16.04.2018 - 11:53 | Son Güncellenme:
Depresyon nedir?
Depresyon, duygusal değişimler ve çöküntü ile kendini belli eden, bazı faktörler sonucu ruh hâlinde değişiklikler yaratan psikolojik bir hastalıktır. Depresyon her ne kadar psikoloji temelli olsa da hastalığın görülmesine etken fizyolojik ve çevresel faktörler de vardır. Depresyon çevreden gelen uyarılara bağlı olarak beynimizde salgılanan bazı hormonların yeterince salgılanmaması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu çevresel etkilerin başında yoğun iş hayatı, stres, uyku düzensizliği ve sağlıksız beslenme sayılabilir. Tüm bu etmenler beyinde salgılanan hormonların dengesinin bozulmasına ve buna bağlı olarak ruh dengemizin bozulmasına sebep olur. Peki depresyon belirtileri nelerdir? Bu insanlar nasıl hisseder?
Depresyondaki İnsanlar Nasıl Hisseder?
Depresyonda olan insanlar genellikle gergin, memnuniyetsiz, stresli ve öfkeli hissederler. Bununla birlikte eskiden zevk aldıkları işleri yaparken eskisi gibi zevk almazlar. İçe kapanık ve mutsuz bir ruh hali içindedirler.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Genellikle psikolojik bozulmalarla görülse de fizyolojik etkileri de vardır. Belirtiler:
• Ümitsizlik: yolunda gitmeyen işlerin yoluna gireceğine dair inancın kırılması
• Duyguları kontrol edememe: ani ve fazla duygusal tepki verme
• Günlük aktivitelerin aksaması: günlük yaşam aktivitelerinden zevk almama ve bunları yerine getirmeme
• İştahta belirgin artış veya azalış: çok yemek yeme veya hiç yememe
• Uyku düzeninde değişmeler: çok uyuma ya da hiç uyuyamama
• Öfke ve huzursuzluk: rahatsız hissetmeye bağlı olarak öfke ve huzursuzluk duyma
• Aşağılık duygusu: kendinden nefret etme
• Enerji kaybı: aktivitelere karşı isteksizlik
• Nedeni belli olmayan fiziksel ağrılar
Bu belirtilerin bazılarını hemen hemen herkes taşıyabilir. Fakat depresyon teşhisi ciddi bir iştir. Unutulmamalıdır ki bu belirtileri gösteren herkesin depresyonda olduğunu söylemek mümkün olmaz. Bununla ilgili bir doktora başvurmak doğru sonuç almak açısından önemlidir.
Depresyon tedavisi var mıdır?
Depresyon tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavide ön koşul hastanın tedaviye hazır olması ve bunun farkında olarak tedavi olmayı istemesidir. Depresyon tedavisinde antidepresan ilaçlardan da yardım alınmaktadır. Fakat uzmanlar depresyonu kişinin kendi sorunları ile yüzleşip bunları çözüme kavuşturması ile tedavinin daha uygun olduğunu belirtmektedirler. Tedavide önemli olan kişinin depresyona sebep olan etkenleri bulup bunları bir çözüme kavuşturmasıdır. Depresyon düzenin oturtulması ve stres, kaygı ve yoğun iş ve okul temposu gibi etmenlerin minimuma indirilmesi ile kolayca tedavi edilebilir.