21.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ- 148 hakim ile cumhuriyet savcısının görev yerlerinin belli olduğu Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreni, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özetle şunları söyledi:
ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR: Yasama, yürütme gibi, yargımızın da hala çözüm bekleyen sorunları, sıkıntıları var. Yargı Reformu Strateji Belgemizdeki yol haritamızı adım adım takip ediyoruz. TBMM’nin takdirine sunulan 8. yargı paketi bu adımlardan biridir.
SOKAĞI ADRES GÖSTERENLER: Siyaset müessesesinin millete karşı görevi, Meclis’te nümayiş, mahkeme önünde eylem yapmak asla değildir. Yargıya dair hemen her tartışmada belli çevreler tarafından sokağın adres gösterilmesi, siyaset kurumunun asli görevini inkar etmek demektir.
YÜKSEK YARGIDAKİ İHTİLAF: Yüksek yargı kurumlarımızın, anayasadaki görev tanımları, sınırları ve onlara yüklenen misyonlar konusunda bir belirsizlik söz konusudur. Esasen aralarında eskiden beri bir hiyerarşi tartışması yaşandığını biliyoruz. Anayasamıza göre her birinin görev alanı farklı olan, hiyerarşiden ziyade, vazife tanımıyla konumları belirlenen yüksek yargı kurumlarımız arasındaki ihtilafı gidermek mecburiyetindeyiz. Aksi takdirde ülkemizin terörle mücadelesi başta olmak üzere, ali menfaatlerine halel getirme potansiyeli taşıyan bu tartışmaların sürüp gitmesi kaçınılmazdır.
DANIŞTAY’IN FETÖ KARARI: Danıştay’ın FETÖ’den ihraç edilen yargı mensuplarından bazılarıyla ilgili verdiği tartışmalı kararlar da, bazı hususların daha kesin şekilde ortaya konulmasının şart olduğuna işaret ediyor. Bu doğrultuda ilk adımları 8. yargı paketimizle atmaya başladık. Ancak yargıdaki bu dağınık görüntüyü ortadan kaldırmak için hem anayasa hem yasa düzeyinde çalışılması gereken daha pek çok husus olduğunun farkındayız. Anayasa değişikliği gerektiren hususlarda, Mecliste geniş bir uzlaşma zemini oluşturulması gerekiyor.
UZLAŞMA YOLLARINI ARAYACAĞIZ: Yaşadığımız her hadise, bize böyle bir anayasanın Türk demokrasisinin selameti açısından ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor. Eğer bu konuda Mecliste bir mutabakat temin edebilirsek, zaten meseleyi kökten çözmüş olacağız. Yeni anayasa mümkün olmasa bile, yargıdaki sorunu giderecek bir anayasa değişikliği için de uzlaşma yollarını arayacağız. Ülkemiz bu gereksiz ve yargıya zarar verecek tartışmalardan bir an önce kurtulmalıdır. İnşallah bu meselenin çözümünü de biz sağlayacağız.
‘Arnavutluk ile ticaret hedefimiz 2 milyar dolar’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile görüştü. Erdoğan ve Rama, Türkiye-Arnavutluk Yüksek Düzeyli İş birliği Konseyi’nin ilk toplantısına başkanlık etti. İki ülke arasında 6 yeni iş birliği anlaşması imzalandı. Erdoğan, Arnavutluk ile ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyesine çıkarıldığını belirterek “Yeni hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik” dedi. Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarındaki İsrail zulmünü de ele aldıklarını söyleyen Erdoğan “Arnavutluk’un bilhassa bu dönemde mazlum Filistin halkıyla sergilediği dayanışma çok önemlidir” ifadelerini kullandı. Rama ise “Gazze’de ateşkesin zamanı gelmiştir. Türkiye vazgeçilmez bir aktör” dedi.
Erdoğan dün ayrıca ABD’li Senatörler Jeanne Shaheen ve Chris Murphy’i kabul etti. Kabulde ABD Büyükelçisi Jeffry Flake de yer aldı. -ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA
Erdoğan, 12. Dönem Adli Yargı Hakimi birincisi Büşra Tuna ile Cumhuriyet Savcısı birincisi Hümeyra Tekir’e plaketlerini verdi.
‘Taraf değil hakemiz’
Erdoğan “Her kurumun anayasa ve yasalarda belirtilen sınırlar içinde faaliyetini yürütmesi devletin ahenkli işleyişi bakımından önemlidir. Yüksek yargı kurumlarımız arasında hem kendilerini yıpratan hem de vatandaşlarımızın adalete olan güvenini sarsan bazı müessif tartışmalara şahit oluyoruz. Bu konuda taraf değil, hakem mevkiinde bulunduğumuzu açıkladık” dedi.