarısı, tuz, süt, vanilya ilave edilerek hamur haline gelene kadar yoğurulur. Yumurta akı ve şeker çırpılıp kar hâline getirilince hamura ilave edilir.

Taze peyniri ve lor peyniri , şeker ve vanilya ile karıştırılır. Ahududular çözüldükten sonra karışıma ilave edilir. Önceden ısıtılan tavada tereyağı eritilir. Sonra hamur tavaya akıtılarak iki tarafı da pişirilir. Piştikten sonra peynirli karışım üzerine yayılır.

Fit brownie ( 330 kalori )

Malzemeler : Yarım çay bardağı süt , 2/3 çay bardağı kakao , 1 tatlı kaşığı kabartma tozu , 1 çay bardağı fındık , 1 çay bardağı keçiboynuzu özü/pekmezi , 2 adet yumurta , 1,5 su bardağı tam buğday unu , 50 gram en az % 70 kakao oranında bitter çikolata.

Hazırlanışı :
Fındıklar tavada hafifçe kavrulur. Yumurtalara keçiboynuzu özü eklenip iyice çırpıldıktan sonra süt ve kakao eklenerek karıştırmaya devam edilir. Süt ve kakao karıştıktan sonra un, kabartma tozu, bitter çikolata ve kavrulmuş fındıkların yarısı ilave edilir . Karışım homojen hâle gelince pişirme kâğıdı serilmiş tepsiye dökülür. Üzerine az önce ayrılan fındıklar ve bitter çikolata serpilir. Tepsi fırına verilir ve önceden 180 derece ısıtılmış fırında 12 dakika pişirilir.

Haberin Devamı

Dereotlu krep sarma ( 270 kalori )

Malzemeler : 200 ml süt, 125 gr un, 2 adet yumurta, 1 demet dereotu, tuz

İç için: 4 dilim somon füme, 250 gr. lor peyniri, 2 yemek kaşığı çırpılmış krema, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 2 tatlı kaşığı rendelenmiş yaban turpu, tuz, karabiber

Hazırlanışı: Yumurta ve süt çırpılırken un azar azar ilave edilir. Boza kıvamına geldikten sonra bir tutam tuz ve dereotu eklenir. Kremayla lor peyniri karıştırılıp, içine yaban turpu rendesi ve limon suyunu eklenir. İsteğe göre tuz ve karabiber atılır. Önceden ısıtılan tavaya yağ dökülür ve 4 küçük krep hazırlanır. Her krebin üzerine bir dilim somon füme yerleştirilir. Kremalı ve lor peynirli karışım ortasına konduktan sonra rulo yapılır.