29.04.2018 - 18:45 | Son Güncellenme:
Buzdolabı yerleştirmenin kuralları hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Ambalajlı yiyecekler ile ambalajsız yiyecekler birbirinden farklı saklanmaktadır. Özellikle hayvansal gıdalar bozulmaya çok müsaittir. Bunların yeteri kadar soğukta olmaması ve o şekilde tüketilmesi sağlık açısından büyük riskler oluşturmaktadır. Peynir, süt, et, tavuk, balık, yoğurt, yumurta bu gruba dâhil besinlerdir. Buzdolaplarının özelliği ne şekilde olursa olsun, besinlerin belli saklanma kuralları bulunmaktadır ve bu kurallara göre besinlerin korunması gerekmektedir. Bu kurallara dikkat edildiği zaman yiyeceklerin bozulmasının önüne geçilebilmektedir. Hayvansal gıdalar her zaman için en fazla soğuğa ihtiyacı olan gıdalardır.
Buzdolabı raflarının birbirinden farkı var mıdır?
Erken bozulmaya ve bakteri oluşmasına ortam hazırlayan durum şüphesiz ki buzdolabının yanlış yerleştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Buzdolabı sistemlerine göre en üst raf dondurucu bölümüne yakın olması nedeniyle en soğuk bölümdür. Aşağı katlara inildikçe soğukluk azalmaktadır. En üst rafın altındaki orta raf ise günlük tüketilen yiyecekler içindir. Orta raf pişmiş ürünleri tutmak için uygundur. Rafların bakteri üretmemesi için her gün ya da iki günde bir kesinlikle silinmesi gerekmektedir.
Raf yerleştirmenin püf noktaları nelerdir?
Buzdolabı rafı yerleştirmenin püf noktaları şu şekildedir: çiğ ve pişmiş olan etin birbirine dokunması bile sakıncalıyken aynı yerde saklanması daha fazla tehlike yaratmaktadır. Çiğ etler mikrop taşıması açısından, yenmeye hazır olan pişmiş ete temas ettiği zaman üzerindeki mikrobu pişmiş ete bulaştırmaktadır. Pişirme işlemi bakteri yok etmenin en kolay yolu iken, çiğ etin temas etmesi tekrar bakteriye yol açmaktadır. Yumurta pişirilmeden önce en tehlikeli gıdalar arasında bulunmaktadır. Bunun içindir ki her buzdolabında küçük de olsa yumurta için ayrılmış yumurtalık bölümü bulunmaktadır. Yumurtanın herhangi bir gıdaya teması onun kirlenmesine yol açmaktadır. Limon ve sarımsak tarzı gıdaların yumurtalık yakınlarında bulundurulması büyük tehlikedir.
Saklama kabı gibi kullanılan dondurma ve yoğurt kapları da buzdolabında ürün saklamanın en büyük hatalarından bir tanesidir. Ekonomik gibi görünen bu durum, sağlık için büyük bir risktir. Süt, hayvansal gıdalardan en önemlisi olarak bilinir. Birçok şeyde kullanıldığı için süte çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Süt için de yine saklama koşulları doğru yapılmalıdır. Sütü ışık geçirmeyen kaplarda saklamak gerekmektedir. B2 vitaminin kaybolmaması açısından dikkat edilmesi gerekmektedir. Cam kaplar çok kıymetlidir. Çünkü plastik, metal gibi çözünerek besinlere karışamazlar. Bu nedenle saklama kapları cam olanlardan yana tercih edilmelidir. Bir diğer önemli püf nokta ise sebzeler içindir. Sebzeler eve getirilene kadar poşette saklanabilir. Ancak eve getirildikten sonra poşetinden kurtarılmalı ve içerisinde bekletilmemelidir. En sağlıklı yöntem gıdayı ambalajlarından ayırarak buzdolabında saklamaktır.
Buzdolabının temizliği nasıl yapılmalıdır?
Besinlerin sağlıklı kalabilmesi için temiz bir ortam hazırlamak çok önemlidir. Bunun için de buzdolabı temizliği şarttır. Bu temizlik sayesinde besinler bozulmaktan alıkonulur.