13.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Aysel Bozan Yılmaz
Türkiye’den her yıl yaklaşık yaklaşık 35 bin öğrenci üniversite için yurtdışına gidiyor. Ancak bu noktada yurtdışındaki üniversitelerin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınması çok önemli. Çünkü aksi takdirde alınan diplomaların Türkiye’de yasal zeminde hiçbir karşılığı bulunmuyor. Yani üniversite mezunu sayılmıyorsunuz.
YÖK, konuyla ilgili sık sık yaptığı duyurularda, yurtdışına gidecek öğrencilerin iyi araştırma yapmaları, YÖK’ten tanınırlığı bulunmayan üniversiteleri tercih etmemeleri uyarısında bulunuyor. 25 Ağustos 2016 tarihli duyurusunda da özellikle bazı aracı kuruluşların basın ve yayın organlarına vermiş oldukları ilanlarda, reklamını yaptıkları yurtdışındaki bazı üniversitelerin YÖK tarafından tanındığını belirttiklerine dikkat çekerek, YÖK’ten onaylatmadan bu tür bilgilerin doğruluğuna kesinlikle inanılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Aracı kurumlara dikkat
Yurtdışındaki üniversitelere başvurular için adayların uzun ve karışık bir prosedür izlemeleri gerekiyor. O nedenle pek çok kişi bu konuda uzmanlaşmış aracı kurumlardan bilgi almayı tercih ediyor. Ancak bu noktada, kurumların verdiği bilgilere de tamamen güvenmemek, yetkili birimlerden onaylatmak şart. Yine burada doğru adres YÖK. Çünkü eğer YÖK, başvurduğunuz yıl gideceğiniz üniversiteyi tanıdığına, diplomasının denkliğinin bulunduğuna dair bir yazı verirse, sonraki yıllarda o üniversitenin denkliğini askıya alsa dahi döndüğünüzde diplomanızı tanımak zorunda. Ancak eğer üniversitenin diplomasının tanınır olmadığını size bildirir, buna rağmen yine de o üniversiteye giderseniz, diplomanız Türkiye’de kesinlikle geçerli olmayacak.
İlanı var, kendi yok
Dün, Aston American University isimli bir üniversiteden tam da bu konuya örnek olabilecek bir mail geldi. Adresi Honolulu Hawaii’de görünen üniversiteyle ilgili bilgi almak için duyurudaki telefonu aradık ancak telefonu açan olmadı. Linkte verilen adrese iletişim bilgilerimizi bıraktık bize dönüş yapılmadı.
“Türkiye’den Akademisyen Danışman Desteğiyle, İngilizce ya da Türkçe dillerinde, MBA ve Özelleştirilebilir Yüksek Lisans Programlarıyla Kariyerinizi hızlandırın” başlığıyla gönderilen mailde, aralarında İnsan Kaynakları Yönetimi, Psikoloji, İletişim, Finans Yönetimi, Moda Tasarım gibi alanlarda eğitim verildiği belirtiliyor. Üstelik ALES, YDS olmadan, 1 yılda tamamlanabilir yüksek lisans programları; TOEFL IELTS gerektirmeden İngilizce veya Türkçe dil desteği; Aston American doktora programlarına kabul garantisi; Combined Program uygulayan üçüncü üniversitelerde eş zamanla bütünleşik doktora imkânları gibi olanaklar da sunuluyor.
YÖK’ü aradık, yetkililer Aston American University’nin YÖK’ün tanıdığı bir üniversite olmadığını kaydettiler. Yani bu üniversiteden alınan diplomaların Türkiye’de denkliği yok. YÖK yetkilileri, o nedenle öğrencilerin ilanlara kanmamaları, YÖK’ten bilgi almadan yurtdışı üniversitelere gitmemeleri konusunda tekrar uyardılar.