04.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir
Her mevsim yapılabilen trekking yani doğa yürüyüşü, sonbaharda bir başka güzel. Çünkü serin havada, ağaçlardan dökülen sarı ve kızıla çalan yaprakların oluşturduğu görsel şölen eşliğinde kendinizi doğanın huzurlu kollarına bırakarak yenilendiğinizi hissedebilirsiniz.
Önümüzde uzun süreli tatil yapma fırsatı yok ancak hafta sonlarını değerlendirerek birkaç günlük kaçamaklarla tek başınıza ya da arkadaş gruplarıyla bu yolculuk için adım atabilirsiniz. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde birçok trekking rotası bulunuyor. Bunlardan dünyanın en iyi 10 yürüyüş parkuru arasında gösterilen tarihi Likya Yolu, öne çıkanlar arasında.
Likya, tarihe uzanıyor
Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan 535 kilometrelik bir parkuru kapsayan Likya Yolu, Teke Yarımadası’ndaki patikaları da içine alan zorlu bir yürüyüş rotası. Eski adı Işık Ülkesi olan bu bölgede yürüyüş parkuru çalışmalarına, 1992’de başlandı, 1999’da Likya Yolu turizme açıldı. Sdyma, Pınara, Letoon, Xanthos, Antiphellos, Apollonia, Simena, Myra, Limyra, Edrassa, Olympos, Chimaera ve Phaselis ören yerlerinin görülebildiği bu yolda trekking yapmayı tercih edenler ayrıca Kelebekler Vadisi, Adrasan, Gelidonya Feneri, Olympos Plajı, Üçağız, Beymelek Lagün’ü, Gökova Koyu, Çoban Plajı, Patara Plajı, Kabak Koyu gibi doğal güzelliklerle tanışma fırsatı yakalıyorlar.
Likya Yolu’ndan esinlenilerek hayata geçirilen Karia Yolu ise Büyük Menderes Nehri ile Dalaman Çayı arasındaki bölgeyi kapsıyor. Muğla ve Aydın illerinin sınırlarında 820 kilometre uzunluğundaki bu yolda trekking yapanlar, zeytin, badem ağaçları ve bağların arasından geçerek Bozburun Yarımadası’nı, Hisarönü Körfezi, Datça, Palamutbükü, Mesudiye gibi doğa harikalarını görebilecekler.
Anadolu’da gezginlerin es geçemeyecekleri trekking rotaları arasında Balıkesir’de Ören, Muğla’da Kızkumu, Antalya’da Adrasan, Yörük Göçü, Kocaeli’de Ballıkayalar, İzmir’de Karagöl, İstanbul Şile’de Hacıllı Şelalesi, Belgrad Ormanları, Polonezköy, Terkos Gölü, Tekirdağ’da Uçmakdere, Kocaeli’de Maşukiye, Yuvacık Köyü, Bolu’da Kıbrısçık Yaylaları, Çanakkale’de Kestanbol, Denizli’de Çiçekbaba Dağı, Bitlis’te Nemdut Kalderası yer alıyor. Yoğun talep gören adreslerden bazıları şöyle:
Eşsiz bitki örtüsü
Frig Vadisi (Afyon-Eskişehir): 3000 yıl önceye uzanan bir medeniyet olan Friglerin izini sürmek isteyenler soluğu Frig Vadisi’nde alıyor. 2013’te hayata geçirilen Türkiye’nin 3. uzun yürüyüş parkuru Frig Yolu’nun uzunluğu 506 kilometre. Bu yol, Gordion (Ankara), Seydiler (Afyonkarahisar) ve Yenice Çiftliği’nden (Kütahya) başlayıp uygarlığın kalbi Yazlıkaya-Midas kentinde (Eskişehir) birleşiyor. 67 yürüyüş parkurundan oluşan bu yolda Friglerin kayaları kazıyarak oluşturdukları anıtlar da görülebiliyor.
Karagöl (Artvin): Artvin’deki Borçka Karagöl, yemyeşil doğasıyla görenleri şaşırtıyor. Bir heyelan gölü olan Karagöl, 15 yıl önce tabiat parkı ilan edildi. Yol boyunca gezginlere Çoruh Nehri’nin eşlik ettiği bölgeye, dar yollardan ulaşılıyor. Girişin ücretli olduğu Karagöl’de sadece o bölgeye özgü bitki örtüsü içinde trekking yapılıyor.
Akyaka (Muğla): Gökova Körfezi’nin bittiği yerde bulunan Akyaka, sakin bir balıkçı kasabası. Burada ormanda yürüyüşe çıkarak bol oksijen depolayacak gezginler, yol boyunca mimari tarzıyla dikkat çeken Akyaka evlerini de görebilirler.
Nallıhan (Ankara): Tarihi İpek ve Roma yolları üzerinde yer alan Nallıhan, sınırlarında yüzyıllardır nice kavimleri, orduları, kervanları konuk etti. Sarıçalı, Karakiriş ve Andız dağlarıyla çevrili ilçede, Çayırhan Mağaraları, Merdivenli Kale, Kanlıtepe Nekropolü, Karahisar Kalesi, Beydili Bizans kalıntıları, Soğukkuyu köyü kümbeti görülebiliyor. İlçede Çayırhan Tabiat Parkı’nda 180 kuş türü görülebiliyor.
Menekşe Yaylası
İstanbul’a yakın birçok trekking rotası var. Bunlardan biri de Kocaeli’ndeki Menekşe Yaylası. Körfez ve İzmit manzarası eşliğinde çıkılan tepelerden sonra Yuvacık’tan 1 saat yürüme mesafesinde Aytepe Köyü’ne ulaşılmakta. Soğuk Dere ile Sıcak Dere’nin kesiştiği kanyondan Menekşe Yaylası ve Beşkayalar Tabiat Parkı’na gidilmekte. Park, bitkisel çeşitliliği ve derin kanyonlarıyla dikkat çekiyor.
Longoz Ormanları
Trakya’nın incisi İğneada, 20 kilometreden uzun ince kum sahili, Yıldız (Istranca) Dağları’nın etrafını kaplayan meşe ormanları, gölleri, dereleriyle tam bir cennetten köşe. Karadeniz’in en batısındaki bölgede 7 göl koruma altında. Buraya gelmişken Longoz, nam-ı diğer subasar ormanları görülmeye değer. Birçok canlı türünü içinde barından İğneada, sakinlik ve huzur isteyenlerin tercihi.
Sakarya Taraklı
Osmanlı’nın sivil mimari örneklerinin yer aldığı Taraklı’da etrafı tamamen çam, kayın, köknar ve meşe ağaçlarıyla kaplı Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğindeki alanıyla, bol oksijenli havası ve soğuk içme sularıyla dikkat çekiyor. Doğal bir tedavi merkezi olan Taraklı’da Yusufbey Mahallesi’ndeki beş asırlık çınar ağacı mutlaka görülmeli. Bölge, kamp meraklılarının da uğrak yeri.
Bolu Yedigöller
Batı Karadeniz’de Bolu’nun 42 kilometre kuzeyinde 1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965’te Milli Park oldu. Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak 7 gölün bulunduğu bölge, aralarında kayın, gürgen, meşe gibi ağaçların yer aldığı çok sayıda bitki türünü içirmekte. 100’ün üzerinde kuş türünün yaşadığı bölge, trekking için de ideal.