GündemDünyada yılbaşı gelenekleri

Dünyada yılbaşı gelenekleri

31.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni yıla girerken her ülkenin kendine özgü bir geleneği var. Ortak dilekler, şans, aşk ve bereket… Gece yarısı kapı önünde nar kırmanın bereket getirdiğine inanılıyor. Çinliler şans için evlerinin kapısını kırmızıya boyuyor İspanya’da yılın her ayı için bir üzüm yeniliyor. Almanya’da eritilmiş kurşun soğuk suya atılıyor ve bir çeşit fal bakılıyor; Japonlar ise yeni yıl neşeli ve şanslı geçsin diye tam gece yarısında kahkaha atıyorlar

Dünyada yılbaşı gelenekleri

Bir yılı daha geride bırakıyoruz; 2018’e girmemize saatler kaldı. Yeni başlangıçlar yapmak için her yeni yılı heyecanla karşılıyoruz. Şans, aşk, bolluk, bereket, sağlık, huzur… Pek çok dileğimiz var. Bu dileklerin gerçekleşebilmesi için de her ülkenin kendine özgü gelenekleri bulunuyor. Birbirinden ilginç ve keyifli gelenekleri sizler için derledik:
Yeni yıla girerken, bereket getirmesi dileğiyle kapının önünde nar patlatılıyor.
Anadolu’da bolluk bereket için fasulye taneleri evin duvarına serpiliyor ayrıca un kapları, tüm yıl dolu olsun diye ağzına kadar dolduruluyor.
Amerika’da kapılar ökse otuyla süsleniyor. Saatler gece yarısını gösterdiğinde ökse otunun altında öpüşmenin uğur getirdiğine inanılıyor.
Brezilyalılar yeni yılı beyaz giyerek karşılıyorlar. Ayrıca 7 dalga üzerinden atlamanın şans getireceğine inanıyorlar.
Avustralya’da yeni yılı ıslıklar, kornalar, kilise çanlarıyla gürültü yaparak karşılıyorlar. Yeni Zelanda’da ise sokaklarda yüksek sesle tencere tava çalınıyor.
Avusturya’da şans getirsin diye dört yapraklı yonca şeklinde naneli dondurma yeniliyor.
Almanya’da yılbaşında eritilmiş kurşun soğuk suya atılıyor. Kurşunun aldığı şekle göre bir çeşit fal bakıyorlar. Yedikleri yemeğin birazını tabaklarında bırakmanın bereket getireceğine inanıyorlar.
İngiltere’de yeni yılın şansını, eve gelen ilk misafir getiriyor. Geleneksel olarak misafirin erkek olması ve eli kolu dolu gelmesi gerekiyor. Eğer eli boş gelirse misafir eve alınmıyor.
Hollanda’da eski yılın kötü ruhlarını göndermek ve yeni yılı şanslı karşılamak için sokaklarda ateş yakıp yılbaşı ağaçlarını ateşe veriyorlar.
Danimarka’da yılbaşı gecesi eski tabaklar dostların kapılarında kırılıyor. Bir Danimarkalı kapısının önünde ne kadar çok kırık tabak bulursa o kadar çok dostu olduğunu anlıyor.
Galler bölgesinde ise yeni yıl guguklu saatle karşılanıyor. İlk gonk çaldığında arka kapı açılıp eski yıl uğurlanıyor. On ikinci gonkta ise ön kapı açılıp yeni yıl içeri buyur ediliyor. Böylece yeni yılın getirdiği tüm şansların eve girmesine izin veriliyor.
Sicilya’da yeni yılın ilk günü şanssızlık getireceğine inanıldığı için makarna yenmiyor. Yerine şans kapısı açacağına inanılan lazanya yeniyor.
İspanya’da saatler gece yarısını gösterdiğinde yılın her ayı için bir üzüm, yani on iki üzüm yeniyor. Perulular on üç üzüm yiyerek şanslarını garantiliyor.
Şili’de bir kaşık mercimek yemenin para getireceğine inanılıyor.
Japonya’da evler dini inançlara göre süsleniyor. Çam ağacı uzun ömrü, bambu kamışı bolluğu, erik tomurcuğu asaleti simgeliyor. Tam gece yarısında yeni yılı neşeli ve şanslı geçirmek için kahkahalar atıyorlar.
Çin’de evlerin kapıları kırmızıya boyanıyor. Kutlamalara başlanmadan önce eski yılın kötü şansını büyük bir temizlik yaparak gönderiyorlar.
Norveç’te sütlaç pişiriliyor ve içine badem ekleniyor. Badem kimin kasesinde çıkarsa yeni yılın şanslısı ve zengini o oluyor.

Kutlamaların kökleri Anadolu’da

Yeni yılın ilk kez, 4 bin yıl önce eski Babil’de ilkbaharda kutlanmaya başlandığı biliniyor. Yeni yılın ocak ayının ilk günü olarak belirlenmesi ise M.Ö. 46 yılına dayanıyor. Roma’da Jul Sezar tarafından kabul edilen ve günümüzde de hâlâ kullanılan takvimle 1 Ocak, yeni yılın ilk günü
kabul ediliyor. Anadolu’da yılbaşı ağacı süsleme geleneği Frigyalılar’a dayanıyor. Ancak Cumhuriyet kurulana kadar, bir Hıristiyanlık geleneği sayılmış, Levantenlere ve azınlıklara özgü bir gelenek olarak kalmış.

Hangi ülke, saat kaçta yeni yıla girecek?

Yeni yıla dünya farklı saatlerde girecek. Kiribati ve Samoa, yeni yıla ilk giren ülkeler. Bu ülkeler Türkiye saatiyle 13.00’te 2018’i karşılayacak. Yeni Zelanda saat 14.00’te, Avustralya’da Sidney ise saat 16.00’da yeni yıla girecek. Bu ülkelerden sonra Tayvan ve Çin yeni yılı karşılayacak. Türkiye ise Katar, Kuveyt, Beyaz Rusya’yla aynı zamanda 2018’e merhaba diyecek. Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda gibi Avrupa’nın çoğu ülkesi ise Türkiye’den 2 saat sonra yeni yıl coşkusunu yaşayacak. İngiltere Türkiye’den 3 saat sonra yeni yıla girerken ABD ise 8 saat sonra yeni yıla girecek.


Almanya’nın Noel pazarları

Deniz Miray Arca: Filmlerde olur ya, Noel zamanı her yer ışıl ışıl, insanlar hafta içi bile geç saatlere kadar ellerinde Glühwein kupalarıyla sohbet ediyor, eğleniyor... İşte söz konusu Noel Pazarı olunca, Almanya’da da bu filmlerdesiniz sanki. Noel pazarında birbirinden renkli ağaç süsleri,
zencefilli kurabiye kokuları, ışıl ışıl standlar, ince ince yağan kar ve arkada gün boyu devam eden konserler... Kasım sonu ve aralık ayı boyunca Christmas Markt (Noel Pazarı) atmosferini Almanya’nın hemen her şehrinde deneyimleyebilirsiniz. Elbette favorimiz Nürnberg!

‘Mutlaka görün’

Duygu Çelik: Kuala Lumpur’un kuzeyindeki Batu Mağaraları, Selangor’daki ikonik ve popüler turist merkezlerinden biri. Bir Hindu tapınağı ve mabedi de içeren mağaralar özellikle her yıl gerçekleşen Thaipusam Hindu Festivali esnasından binlerce ibadetçi ve turist çekiyor. En ilginç yeri ise girişindeki Hindu Tanrısı Heykeli. 272 basamaklı dik merdivenlerini çıktıktan sonra şehir merkezinin çapıcı silüetiyle karşılaşıyorsunuz. Malezya ziyaretinizde Batu Mağaraları’nı mutlaka görmelisiniz!

Birbirinin aynı ilan, reklam ve PR...
YAKAMOZ - ABBAS GÜÇLÜ

Turizm sektörünün krize girmesinde, hemen herkes, kabahati başkalarına atıyor. Çuvaldızı kendisine batıran yok gibi! Örneğin, sektörün lokomotifi olan tur şirketlerine, acentalara, otellere, medyaya, Turizm Bakanlığı’na bir göz atalım. Attıkları her adım, adeta, birbirinin aynı. İlanlar, reklamlar ve PR çalışmaları, kopyala yapıştır kolaycılığının örnekleriyle dolu.
Farklı bir açılım getiren ve bu konuya kafa yoran yok gibi. Kutu, kutu sayfalar dolusu ilanların, artık hiçbir işe yaramadığını, anlamaları için daha kaç yıl geçecek? Fiyatın ötesinde çok daha farklı özendirici etkenlerin olduğunu ne zaman görecekler?
Bir kişi ya da aile için doktor, sigortacı, maliyeci, avukat, bankacı ne ise tatil operatörü de odur. Sizi tanıyıp, isteklerinizi dinleyip, beklentilerinizi öngörüp ona göre alternatifler üretip, yönlendirmeleri gerekir, böylesi şirketleri, rehberleri, kurumları ara ki, bulasınız!
Batılı ülkeler, erken rezervasyondan tatilin her türlüsüne çok sıcak bakıyorlar, çünkü bu konuyu ciddiye alan turizm ve seyahat kurumları ve acentaları var.
Darısı bize!
Umarız, popülizme kaçmadan, işi iyice avamlaştırmadan, tek işlerinin sadece para kazanmak olduğu saplantısına kapılmadan, bir gideni, daha birçok kez tatile gider hale getirecek, yol ve yöntemleri bulurlar...
TÜRSAB seçimi
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) seçimi, adeta yılan hikâyesine döndü. Yeni yönetim, bir an önce göreve başlamalı ki sezon kaçırılmasın. Hemen herkese, acele edin, erken rezervasyon avantajlarından yararlanın diyorlar ama kendileri hantallıktan kurtulamıyor.
Böylesi zamanlarda, ehliyet, liyakat ve sektöre sadakat, ön plana çıkmaz da seçimler ya da kadrolar, ahbap ya da yandaş ilişkisi çerçevesinde şekillenirse, derin hayal kırıklıkları yaratabilir. Ve böylesi bir durumu, ne sektörün, ne de turizmin kaldıracak hali var. Doğru ve hayırlı olan ne ise umarız o olur!...
Uçak bileti fiyatları
Daha birkaç hafta öncesine kadar, 100 liranın altında olan uçak bilet fiyatları, yılbaşı ve yaklaşan yarıyıl tatili nedeniyle, neredeyse bin liraya dayandı.
Bu işin raconu bu diyenler çıkabilir ama doğru bir yöntem olduğunu hiç kimse iddia edemez. Başbakan Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı döneminde, ücretlerin, belli bir miktarın üzerine çıkmayacağı garantisi vermişti ama görünen o ki, o sözler, o günde kaldı!
Turizmciler de tıpkı devlet gibi bir yılın tüm zararını ya da kazanabilecekleri paranın en fazlasını, en iyi müşterilerinden çıkartmaya çalışıyorlar.
Devlet nasıl ki, tüm kazancını, sadece kayıtlı vergi mükellefleri ve üzerinde 40 tane vergi yükü olan malları tüketenlere yüklüyorsa, uçak şirketleri de, en ucuz biletleri, en çok uçanlara değil, en az uçanlara tahsis ediyor.
Bu konuya daha çok kafa yormak zorundalar, yoksa hızla artan yolcu sayısı, hızla düşebilir!

Turizm eğitimine uluslararası bakış

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği İngilizce Yüksek Lisans Programı, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada gibi ülkelerde toplam 12 üniversitenin dahil olduğu Uluslararası Turizm Yüksek Lisans Birliği’ne (ITMN Association) üye oldu. Bu üyelikle öğrenciler, uluslararası değişim programlarından faydalanma imkânına kavuştu. Yüksek lisans yapan öğrenciler, İngiltere’deki Bournemouth Üniversitesi veya Fransa’daki Savoie USMB Üniversitesi gibi turizm eğitiminde öne çıkan üniversitelerde çalışmalarda bulunabilecek. Öğrenciler ayrıca turizm ve pazarlama alanlarında ortak faaliyetler gerçekleştirebilecekler.

Cruise tatilinizi şimdiden planlayın

MSC Cruises, 2018 Akdeniz programları özelinde “Cruise Only” adında bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında 3-4 gecelik alternatifli Akdeniz gemi seyahatleriyle, tam pansiyon konaklama imkânı ve 3 ülkeye kadar gezebilme şansı sunuluyor.
Uçak biletlerini ekonomik fiyatlarla satın alanlar avantajlardan yararlanabiliyor. 18 Eylül 2018 hareketli MSC Orchestra ile İspanya-Fransa-İtalya’nın gezilebildiği 3 gecelik program, vergiler dahil 165 euro’dan başlayan fiyatlarla sunuluyor. İsteyenler için bahar döneminde nisan ayında 3-4 gecelik alternatif programlar da bulunuyor. Bu dönemdeki programlarda İtalya, Karadağ, Hırvatistan, Slovenya, Fransa ve İspanya gibi ülkelere yolculuk yapılacak. Nisandaki prog-ramların fiyatı 329 euro’dan başlıyor.