04.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Parti Meclisi (PM) toplantısında “kurultay” sürecinin başlatılması kararı çıktı. PM’nin 5 saat süren basına kapalı toplantısında, seçim sonuçları masaya yatırıldı, MYK’da alınan kurultay kararı değerlendirildi. PM’de de olağan kurultay sürecinin başlatılması kararlaştırıldı. Ancak kurultay takvimi yeni MYK toplantısının ardından açıklanacak.
‘Elimizde yüzde 48 var’
Bazı PM üyeleri seçimin sonucuna ilişkin, “Seçim başarısızlıkla sonuçlandı” dedi. PM’de, ittifak stratejisi, milletvekili aday listeleri ve yürütülen kampanya da eleştirildi. Bazı üyeler “İttifaklar çok iyi işlemedi. Bu partilere niye bu kadar milletvekilliği verildi?” tepkisini gösterdi. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, PM üyelerini dinledikten sonra getirilen eleştirilere tek tek yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Erdoğan seçimi ilk turda kazanamadı. Biz denge unsuruyuz. Elimizde bir yüzde 48 var. Önümüzdeki yerel seçimde Bursa’yı, Manisa’yı, Balıkesir’i alacağız. Bu toplumsal muhalefeti daha da büyüteceğiz. Mücadeleye devam. Yılgınlık yok. Yerel seçimlerde başarılı olacağız. Örgütlerin motivasyonunu artıracağız” ifadelerini kullandı.
CHP lideri, partinin milletvekili aday listesinden DEVA, Gelecek, SP ve DP’nin toplam 38 milletvekili çıkarmasına yönelik eleştirilere, “Hangi partiden ne kadar milletvekili olmasının önemi yok. Önemli olan ittifakın milletvekilinin olması. Önemli olan diktatörlükle mücadele etmek” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “İttifak bitti. Bu seçim ittifakıydı. Seçim bitti. İttifak bitti. Şimdi stratejik ittifaklar olacak. Önümüzde yerel seçim var. Yeni seçim var, yeni seçimde oturulup yeni bir strateji kurulacak.”
‘Mücadelemiz sürecek’
PM toplantısından sonra yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Cumhurbaşkanlığı Seçimi siyasi tarihimizin en eşitsiz koşullarında gerçekleşmiştir. Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan yalan, iftira, montaj, kutuplaştırma gibi çirkin yöntemlere başvurmuştur. Bu süreç, siyasal iktidarın ve Cumhurbaşkanı adayının ahlaki meşruiyetini sorgulanır hale getirmiştir. CHP, seçmenin verdiği mesajı, seçim sonuçlarını sandık sandık, köy köy, ilçe ilçe, il il dikkatle incelemeye ve analiz etmeye parti kurul ve karar organlarında devam edecektir. On milyonların demokrasi, özgürlük, adalet ve refah mücadelesinde buluşan ve büyüyecek olan iradesine sahip çıkacak, eşit ve özgür bir Türkiye’yi kurma mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Özel Grup Başkanı, Karaca TBMM Başkanvekili oldu
CHP’de seçimlerin ardından başlayan özeleştiri ve kadrolarda yenilenme süreci kapsamında ilk değişim partinin TBMM kadrolarında yaşandı. CHP’li milletvekilleri önceki günkü yemin töreninin ardından, dün de grup yöneticilerini ve TBMM Başkanlık Divanı’nda partiyi temsil edecek isimleri belirlemek üzere kapalı grup toplantısında sandık başına gitti. Ancak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 9 kadro için işaret ettiği isimler üzerinden yapılan seçimler “sembolik” nitelik taşıdı. Kılıçdaroğlu’nun milletvekilleriyle tanışma toplantısında açıkladığı üzere 9 makamın 5’i kadın vekillerin oldu.
Buna göre önceki dönem Grup Başkanvekili olarak görev yapan Özgür Özel, CHP’nin yeni Grup Başkanlığını üstlenecek. TBMM Başkanlık Divanı’nda CHP’ye düşen bir TBMM Başkanvekilliği için Gülizar Biçer Karaca’nın ismi belirlendi. Karaca, Güldal Mumcu’nun ardından CHP’de TBMM Başkanvekilliği görevini üstlenen ikinci kadın vekil olacak.
CHP’nin üç grup başkanvekilliğine Ali Mahir Başarır, Burcu Köksal, Gökhan Günaydın getirilirken, Genel Kurul’da yeni Meclis Başkanı’nın seçiminin ardından yeni Meclis Başkanlık Divanı için yapılacak seçimlerde CHP ayrıca, TBMM İdare Amirliği için Ensar Aytekin’i, katip üyelikler için Asu Kaya, Elvan Işık Gezmiş ve Sibel Suiçmez’i aday gösterecek. Meclis yönetimine girmeleriyle birlikte Karaca, Başarır ve Günaydın’ın PM üyelikleri düşecek. Bu isimlerin yerine yedeklerden Akif Hamzaçebi, Turan Aydoğan, ve Sezgin Tanrıkulu PM’ye girecek.