GündemDiyanet tarafından belirlenen 2018 fitre fiyatları

Diyanet tarafından belirlenen 2018 fitre fiyatları

30.04.2018 - 11:15 | Son Güncellenme:

Fitre İslam dininde varlıklı olanların, Ramazan ayı içerisinde durumu iyi olmayanlara dinimizce verilmesi buyurulan miktarı belirlenmiş olan paradır. Peki fitre verirken nelere dikkat etmeli? Detaylar yazımızda...

Diyanet tarafından belirlenen 2018 fitre fiyatları

Fitre ile aynı kökten olan fıtrat kelimesi anlam bakımından ‘’yaratılış’’ olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenledir ki fitrenin de veriliş nedeni vardır. Ramazan orucunu tutup bayram sevincini yaşamanın bir şükür ifadesi olarak da fitre verilmektedir. Bu şükür şekli durumu iyi olmayan, geçim sıkıntısı çeken kişilere verilen maddi yardım olarak yapılmaktadır. Elbette ki dileyen maddi yardımın yanında, gönlünden koparsa ihtiyacı olan kişiye ayrıca yardımda bulunabilir. Yiyecek, içecek gibi gereksinimlerini de alabilir. Fitre belirleme safhasında kişinin asgari geçim tutarı baz alınmaktadır. Bu belirleme işlemini Diyanet işlerine bağlı olan Din İşleri Yüksek Kurulu yapmaktadır.

Haberin Devamı

2018 fitre miktarı ne kadar olmalıdır?

Din İşleri Yüksek Kurulu geçen sene kişinin asgari geçim durumuna göre fitre fiyatını 16 TL olarak belirlemişti. 2018 yılı fitre fiyatı ise geçtiğimiz günlerde yine kişilerin geçim durumu baz alınarak belirlendi. Bu durum bir kişinin günlük gıda ihtiyacına göre yapılan bir toplantıdan sonra açıklandı. Bu sene ödenecek olan fıttır sadakası fiyatı 19 TL olarak açıklandı. Fitre, İslam dini için çok önemli olan zekatlardan birisidir. İslam dininde yardımlaşma ve muhtaç olan insanlara durumu iyi olan kişilerin yardım etmesi son derece önemli ve değerlidir. Bu yardımın bir diğer amacı ise kişilerin ve toplumun yardımlaşma bilincini daha da üst seviyelere çıkarmaktır.

Haberin Devamı

Fitre kimlere verilemez?

Fitre Ramazan bayramından bir ya da iki gün önce ödenen bir yardımdır. Bu süreçte verilmesinin nedeni ise maddi olanakları iyi olmayanların ihtiyaçlarını bayram öncesi karşılamalarıdır. Ancak illaki bu süreçte ödenmesi gerekir diye bir kural söz konusu değildir. Ramazan ayı girmeden ya da Ramazan ayı içerisinde de fitre ödemesi yapılabilmektedir. Ramazan’dan sonra ödenen fitrenin doğru olmadığı, kabul görülmediği dini kaynaklarca belirtilmektedir. Bu nedenle fitre ödemesinin zamanında yapılması makbuldür. Fitre zengin sayılabilecek kişilere verilmez. Fitre maddi durumu iyi olmayanlara verilmelidir. Anneye, babaya, evlada, hanıma fitre verilmesi uygun görülmez. Hala amca, dayı, teyze gibi akrabaya verilen fitre daha çok sevap kazandırır ifadesine dini kaynaklarda sıkça rastlanmaktadır.

Yazarlar