15.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
İSTANBUL Milliyet
Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Nadide Can, “Mevsim geçişinin olduğu şu günlerde başta Kovid-19 olmak üzere diğer hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin desteklenmesi çok önemlidir. Bahar ayının yıldız sebzesi olan taze bakla zengin içeriğiyle son derece besleyici bir özelliğe sahip. Susam yağı ile pişirdiğinizde besleyiciliği daha da artıyor. 100 gram baklada 8.2 gr karbonhidrat, 4.64 gram protein, 1.63 gram lif bulunmaktadır. Bununla birlikte sodyum potasyum, folik asit, C vitamini içeriği açısından zengindir” dedi.
Kalbi koruyor
Can, baklanın çok bilinmeyen 5 önemli faydasını sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Kurubaklagiller familyasından olan bakla kalp dostu olarak bilinir. Yüksek protein ve lif içermesi, kolestrol içermemesi bakımından yüksek kolestrolü olan bireylerce kırmızı ete alternatif olarak tüketilmelidir. Lif içeriği sayesinde vücutta kötü kolestrolü düşürücü etkisi bulunmaktadır. Bunun yanında vegan ve vejetaryenler için kaliteli bir protein kaynağıdır. Bakla, düzenli tüketildiği zaman içerdiği çözünür lif ile kabızlığa karşı iyi bir alternatiftir. Kronik olarak kabızlık yaşayan insanların kolon kanserine yakalanma riski yüksektir.
Bağışıklığı güçlendirir
Bakla, Kovid-19 ile mücadele ettiğimiz bu aylarda, içerdiği linoleik asit ile virüsün hücre zarı yapısını bozarak, bu sayede vücudun virüs ile savaşmasında katkı sağlıyor. Baklayı susam yağı ile pişirdiğinizde besleyiciliğini daha da artırmış olursunuz. Bakla zengin lif ve protein oranına sahiptir. Düşük kalorili olup aynı zamanda tok tutan bir besindir. Öğünde tüketildiğinde tokluk hissi uzun olacağından günlük kalori alımını azaltabilir. Bilimsel çalışmalara göre, bakla levedopa açısından zengindir. Levedopa vücutta dopamin adlı bir nörotransmittere dönüştürülür. Parkinson hastalarının tedavisinde dopamin kullanılmaktadır.