06.03.2011 - 02:59 | Son Güncellenme:
TOLGA ŞARDAN Ankara
Hatay’da, yurtdışına çıkarılmak üzereyken yakalanan Glock ve Walter marka tabancaların “orijinal olmadığı” ve Ürdünlü bir işadamının isteği üzerine yivsiz av tüfeği olarak İstanbul’da imal edildiği ortaya çıktı.
Şubat ayının ilk haftası içinde MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Dairesi ve Hatay Emniyeti KOM Şubesi’nin ortak çalışması sonucunda Suriye’ye geçirilmek üzere yüklü miktarda silah ve mühimmat ele geçirildi. Gümrük beyannamesi olmaksızın gizlice geçirilmeye çalışılan silah ve mühimmatlarda yapılan ilk inceleme sonrasında, yaklaşık 3 bin 500 tabancadan 3 bininin plastik mermi atan travmatik tabanca olduğu anlaşıldı.
MİT’in takibi ve polisin operasyonuyla, aynı parti içinde ele geçirilen diğer tabancaların 300’ünün ünlü Avusturya yapımı Glock, 200’ünün ise Alman yapımı Walter olduğu saptandı. Ancak, uzmanlarca yapılan kontrollerde, Glock ve Walter’lerin kullanılır halde olmadığı sadece namlu ve tetik sisteminin yer aldığı alt bölümlerini oluşturan çelik aparatlar olduğu tespit edildi. Savcılıkça el konulan Glock ve Walter aparatları teknik incelemeye tabi tutuldu.
Yapılan incelemede, Glock ve Walter’lerin uluslararası piyasada satılan tabancalardan olmadığı, namlularının gerçek tabancalardaki gibi “yivli olmadığı”, av tüfeği statüsüne tabi silahlar gibi “yivsiz” üretildiği görüldü. Bu gelişme üzerine adli soruşturmanın seyri değişti. Glock ve Walter marka tabancalara benzer biçimde üretilen çelik apartların izi İstanbul’da bulundu.
Ümraniye’de faaliyet gösteren bir firmanın, Ürdünlü bir işadamının isteği üzerine söz konusu tabanca aparatlarını özel olarak tasarladığı ve üretimini gerçekleştirip söz konusu işadamına teslim ettiği anlaşıldı. Emniyet, söz konusu işadamının Ürdün’de av bayisi olarak ticari faaliyet gösterdiği ve Ortadoğu’daki bazı ülkelere av malzemeleri sattığını tespit etti.
Avusturya ve Almanya harekete geçti
“Toplu kaçakçılık” yapıldığı iddiasıyla savcılıkça el konulan silah aparatları, mahkeme kararıyla sahibine iade edildi. Bu aşamada, malzemelerin bir terör eylemi ve örgütüyle bağlantısı tespit edilemedi. Silahların “çakma” olarak üretilmesi üzerine, üretim lisansına sahip olan Almanya ve Avusturya, Türkiye’den
bilgi istedi.