GündemDikkuyruklar yok olmasın

Dikkuyruklar yok olmasın

28.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara’nın 20 kilometre güneyindeki Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi, Türkiye’nin 15 özel koruma statüsündeki sulak alanlarımızdan biri.

Dikkuyruklar yok olmasın

Özel bölgede bulunan Mogan Gölü, 226 kuş türünün yanı sıra onlarca bitki çeşidine ev sahipliği yapmasına rağmen pek çok tehditle yok olma tehlikesi geçiriyor. Nesli tükenme tehlikesi olan ve avlanması yasaklanan dikkuyruk ördeklerin yaşadığı Mogan’da Simurg Kuş Yuvası Derneği bir proje başlattı.

Haberin Devamı

Sadece 41 tane geldi

Dernek Başkanı Alaz Uslu, Fransa Büyükelçiliği ve Türkiye Fransız Kültür Merkezi desteğiyle koruma projesi yaptıklarını açıkladı.
Dünyada yalnızca 5 bin 300 ile 8 bin 700 yetişkin dikkuyruk kaldığının tahmin edildiğini vurgulayan Uslu, “Ülkemizde üreyen ve kışlayan dikkuyruklarda büyük azalma var. Üreyen popülasyonun 80-125 çift olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de sadece 41 dikkuyruğun kışlaması çok üzücü. İç Anadolu’da küresel ısınmanın etkileri ve sulu tarım uygulamalarıyla dikkuyrukların habitatları hızla yok oldu. Sultan Sazlığı, Mogan, Uyuz ve Ulaş gölleri son üreme alanları. Ankara merkezli bir dernek olarak şehrimizin eşsiz sulak alanı Mogan Gölü’nde üremeye çalışan 2-4 çift dikkuyruğu korumaya çalışıyoruz. Son kalan birkaç dikkuyruk için bir şeyler yapmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Kaçak avcılar büyük tehdit

Simurg Kuş Yuvası Derneği Bilimsel Araştırma Koordinatörü ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Kaan Özgencil ise, “Mogan, dikkuyruğun İç Anadolu’daki birkaç üreme alanından. Dikkuyrukların bulundukları alanlarda göremediğimiz, su altındaki faktörleri araştırıyoruz. Ava kapalı olmasına rağmen her çalışmamızda tüfek sesleri duymamız bizi tedirgin ediyor. Nadir tür olan benekli suyelvesini sol kanadından vurulmuş halde bulduk ve tedavi ediyoruz” diye konuştu.