GündemCHP grubu Erdoğan’ı ayakta karşıladı

CHP grubu Erdoğan’ı ayakta karşıladı

02.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

28. Dönem parlamentosunun 3. yasama yılı dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekillerine hitap ettiği özel oturumla start aldı.

CHP grubu Erdoğan’ı ayakta karşıladı

Genel Kurul’da CHP ‘normalleşme/yumuşama’ adımları kapsamında Erdoğan’a yönelik ilk kez farklı bir tavır ortaya koydu. Genel Başkan Özgür Özel’in talimatıyla CHP grubu Genel Kurul salonuna girişinde Erdoğan’ı ayakta karşıladı. Yeni dönemki ilk toplantıyı bizzat yöneten TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, milletvekillerine “nezih üslup” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

İlk Özel kalktı

Kurtulmuş, Genel Kurulu açarken yaptığı konuşmada, “Özellikle içinde bulunduğumuz coğrafyada artık şirazesi kaçmış şekilde İsrail’in saldırgan tutumlarının devam ettiği bir ortamda Türkiye’nin her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğu aşikârdır. Bu çerçevede, bütün milletvekili arkadaşlarımızın, siyasi parti gruplarının ve bütün farklı kimliklerin bu birlik, beraberlik ruhuna ciddi şekilde katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum” dedi. CHP’li vekiller, cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana Erdoğan’ı, Genel Kurul’a gelişinde protesto ederek ayağa kalkmıyordu. Dün ise, Genel Kurul öncesi grup yönetiminden gönderilen mesaj ile vekillerden Erdoğan’ın ayakta karşılamaları ancak konuşmasını alkışlamamaları istendi. Bu talebe bazı vekiller tepki göstererek, Genel Kurul’a girmeme kararı aldı. Bu vekiller, “AK Parti Genel Başkanı gelirken ayağa kalkmak bugüne kadar yaptığımız bütün hareketlerin karşısında bir tutum. Normalleşmenin de bir sınırı var” derken, salona girmeyen vekil sayısının 57 olduğu öne sürüldü. Erdoğan’ın salona girişinde ayağa ilk kalkan lider Özgür Özel oldu. Uğur Bayraktutan, Okan Konuralp, Engin Altay salonda olup ayağa kalkmayan CHP’liler oldu. CHP grubu, Erdoğan Genel Kurul’dan ayrılırken ise ayağa kalkmadı.

Haberin Devamı

Açılış oturumunun ardından Kurtulmuş, akşam saatlerinde ise TBMM Tören Salonu’nda resepsiyon verdi. Resepsiyona Erdoğan katılmazken, Özel, Bahçeli ve Dervişoğlu davette hazır bulundu.

Bahçeli DEM’lilerle tokalaştı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Genel Kurul’a gelişinde yanına gelen İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile tokalaşıp, bir süre sohbet etti. Bahçeli’nin oturumun sonunda ise DEM Parti Eş Başkanlarıyla tokalaşması dikkati çekti. Bahçeli, yeni yasama yılı resepsiyonunda CHP lideri Özel ve HDP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile tokalaşmasının sorulması üzerine, “Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım” dedi. Bahçeli, başka bir gazetecinin, “Bugün Özgür Özel’e sizin sert eleştirileriniz oldu ama sonra tokalaşmaya geldi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, “El sıkma değerlendirmenin işaretidir. Gayet memnun kaldım. Ayrılık gayrılık olmaması lazım” ifadesini kullandı. Bahçeli, “DEM Parti ile de bir temasınız oldu. Bir başsağlığı dilemişiniz” sözleri üzerine de “Evet, doğrudur” dedi. Öte yandan Bahçeli, resepsiyonda milli paralimpik sporcularıyla sohbet etti, fotoğraf çektirdi.

Haberin Devamı

CHP grubu Erdoğan’ı ayakta karşıladı

‘CHP demokratik bir partidir’

Özgür Özel oturum sonrası gazetecilerin soruları üzerine, “Cumhurbaşkanı’nın yeminine uygun şekilde geldiğinde karşılamamızı ona uygun bir konuşma yapacağını da umarak ayakta yaptık, makama saygısızlık yapmayacağımızı daha önce defalarca söylemiştik. Biz devletin başını Meclis’i açmakla anayasada görevli olan kişiyi makama saygısızlık yapmadan karşıladık. Seneye ya da ondan sonraki sene de ümit ediyorum AK Parti, CHP’li bir cumhurbaşkanı seçildiğinde aynı nezaketi gösterecektir” dedi. Özel, bazı CHP’li vekillerin Genel Kurul’a katılmadığının hatırlatılması üzerine ise, “CHP demokratik bir partidir. Bir sorun görmüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Özel, resepsiyonda ise “Cumhurbaşkanı’nın İsrail’in hedefinin Türkiye olacağı tespitine katılıyor musunuz?” sorusuna “Ülkenin Cumhurbaşkanı çıkıp da Meclis’in kürsüsünde ‘İsrail Türkiye’ye saldıracak’ diyorsa bir kapalı oturuma acilen ihtiyaç vardır” dedi. “Bahçeli’nin ayağınızı denk alın şeklinde bir açıklaması oldu” sözü üzerine Özel, “Bana ilişkin yaptığı tehditler vız gelir tırıs gider, biz bunların nicesini Sayın Bahçeli’den de siyaset arkadaşlarından da duyduk. Sonrasında da ben yine de makamına saygıdan, yaşına hürmeten kendisine gittim, elini sıktım. Ama o dört arkadaşımızın kılına zarar gelirse failin kim olduğu değil, azmettiricinin kim olduğu bellidir. Bu üslup bir siyasi parti genel başkanına yakışan bir üslup değildir. Belki de Devlet Bey siyaset hayatının en büyük ayıplarından birini yapmıştır” diye konuştu.

Bahçeli ile söylem sohbeti

Resepsiyonda Bahçeli ile Özel sohbet etti. Bahçeli, Özel’e, “Birbirimizi kırmıyoruz inşallah. Üzülme, bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor, siyasetin gereği olarak” dedi. Özel ise Bahçeli’ye, “Celal (Adan) Bey gibi dostlarımız duygularımızı biliyor. Herkes doğru bildiğini söylüyor, önemli olan saygıda, sevgide eksiklik göstermemek. Hürmet ederim” karşılığını verdi.