Gündem Din İşleri'nin tek kadın üyesi yeniden atanmadı

Din İşleri'nin tek kadın üyesi yeniden atanmadı

31.08.2008 - 02:20 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, en yüksek karar ve danışma organı olan ve dini sorulara yanıt bulan Din İşleri Yüksek Kurulu (DİYK), üç üyesi dışında tamamıyla yenilendi.

Din İşlerinin tek kadın üyesi yeniden atanmadı

Özgürlükçü açıklamalarıyla bilinen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mualla Selçuk'un yeniden üye yapılmadığı kurula Alevilikle ilgili çalışmalarıyla bilinen Doç. Dr. İlyas Üzüm ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'den iki din adamı atandı.
DİYK'ye 16 üyenin atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’nin önceki günkü mükerrer sayısında yayımlandı. Kadınların başı açık namaz kılamayacağına ilişkin kararına yazdığı şerh metni ve getirdiği çağdaş yorumlarla tanınan Selçuk'un yeniden atanmaması üzerine kurulda hiç kadın üye kalmadı.

Alevileri destekleyen üye

Kurulun yeni üyeleri arasında Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Üzüm de yer aldı. Üzüm, bir makalesinde Nur cemaatinin önde gelen isimlerinden Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Abant Platformu'nun Alevilik üzerine yaptığı çalışmalardan övgüyle bahsetmiş, Aleviliğin özünün İslam olduğunu vurgulamıştı.  Alevilerin inanç merkezi olan cemevlerinin yasal statüye kavuşması önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Üzüm, cemevlerinin 1925'te kapatılan tekke ve zaviyeler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunmuştu.

Türbanı savunan kaldı  

Üniversitelerde türbanın serbest bırakılması gerektiğini savunan imza kampanyasına destek veren Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal da görevini korudu.
Yeniden göreve atanmayan Selçuk'un kurulun kadınların başı açık namaz kılamayacağına ilişkin kararına yazdığı şerh metni, Diyanet dergisinden çıkarılarak sansüre uğramıştı. Selçuk, göreve atandığı gün yapılan törende de Kuran okunurken başını örtmeyerek tepki çekmişti.