18.02.2025 - 16:32 | Son Güncellenme:
AA
ABD Dışişleri Bakanı Rubio, ikili ilişkileri normalleştirme ve Ukrayna'daki savaşı sonlandırma hedefiyle Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ABD ve Rus heyetlerinin yaptığı toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Rus heyetiyle barış görüşmeleri yapmak ve ekonomik işbirliğini teşvik etmek amacıyla üst düzey ekip oluşturma konusunda mutabık kalındığını aktaran Rubio, iki heyetin elçilik personelinin yeniden işe alınması konusunda anlaştığını da kaydetti.
LAVROV: İLGİLİ SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN ANLAŞTIK
Lavrov, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ABD-Rus heyetlerinin ikili ilişkiler ve Ukrayna'daki savaşı sonlandırma hedefi ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.
Her ülkenin milli çıkarları doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini belirten Lavrov, "ABD ile milli çıkarlarımız her zaman örtüşmeyebilir. Ancak olacak uyuşmazlıkların çözülmesi ve özellikle askeri çatışmaların kışkırtılmaması önemli. Yaklaşımlar örtüştüğünde ise girişimleri pekiştirmek, jeopolitik ve ekonomi alanlarında ortak çıkar sağlayan projeleri uygulamak lazım." şeklinde konuştu.
ABD tarafıyla müzakerelerin faydalı geçtiğini belirten Lavrov, "Birbirimizi dinlemekten ziyade birbirimizi duyduk. Amerikan tarafının pozisyonumuzu daha iyi anlamaya başladığını söyleyebilirim." ifadesini kullandı.
Rusya ve ABD büyükelçilerinin hızlı şekilde atanması kararı
Görüşmelerde ele aldıkları konulara ve vardıkları anlaşmalara dair bilgi veren Lavrov, "Büyükelçilerin karşılıklı olarak hızlı şekilde atanmasında mutabık kaldık." dedi.
Eski ABD Başkanı Joe Biden’ın Rus diplomatik temsilciliklerinin çalışmasına yönelik engeller oluşturduğuna dikkati çeken Lavrov, bunların kaldırılması konusunda ABD tarafıyla mutabık kaldıklarını kaydetti.
İKİLİ İLİŞKİLERDEKİ SORUNLARIN ORTADAN KALDIRILMASI GÖRÜŞÜLECEK
Rusya için banka transferlerine getirilen kısıtlamaların da kaldırılmasının önemini vurgulayan Lavrov, iki ülke temsilcilerinin kısa zamanda görüşeceklerini ve ikili ilişkilerdeki tüm sorunların ortadan kaldırılmasını ele alacaklarını söyledi.
UKRAYNA KONUSUNDA MÜZAKERECİLER BELİRLENECEK
Lavrov, ABD tarafıyla Ukrayna krizini de ele aldıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yakın gelecekte Ukrayna meselesinin çözümüne ilişkin bir süreç oluşturmakta anlaştık. Amerikan tarafı, Washington'u kimin temsil edeceğini açıklayacak ve kim olacağını öğrenir öğrenmez derhal süreçteki katılımcımızı belirleyeceğiz. Ukrayna konusunda müzakerecilerin belirlenmesinden sonra istişareler başlayacak ve sürekli olacak."
ABD ile ilişkilere değinen Lavrov, "Görüşmelerde, işbirliğimizin kapsamlı şekilde yeniden başlatılması ve çeşitli alanlara yayılması için gerekli koşulların yaratılması konusunda anlaştık." diye konuştu.
Lavrov, ABD ile dünyanın çeşitli bölgelerindeki meseleler dahil jeopolitik sorunlarla ilgili istişarelerin başlatılmasına ilgi gösterdiklerini dile getirdi.
ABD heyetiyle yapılan görüşmenin ekonomi ile ilgili kısmına Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kiril Dmitriyev'in de katıldığını belirten Lavrov, "Dmitriyev, hızlı şekilde çözülmesinin Rusya ve ABD’nin yararına olacağı sorunları bildirdi." ifadesini kullandı.
Bakan Lavrov, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a böyle bir görüşmenin ülkesinde yapılmasına imkan sağlamasından dolayı minnettar olduklarını dile getirdi.
ABD ve Rusya'nın, Ukrayna konusunda 3 aşamalı bir plan üzerinde anlaştığı yönündeki iddialara değinen Lavrov, bu hususu ABD'li meslektaşlarına da sorduğunu ve onların bu bilgilerin sahte olduğunu ifade ettiğini aktardı.
"UKRAYNA'YA YABANCI ASKER KONUŞLANDIRILMASI KABUL EDİLEMEZ"
Ukrayna'ya olası yabancı askeri birlik konuşlandırılmasına karşı olduklarını belirten Lavrov, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Ukrayna'yı NATO'ya dahil etmenin yaşananların başlıca nedenlerinden biri olduğunu, bunun eski ABD Başkanı Biden ve yönetiminin en büyük hatalarından biri olduğu belirttiğini hatırlattı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de NATO'nun genişlemesinin, Ukrayna'nın ittifaka dahil edilmesinin Rusya'nın çıkarlarına ve egemenliğine doğrudan tehdit olduğunu dile getirdiğini aktaran Lavrov, "NATO ülkelerinden askerlerin yabancı bir bayrak altında, AB bayrağı altında Ukrayna'ya konuşlandırması hiçbir şey değiştirmeyecek ve kabul edilemez." dedi.
KAZAK PETROLÜ TAŞIYAN İSTASYONA YÖNELİK İHA SALDIRISI
Ukrayna'nın Kazakistan petrolü taşıyan Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu’na (CPC) ait petrol pompalama istasyonuna düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısını değerlendiren Lavrov, "ABD, görüşmelerde enerji tesislerine yönelik saldırıları durdurmayı önerdi. Rusya sivil hedeflere saldırmadığını açıkladı." diye konuştu.
Lavrov, Ukrayna'nın söz konusu saldırısının "Kazakistan'ın enerji altyapısına yönelik bir saldırı" olduğunu vurgulayarak, "Bizim hedeflerimizin yalnızca doğrudan Ukrayna ordusuna hizmet eden tesisler olduğunu anlattık." dedi.
Bu ve benzer saldırıların devam etmemesi gerektiğine dikkati çeken Lavrov, "Bu saldırının, (Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy) bu adamın ve tüm ekibinin aklını başına alması, uyarılması gerektiği düşüncesini güçlendirmesi gerekir." ifadesini kullandı.
RUSYA: UKRAYNA'NIN NATO'YA ÜYELİĞİ BİZİM İÇİN KABUL EDİLEMEZ
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğinin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bu güvenliğimiz için ciddi tehdit oluşturuyor. Bu tüm Avrupa için feci sonuçlara yol açabilir." dedi.
Zaharova, başkent Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi.
Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Zaharova, "Bu nedenler tamamen ortadan kaldırılmadan, meselenin uzun vadeli çözümü mümkün değil. Aksi taktirde çatışmalar yeniden başlayabilir. Bu bizim için kabul edilemez." diye konuştu.
Zaharova, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu yaklaşımı dikkate aldığını belirterek, "Sonucun ne olacağını zaman gösterecek. Ukrayna krizi ve uluslararası meseleler dahil ikili ilişkilerde biriken çok sayıda sorun var. Trump yönetiminin bu sorunları istişare etmeye hazır olduğunu görüyoruz." dedi.
Ukrayna'nın NATO'ya dahil olması ihtimalini değerlendiren Zaharova, "Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği bizim için kabul edilemez. Bu güvenliğimiz için ciddi tehdit oluşturuyor. Bu tüm Avrupa için feci sonuçlara yol açabilir. Bununla birlikte, Kiev'in şu anda NATO'ya kabul edilmesinden vazgeçmek yeterli değil." ifadelerini kullandı.
Zaharova, Ukrayna'nın anayasa gereği tarafsız olması, herhangi bir ittifaka katılmaması ve nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini vurguladı.
"BRÜKSEL, MESELENİN ASKERİ ÇÖZÜMÜNE ODAKLI KALIYOR"
Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'daki savaşın sonlandırılmasını istemediğini savunan Zaharova, "Rusya'ya karşı olan Avrupalı seçkinler, zincirden kopmuş gibi istişarelerde Ukrayna krizinin diplomatik yollarla çözülmesine yönelik olası çerçeveyi reddediyor, nefret ve öfke dolu hareket ediyorlar. Anlaşılan Brüksel, meselenin askeri çözümüne odaklı kalıyor." degerlendirmesinde bulundu.
Sözcü Zaharova, Avrupalı ülkelerin Kiev'e destek vermesinin sonuçsuz kalmayacağını vurguladı.
Batılı ülkelerin de Rusya ve ABD arasındaki müzakereleri olumsuz karşıladığına işaret eden Zaharova, "Batı'nın Rus-Amerikan temaslarına gergin, hatta panik halde tepki verdiğini görüyoruz." ifadesini kullandı.
Çin ve diğer ülkelerin, Ukrayna'daki durumun çözümüne ilişkin şu ana kadar yaptıkları tekliflere değer verdiklerini belirten Zaharova, bunun "sorumluluk" göstergesi olduğunu dile getirdi.
"MOLDOVA'NIN RUS EVİ'Nİ KAPATMA KARARI ALÇAKLIK"
Moldova'nın başkent Kişinev'deki "Rus Evi" olarak bilinen Rusya Bilim ve Kültür Merkezinin faaliyetlerini sonlandırma kararını değerlendiren Zaharova, bu kararın, Rus insansız hava araçlarının (İHA) Moldova'nın hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle alındığına dikkati çekti.
Mariya Zaharova, "Bunu, Rusya karşıtı yaklaşım ve Moldova halkına karşı alçaklık olarak değerlendiriyoruz. Bu karar Moldova'da yaşayanları etkileyecek. Çünkü onlar için Rusça ve Rus kültürü hayatın ayrılmaz parçası. Moldovalıların yüzde 80'i Rusça biliyor. Moldova'da 2024'te yapılan nüfus sayımına göre ise vatandaşların yüzde 11'i Rus dilini ana dil olarak görüyor." şeklinde konuştu.
"KIYMA MAKİNESİNE DÖNÜŞEN SAVAŞ"
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, ABD Başkan'ı Trump'ın Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için çok hızlı hareket etmeye "kararlı" olduğunu söyledi.
Waltz, Suudi Arabistan'daki görüşmelerin dört saatten fazla sürmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, bunu "kıyma makinesine dönüşen, bitmeyen bir savaş" olarak niteledi.
MARCO RUBİO: RUS HEYETİYLE ANLAŞTIK
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirecek barış müzakerelerini yürütmek ve ekonomik işbirliğini teşvik etmek için üst düzey ekip oluşturma konusunda Rus heyetiyle anlaştıklarını duyurdu.
Rubio, ikili ilişkileri normalleştirme ve Ukrayna'daki savaşı sonlandırma hedefiyle Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ABD ve Rus heyetlerinin yaptığı toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Rus heyetiyle barış görüşmeleri yapmak ve ekonomik işbirliğini teşvik etmek amacıyla üst düzey ekip oluşturma konusunda mutabık kalındığını aktaran Rubio, iki heyetin elçilik personelinin yeniden işe alınması konusunda anlaştığını da kaydetti.
BARIŞ GÖRÜŞMELERİNDE AVRUPA DA YER ALACAK
Rubio, Ukrayna'da barışı sağlayacak müzakereler için Rus tarafıyla iletişim kanallarının açık olmasının önemine işaret ederek, bunun için normal şekilde işleyen diplomatik misyonlara sahip olunması gerektiğinin altını çizdi.
Kurulması planlanan üst düzey ekibin diğer bir misyonunun da savaşın nasıl sona ereceğine dair çerçeveyi belirlemek için taraflarla etkileşime geçmek olduğunu aktaran Rubio, "Bu kapsamda, Ukrayna, Avrupa'daki ortaklarımız ve diğer ülkelerle istişarelerde bulunulacak." dedi.
Rubio, savaşı sona erdirebilmek için tüm tarafların taviz vermesi gerektiğini kaydederek, müzakerelere Avrupa'nın da dahil olacağını ifade etti.
"TRUMP BU ÇATIŞMAYA SON VERMEYE KARARLI"
Çatışmanın sonunu "önceden müzakere etmeyeceklerini" vurgulayan Rubio, müzakerelerin "zorlu, çetin diplomasiyle ve kapalı odalarda" gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.
Müzakere aşamasında Trump'ın nüfuzuna dikkati çeken Rubio, "İnsanları bir araya getirip ciddi bir şekilde konuşmaya başlatabilecek dünyadaki tek lider Trump." dedi.
Rubio, Ukrayna-Rusya krizinin başlaması sonrası, ABD ile Rusya arası son düzenli temasın üzerinden 3,5 yıl geçtiği gerçeğinin anlaşılması gerektiğini belirtti.
Trump'ın bir hafta önce yaptığı telefon görüşmesini örnek gösteren Rubio, Riyad'da düzenlenen toplantının amacının, böyle iletişim hatlarını kurulmasını sağlamak olduğunun altını çizdi.
Süreci "uzun ve zorlu bir yolculuğun ilk adımı" olarak nitelendiren Rubio, "Ancak önemli bir adım, Trump bu çatışmaya son vermeye kararlı" diyerek, bu çatışmaya "sürdürülebilir ve kalıcı şekilde" sona ermesi istediklerini bildirdi.
Rubio, "İki ila üç yıl içinde başka bir çatışmaya yol açacak şekilde değil. Bunu başarmak kolay olmayacak. Trump, bu süreci başlatabilecek dünyadaki tek lider ve bugün bu süreçteki ilk adımdı" diye konuştu.
RUBİO'YA GÖRE BU TOPLANTI GELECEKTEKİLER İÇİN ZEMİN HAZIRLADI
Çatışmanın sona ermesinin ABD, Avrupa ve Ukrayna'nın yanı sıra tüm dünyanın yararına olacağını kaydeden Rubio, "Her şey bu çatışmanın sona ermesiyle başlayacak ve bu nedenle Başkan Trump'ın yapmaya çalıştığı tek şey bu barışı sağlamak." ifadesini kullandı.
Rubio, tarafların bu savaşa nasıl, ne kadar süre içinde ve hangi mekanizma yoluyla son verilebileceğini belirleyecek ciddi bir sürece girmeye istekli olduklarını aktararak "Sürecin nasıl sonuçlanacağı, taraflara ve onların sadece taahhütte bulunmakla kalmayıp bu taahhütleri yerine getirme isteklerine bağlı olacak." dedi.
Şimdiye kadar Rusya ile yeteri kadar temas kurulamadığını belirten Rubio, bu toplantının gelecekte yapılacak görüşmeler için zemin hazırlayacağı değerlendirmesinde bulundu.
Rubio, çatışmanın kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde sona erdirilmesinin, "çatışmaya dahil olan tüm tarafların kabul edebileceği bir son" anlamına geldiğini ve buna Ukrayna'nın yanı sıra Avrupa'daki diğer ortakların ve Rusya'nın da dahil olduğunu dile getirdi.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirilen Rubio-Lavrov görüşmesinin sonuçları değerlendirildi.
Açıklamada, Rubio ile Lavrov'un, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesine müteakiben bir araya geldiği ve ikili ilişkileri yeniden tesis etme amacıyla iki ülke heyetlerinin masaya oturduğu belirtildi.
"Başkan Trump ölümleri durdurmak istiyor, ABD barış istiyor ve dünyadaki gücünü, ülkeleri bir araya getirmek için kullanıyor." ifadesine yer verilen açıklamada, şu ana başlıklar konusunda tarafların uzlaştığı kaydedildi:
"- İki ülke diplomatik misyonlarının işleyişini normalleştirmek için gerekli adımları atmak amacıyla ikili ilişkileri ele alacak bir istişare mekanizması kurmak.
- Ukrayna'daki savaşı kalıcı, sürdürülebilir ve tüm taraflarca kabul edilebilir şekilde mümkün olan en kısa sürede sona erdirmek amacıyla ilgili üst düzey ekipleri atamak.
- Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesinden doğacak ortak jeopolitik çıkarlar ile tarihi ekonomik ve yatırım fırsatları konularında işbirliği zemini hazırlamak."
Açıklamada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a da ev sahipliği için teşekkür edildi ve Rusya ile başlatılan bu sürecin devam edeceği vurgulandı.