30.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Koranavirüs salgını sonrası dünyada yükselişe geçen alternatif tatil rotaları ve kamp seçeneklerini Milliyet sizin için araştırdı. Çadır alırken ve kurarken nelere dikkat edilmeli? Motokaravan mı daha kullanışlı yoksa çekme karavan mı? Doğaya zarar vermeden konaklamanın yöntemleri neler? Doğada kampa giderken mutlaka yanınızda olması gerekenler... Yeşil örtüde yıldızların eşliğinde çadır kurmak ve karavanla konaklamak isteyenler için en güzel 10 rota.. Tarihi alan ve müzelere yakın bölgelerde kamp yapma ipuçları ve gezginlerden özel ücretli/ücretsiz karavan-çadır kamp önerileri Milliyet’te.
Yerkürede büyük kaos yaratan koronavirüs, insanlığa çalışmadığı yerlerden sorular sorarak tüm alışkanlıkları değiştirdi. Kuzey Yarımküre’nin en şanslı coğrafyalarından birinin üzerinde kurulu ülkemizde yaz mevsiminin başlaması, koronavirüs kısıtlamalarının gevşemesi ve turizm sezonunun açılması bizlere yeni bir tatil ve seyahat alışkanlığını sundu.
‘Ülkemiz çok uygun’
Dört büyük denizi, yüzlerce sulak alanı ve onlarca sıradağında barındırdığı yeşil örtüsüyle eşsiz Anadolu’nun 2021 yılında tercih edilebilecek kamp-karavan rotalarını, doğa ile baş başa kalmanın yollarını sizler için hazırladık.
Türkiye’nin doğal zenginlikleriyle kamp ve karavan gibi alternatif turizm adına cennet olduğuna vurgu yapan Ulusal Kamp Karavan Federasyonu Başkanı Leyla Özdağ, “Bu eşsiz coğrafya kültür mirasının kattığı güzelliklerle bizlere çok farklı ve zengin rotalar sunuyor. Karavan sahiplerinin büyük çoğunluğu doğa sporu yapan hobi sahibi ve doğada kalmaktan hoşnut olan kişiler. Alternatif turizm açısından çok önemli yerlere sahip ülkemizde kamp ve karavan alanları ne yazık ki yeterli değil.
Ülkemizde doğa turizmine olan ilginin artması bizi çok memnun ediyor ve altyapıyı sağlamamız gerekiyor. Doğa dostu olan karavan kültürünün yaygınlaşmasını sağlamalıyız. Özellikle belediyeler bu kültüre ilgi göstermeli. Çünkü her karavan bir evdir. Bilinçli karavancı ya da kampçı evinin çevresini kirletmez. Karavan ve kampçıların ihtiyaçları için uygun yerler bulunması ülkemizin doğal değerini tanıtacaktır” dedi.
‘Çadırlarınızı doğaya zarar vermeden kurun’
Türkiye’nin en güzel 20 kamp rotasını 2 yılda gezerek Macera Rotaları kitabında toplayan deneyimli kampçı Erkin Yeşil de, kamp malzemeleri seçiminin güvenli ve konforlu bir seyahatin ilk adımı olduğunu vurguluyor.
“Öncelikle çadır hafif, az yer kaplayan ve tek başına kurulacak pratiklikte olmalı. Hava koşullarından az etkilenen ve koruyan 3 mevsim çadırlar tercih edilmeli. Doğal ışığı görerek uyanmanızı ya da gece yıldızları seyrederek uyumanızı sağlayacak tente ve pencere keyif derecesini arttırır. Yeni çadır mutlaka kamp öncesi denenmeli. Kamp yeri seçimde ise insanının rahatından çok doğaya zarar vermeme duygusu ön plana çıkmalı. Ormanda GPS ile konum belirlenerek güvenlik önlemi alınmalı.”
‘Kamp ateşi yakmayın’
“İhtiyaç listesi için son alışveriş yerini bilmek, su ihtiyacını analiz etmek ve sadece gerekli malzemeleri taşımak kampçıya mutluluk getirir. Hava kararmadan kampı kurmak çok önemli. Çadır, sel, yıldırım, taş düşmesi ve çığ gibi tehlikelerden uzak bir yere kurulmalı. Çadır kazıkları taş gibi sert malzemelerle çakılmalı. Çadır, gölgeye ve doğal bitki örtüsüne zarar vermeyen yerlere kurulmalı. Su kaynaklarından en az 100 metre uzakta olunması sele karşı korur. Uyku tulumunun altına mat serilmeli.
Kamp ateşi keyfi kadar tehlikesiyle bilinmeli. Mümkünse ateş yakılmamalı ve uyumadan önce söndürülmeli. Yaban hayvanlarından uzak kalmak için yemek kaplarını koku girmeyecek şekilde kapatmalı ve ağaca asmalı. Çadırın içinde kesinlikle kamp ocağı kullanmamalı. Pilleri yeni el feneri, köylerden alınacak yöresel yiyecekler, yedek kıyafetler, kibrit, çok amaçlı çakı, ilk yardım malzemesi, harita, hamak, kamp ocağı, şişme yastık, çöp torbası, taşınabilir şarj cihazı, kamp sandalyesi ve düdük kampın olmazsa olmazı.”
‘Karavan almadan önce kiralayın’
Hayatını karavanda sürdürürken internet üzerinden meslek hayatını devam ettiren Mesut Daşçı, en çok sorulan sorunun cevabını sizler için aradı: “Bence karavan seçiminden önce kaç kişi ile seyahat edileceği, yılda kaç gün kullanılacağı, gidilen yerlerde ortalama kaç gün kalınacağı, karavanda çocuk olup olmayacağı, seyahat alışkanlıklarının ve beklentilerinin ne olduğu soruları cevaplanmalı. İlk kez karavan alacak kişilerin ev konforlarına yakın karavanları tercih ettiklerini görüyorum. Büyük karavanlar konforlu olsa da sürüşte ve park etmede dezavantajlı olabiliyorlar. Önerim, mümkün ise satın almadan önce bir karavan kiralayıp karavan hayatının deneyimlenmesidir.
Böylece ihtiyaca uygun ve en doğru modele karar verebilirsiniz. Karavan hayatı normal ev yaşantımızdan farklı olduğu için eşlerin de bu yaşam tarzını seçmede fikir birliğine varmaları önemli. Karavan, minimalist bir hayat. Sadece kullanacağınız gerekli eşyalarınızı alıyorsunuz. Konforu ve detayları azalttıkça pratik, keyifli, huzurlu ve mutlu oluyorsunuz.”
İkisi de çok keyifli
“Çekme karavan ya da motokaravan çok keyifli. İkisi arasındaki en ayırt edici fark çekme karavan ile park ettiğinizde karavanınız dışında bir aracınızın olması ve çevreyi rahat gezebilmeniz. Motokaravanda ise ikinci aracınız olmadığından (bisiklet ya da motosiklet taşınmaması dışında) her yere motokaravanla gitmeniz gerekiyor. Bizim çekme karavan tercihimizdeki etken bu.
Motokaravanlar daha kolay sürüş imkanı veriyor. Park etmeleri ve tekrar yola çıkmaları çekme karavanlara göre daha hızlı. Küçük motokaravanlar şehir içine girebiliyor ve otoparklarda konaklayabiliyorlar. Çekme karavanlar motokaravanlara göre geniş ve yüksek. Uzun süre konaklanacak ise çekme karavan konforlu. Ama birden fazla yere uğranacak ise motokaravan seçilebilir. Çekme karavanların uzunluğu arabayla 8-12 metreyi bulur. En büyük sürüş zorluğu geri gitmek. Çekme karavanda aracın ağırlığı karavandan daha fazla olmalı. Arazi vitesli bir araç en uygun çekme aracı.
750 kilonun altındaki çekme karavanlar için ruhsat, plaka, yıllık muayene özel ehliyet gerekmiyor. Vergi yok ve çeki demirini araç ruhsatına işletmek yeterli. 750 kg’ın üzerindeki çekme karavanlarda ruhsat ve ayrı plaka gerekli. Yıllık muayene ve BE sınıfı ehliyet gerekli. Bence asıl olan özgür olmak, seyahat etmek ve doğada bulunmak. Doğru karavan seçimiyle dört mevsim konforlu ve güvenli kamp yapabilirsiniz. İlkbaharda Ege’de, yazın Karadeniz’de, sonbaharda Yedi Göller’de, kışın Akdeniz’de olmalısınız. Karavanın hissettirdikleri paha biçilmez. Mutsuz karavancı yoktur. Aslında aldığınız karavan değil yaşam tarzınız yani eviniz oluyor.”
‘Doğanın değerini bu süreçte anladık’
Yaptığı uzun süreli karavan tatillerinden elde ettiği tecrübeyle karavan tur rehberliği yapan Cem Bali, bu seyahat tarzına salgın nedeniyle ilginin arttığını vurguladı. Beton otel odalarında uyumak ve kahvaltı sıralarında vakit kaybetmek istemeyen şehirli insanların karavan veya sırt çantalarıyla çadır kamplı rotalara yöneldiğini söyleyen Bali, şunları söyledi:
“Tur rehberliği başka bir yöne evrildi. Karavanıyla ya da çadırıyla gidebileceği yerleri danışan insanların sayısı artıyor. Halen dünyayı halen tehdit eden salgın bizi eski normallerimizden uzaklaştırırken doğanın kıymetini anlamamızı sağladı. Yanlarında götürdükleri evleriyle doğanın tadını çıkartmak isteyenlere yardım etmeye çalışıyoruz.”
YARIN: TURKUAZ EGE’DE YILDIZLAR ALTINDA UYUMAK