08.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ-İstanbul
Sıra dışı seyahatler yapan avukat Efe Tanay, Kenya’nın Samburu kabilesine ilişkin gözlemlerini Milliyet’e anlattı. Mızrakla gezen ve vahşi hayvan avlayan Samburu kabilesi üyeleriyle 2 gün geçiren ve bazı Samburu kadınlarının şiddet gördükleri için başka bir köy kurduklarını öğrenen Tanay büyük bir keşif yapma heyecanıyla harekete geçti.
Köye gitmesini engellemeye çalışanları dinlemeyen Tanay, Archers Post bölgesindeki Umoja köyüne 1 saat süren yolculuğun ardından ulaştı. Kenya’nın yerel dili Svahili’de ‘Birlik’ anlamına gelen Umoja köyüne giren Tanay, bambu evlerde sadece kadın ve çocukların yaşadığını söyledi.
Guardian bile yazdı
Tecavüz, şiddet, kadın sünneti, kürtaj ve kaçırılma gibi kötülüklere maruz kalan Samburu kadınların 28 yıl once kurduğu köye diğer kabilelerdende kadınların katıldığını belirten Tanay, bölgede yaşayan erkeklerin köye giremediğini vurguladı. Köyde yaklaşık 100 kadının çocuklarıyla birlikte yaşadığını belirten Tanay, “Büyük bir dayanışma içindeler. Ezilen kadın köyde istediği kadar kalabiliyor. Kadın dayanışmasının ne kadar güçlü olduğunun en güzel örneği bence. Cinsel ve fiziksel şiddet görenler, genç yaşta evlenmeye karşı çıkanlar, kadın sünnetinden kaçanlar çocuklarıyla birlikte burada yaşıyor. Hayvancılığın yanısıra takı ve biblo gibi yerel eşyaları turistlere satarak geçiniyorlar. Korkudan uzak, güvende ve mutlular. İstedikleri zaman dışarı çıkıp geri geliyorlar ve evlenmeyi düşünmüyorlar” açıklamasında bulundu
Batı medyasının birkaç yıl once keşfetmesiyle köyün çok ünlendiğini belirten Tanay, “The Guardian gibi gazetelerin yazmasıyla ziyaretçi sayısı artmış. ABD, İngiltere, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerdeki kadın dayanışma örgütleri köye sürekli yardım ediyor. Erkek egemen Samburu kabilesinin bu cesur kadınları, cinsel organlarındaki uç kısmın kesilmesine büyük tepki duyuyorlar.
Bu vahşi gelenekten kaçmak ve yaşam haklarını savunmak için köyü kurmuşlar. Onların direnişine büyük saygı duydum” ifadelerini kullandı.
'FİKRİN İŞİN OLSUN' Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Teknokent (MARTEK) ile ortak yürütülen “İnovasyonda Kadın Projesi” ile sanayi, bilim, endüstri alanında fikri olan kadınlar, Kadın ve Demokrasi Derneği’ne (KADEM), yaptıkları başvuruyla proje yazımı, ulusal ve uluslararası destekler, fikirlerini nasıl hayata geçireceklerini öğrenerek, kendi işini kuruyor. KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, “Bir fikrin mi var? O fikrin işin olsun” temasıyla “İnovasyonda Kadın Projesi”ni 2015 yılında hayata geçirdiklerini, proje kapsamında 3 kez Kadın Girişimci Kampı düzenlediklerini söyledi. Yılmaz, “Kadınların Endüstride, sanayide, teknolojide, bilimde fikirlerini hayata geçirebilmeleri için onlara olanak sağlıyoruz” dedi. İSTANBUL-AA |